10.8 C
Barcelona
Dissabte 2 desembre, 2023

La llei d’amnistia encaixa perfectament en la Constitució

Relacionats

El jutge García Castellón segueix en els seus tretze

Malgrat que la Fiscalia està en contra de la seva decisió, el jutge ha elevat al Tribunal Suprem el cas contra Carles...

El PP i VOX no aconsegueixen regirar la Unió Europea contra l’amnistia

El debat a l'Eurocambra, que estava marcat a l'agenda del PP, ha quedat deslluït amb la presència de menys d'una setena part...

Els bisbes espanyols s’oposen a l’amnistia

Es tracta d'un clar exemple de com la dreta intensifica la seva estratègia d'oposició al govern a través de l'amnistia i per...

Què és el patriotisme i a qui representa?

Abans d'iniciar aquest article he volgut conèixer el seu significat segons la RAE i diu així: "Amor a la pàtria i el...

Davant la quantitat d’exabruptes que hem sentit en la primera sessió d’investidura de Pedro Sánchez, avui en comptes d’un article de qui a vostès es dirigeix periòdicament, m’he permès fer-los arribar, perquè en prengueu coneixement i anàlisi, l’opinió del jutge, Joaquim Bosch, membre de Jutges per a la Democràcia. Això és el que ha publicat.

L’anunci d’una Llei d’Amnistia ha generat polèmica. És lògic que hi hagi un ampli debat polític sobre el tema. Aquí analitzarem amb dades molt concretes si la figura de l’amnistia té encaix constitucional.

Ens trobem davant un debat públic acalorat, poc favorable per a la reflexió constructiva. No obstant això, s’ha llegit poc el que diu la pròpia Constitució: Es podrà “exercir el dret de gràcia conformement a la llei”.

Sembla evident que el terme “dret de gràcia” comprèn l’indult i l’amnistia. Ho ha dit reiteradament el Tribunal Constitucional. Ho han dit les nostres constitucions al llarg de la història. Ho diu la RAE i qualsevol manual de dret.

Per tant, la Constitució permet que s’acordin amnisties o que es concedeixin indults, perquè són “dret de gràcia”, en funció del que estableixi la llei. El text constitucional només efectua una prohibició: no s’autoritzen indults generals. Aquests perdonen la pena; l’amnistia perdona el fet delictiu, fins i tot encara que no hi hagi pena.

L’indult l’aprova el Govern; l’amnistia és acordada per llei en el parlament. És comprensible limitar la potestat del govern i ampliar la capacitat del parlament.

La prohibició d’indults generals afecta al govern i, efectivament, no podrà aprovar amnisties. Però la potestat d’amnistiar és del parlament. El Constitucional ha marcat aquesta diferència entre amnistia i indult.

Aquesta distinció entre indult i amnistia està en les nostres constitucions històriques. Per exemple, la Constitució de 1931 va regular l’amnistia i va prohibir els indults generals. Tot això desvirtua la idea que, si es prohibeixen indults generals, no es poden aprovar amnisties.

La Constitució actual també confirma implícitament en un altre article que la llei pot aprovar amnisties. La Iniciativa Legislativa Popular no pot proposar determinades matèries, entre elles el dret de gràcia: les propostes d’amnistia queden reservades al parlament.

Alguns consideren que l’amnistia no cap en democràcies i que només és acceptable en el període transicional des d’una dictadura. Més aviat ocorre tot el contrari, els països democràtics europeus contemplen l’amnistia en els seus ordenaments.

Alguns països com França o Portugal han aprovat amnisties en les últimes dècades. I aquesta mesura de gràcia s’aplica i forma part igualment de l’ordenament jurídic d’Alemanya, el Regne Unit, Suècia, Itàlia o els Països Baixos, entre altres.

També es diu que una amnistia afecta a l’actuació judicial, a la separació de poders i a la igualtat en l’aplicació de la llei, és cert. Exactament igual que ocorre amb els indults. És una excepcionalitat que deriva de la pròpia Constitució.

Alguns creuen que l’amnistia vulnera l’exclusivitat judicial, en impedir-se actuar sobre els delictes. Ocorre igual amb l’indult, que impedeixen l’exclusivitat judicial d’executar el jutjat. Perquè això no ocorri, la Constitució hauria de prohibir el dret de gràcia.

Que l’amnistia sigui compatible amb la Constitució no significa que tota llei d’amnistia sigui constitucional. La seva validesa estarà molt relacionada amb la seva motivació i que el perdó acordat no sigui arbitrari i respongui a fins d’interès general.

Si s’aprova l’amnistia, serà conforme amb el nostre ordenament actual, la vigent Llei d’Enjudiciament Criminal diu que l’amnistia extingeix la responsabilitat penal. Només el Tribunal Constitucional pot decidir que l’amnistia és inconstitucional.

La meva impressió és que la majoria d’objeccions contra l’amnistia no són jurídiques o constitucionals, sinó polítiques sobre el cas concret. Són crítiques que formen part de la discussió col·lectiva pròpia d’una societat democràtica.

Entre aquestes opinions es troba que l’amnistia no millorarà la situació a Catalunya, sinó que l’empitjorarà. O que és una mesura que no estava en el programa d’alguns partits que l’han impulsat. O que generarà situacions d’impunitat.

Són crítiques similars a les de 2021 amb els indults als independentistes, que tampoc estaven en cap programa electoral. Alguns van assegurar, com ara, que allò era la fi de la democràcia, de l’estat de dret o fins i tot d’Espanya.

Les crítiques per la responsabilitat política per aquests indults es van dirimir en les urnes. La ciutadania va votar al juliol. Si hagués optat per un altre parlament, no seria possible una majoria que aprovés l’amnistia. Però es va produir una decisió lliure en aquestes eleccions.

Hi ha gent en contra i a favor de l’amnistia, però no és contrària a l’estat de dret. Si l’aproven els representants de la ciutadania i es convalida pel Tribunal Constitucional, serà simplement el resultat del funcionament de la nostra democràcia.

Ara els convido a veure el següent vídeo que, sens dubte, aclareix encara més els dubtes que puguin tenir sobre l’amnistia i les diferents reaccions que ha suscitat inclosa la de la pròpia judicatura que rebutja la lawfare.

Em permeto recomanar atenció a les declaracions de Javier Pérez Royo, catedràtic de dret constitucional, on posa l’accent en la constitucionalitat de l’amnistia, l’existència de la lawfare i els motius polítics de la dreta espanyola per a evitar que la llei d’amnistia pugui ser aprovada pel Congrés.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

El jutge García Castellón segueix en els seus tretze

Malgrat que la Fiscalia està en contra de la seva decisió, el jutge ha elevat al Tribunal Suprem el cas contra Carles...

El PP i VOX no aconsegueixen regirar la Unió Europea contra l’amnistia

El debat a l'Eurocambra, que estava marcat a l'agenda del PP, ha quedat deslluït amb la presència de menys d'una setena part...

Els bisbes espanyols s’oposen a l’amnistia

Es tracta d'un clar exemple de com la dreta intensifica la seva estratègia d'oposició al govern a través de l'amnistia i per...

Què és el patriotisme i a qui representa?

Abans d'iniciar aquest article he volgut conèixer el seu significat segons la RAE i diu així: "Amor a la pàtria i el...

La llei d’amnistia encaixa perfectament en la Constitució

Davant la quantitat d'exabruptes que hem sentit en la primera sessió d'investidura de Pedro Sánchez, avui en comptes d'un article de qui...