18.6 C
Barcelona
Dilluns 25 setembre, 2023

Inés Arrimadas (Cs) abandona la política

Relacionats

Amnistia o eleccions altra vegada?

En una entrevista a la Cope, Aznar va tornar a cridar, com va fer dies enrere, a la mobilització de la societat...

L’expresident Aznar insisteix que Espanya es trenca

Aznar ha parlat, un altre cop, del perill de la destrucció d'Espanya. Sempre parla qui menys autoritat té per fer-ho. A algú...

De Diada submisa a dia de la independència?

Per què celebrem la Diada? 11 de setembre. No es commemora una victòria sinó una derrota davant el...

Les condicions de Puigdemont i les seves repercussions

Com era d'esperar, les condicions que Carles Puigdemont va detallar a Brussel·les el passat dimarts, ha aixecat un munt de comentaris de...

Inés Arrimadas García és una advocada i expolítica espanyola. Va ser presidenta de Ciudadanos de 2020 a 2023, i diputada en el Congrés dels Diputats per Barcelona des de maig de 2019 a 2023. Incorporada a Ciudadanos, en 2012 va resultar elegida diputada del Parlament de Catalunya. Va assumir el lideratge efectiu del partit a Catalunya després de la marxa a Madrid d’Albert Rivera i entre 2015 i 2019 va exercir de cap de l’oposició en el parlament català. En 2019 va renunciar al seu escó de diputada autonòmica per a concórrer a les eleccions generals d’abril d’aquest any. Des de llavors ha estat diputada per Barcelona en la XIII i XIV legislatures del Congrés dels Diputats. El 8 de març de 2020 es va convertir en presidenta de Ciudadanos.

Inés Arrimadas és la menor dels cinc fills del matrimoni de Rufino Arrimadas i Inés García, tots dos oriünds del poble de Salmoral (Salamanca). Durant els anys seixanta la família va viure prop de la plaça Tetuan, a Barcelona, on el pare havia aconseguit un lloc en la policia nacional i en un bufet d’advocats. En 1970 es van mudar a Jerez de la Frontera. Allí Rufino va obrir el seu propi despatx d’advocats, a més d’ostentar un lloc de regidor per la Unió de Centre Democràtic entre 1979 i 1983.

Inés va estudiar en el col·legi religiós La nostra Senyora del Pilar de Jerez, on també va rebre classes de teatre. Somiava ser arqueòloga i mostrava gran interès per la cultura de Barcelona, ciutat on abans havia viscut, fins al punt de rebre classes de català per part d’una companya del col·legi d’aquest origen. També era una apassionada seguidora del Futbol Club Barcelona.

Als 18 anys marxà a Sevilla per estudiar Dret i Administració i Direcció d’Empreses en la Universitat Pablo de Olavide. Va ferr un Erasmus la ciutat francesa de Niça, on va estudiar un postgrau en Gestió Empresarial i Negocis Internacionals en l’Institut de Preparació per a l’Administració i la Gestió (IPAG).

Després de llicenciar-se als 24 anys, va treballar durant any i mig com a responsable del departament de qualitat i administració de l’empresa MAT de serveis industrials. Durant sis anys va exercir com a consultora d’operacions i estratègia en la signatura D’Aleph, amb seu a Barcelona, per la qual cosa entre 2006 i 2008 es traslladà a viure a Barcelona. En 2010 assistí amb una amiga a un acte de Ciudadanos al Teatre Romea i a l’any següent va ingressar en aquest partit com a portaveu de joventut.

En 2012, després d’acollir-se a una excedència del seu treball, va entrar en la llista per Barcelona de la formació com a número 4, sent elegida diputada autonòmica del Parlament de Catalunya en la seva X legislatura. Primer va ser portaveu adjunta i a més portaveu del grup parlamentari en les Comissions d’Empresa i Ocupació, Polítiques de Lluita contra la Desocupació, Igualtat, Joventut i Reforma horària.

El juny de 2015 va ser designada portaveu del grup parlamentari. Candidata a la Presidència de la Generalitat per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre de 2015, es va convertir en líder de l’oposició després que el seu partit obtingués 25 diputats.

Es presenta com a candidata a la Presidència de la Generalitat de Catalunya per Ciudadanos per a les eleccions al Parlament de Catalunya el 21 de desembre de 2017. Ciudadanos va ser el partit més votat amb 36 escons, però l’independentisme va assolir la majoria absoluta. Consolidava així el seu lideratge de l’oposició. Més tard aquest any, a partir de la IV assemblea general del partit, va abandonar el seu càrrec al capdavant de les joventuts i va assumir els de portaveu del Comitè Executiu i secretària de Formació.

El seu pas, com a cap de l’oposició al Parlament català no va ser gaire brillant i sempre mostrava el seu desacord a totes les iniciatives parlamentàries, cosa fins i tot normal en el seu paper, però a canvi no proposava alternatives pròpies o modificacions a les que es debatien. Vegin l’acomiadament que li va dedicar el President Torra l’ultim dia que Arrimadas era al Parlament.

El 23 de febrer de 2019 va anunciar el seu salt a la política nacional en un acte en la madrilenya Plaza de la Villa. Va ser elegida diputada nacional per Barcelona en les eleccions generals celebrades a l’abril d’aquell any, sent nomenada al seu torn portaveu de la formació en el Congrés dels Diputats. Va revalidar l’escó en les eleccions de novembre i després de la marxa d’Albert Rivera de la presidència del partit va ocupar el càrrec de presidenta del Grup Parlamentari en el Congrés, a més del de portaveu.

De cara a la successió del partit es va presentar a les primàries per a presidir-lo en la seva V Assemblea General. La seva candidatura es va enfrontar principalment a la de Francisco Igea, “Ciutadans ets tu”, entre nombroses polèmiques. El 8 de març de 2020 va ser proclamada presidenta de Ciudadanos després de les primàries del partit s amb més del 76% dels vots.

En 2021 va afrontar successives crisis en la seva formació, arrel en un primer lloc del fracàs electoral de Cs en les eleccions catalanes, i més tard de la fallida moció de censura a Múrcia. En resposta a aquesta situació, va ampliar el Comitè Permanent del partit per a donar cabuda a membres crítics amb el seu lideratge.

Ara, després de molts fracassos i enfrontaments amb Edmundo Bal, a la vista dels mals resultats de Ciudadanos en les Eleccions municipals i autonòmiques d’Espanya, aquest maig de 2023, ha decidit deixar la política.

Tot i conèixer el català, que no has utilitzat al Parlament, espero que no necessitis traducció per al meu senzill i emocionat acomiadament: Bon vent i barca nova!

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Amnistia o eleccions altra vegada?

En una entrevista a la Cope, Aznar va tornar a cridar, com va fer dies enrere, a la mobilització de la societat...

L’expresident Aznar insisteix que Espanya es trenca

Aznar ha parlat, un altre cop, del perill de la destrucció d'Espanya. Sempre parla qui menys autoritat té per fer-ho. A algú...

De Diada submisa a dia de la independència?

Per què celebrem la Diada? 11 de setembre. No es commemora una victòria sinó una derrota davant el...

Les condicions de Puigdemont i les seves repercussions

Com era d'esperar, les condicions que Carles Puigdemont va detallar a Brussel·les el passat dimarts, ha aixecat un munt de comentaris de...

El TC rebutja el recurs de Puigdemont contra l’ordre d’arrest

El fiscal en cap davant el Tribunal Constitucional, Pedro Crespo, ha recorregut en súplica la decisió de la sala de vacances del...