22.7 C
Barcelona
Divendres 24 març, 2023

Parlem del “deep state” dins d’Espanya?

Relacionats

Com l’estat afavoreix grans empreses com Ferrovial en detriment de les classes treballadores

Davant aquesta responsabilitat administrativa —desconeguda per la gran majoria de la gent—, un es pregunta: L'estat afavoreix a les classes treballadores en general...

Fernández Díaz i la corrupció de l’Estat (cas Kitchen)

Després de Rodrigo Rato i Jaume Matas, condemnats a presó, i Eduardo Zaplana, que va estar en preventiva, Jorge Fernández Díaz podria...

Ferrovial fuig per pagar menys impostos

Sembla impossible que això pugui estar passant. Ferrovial és una de les empreses constructores mes importants de l’estat i, li deu l’èxit...

La infermera i el “puto C1 de catalán”

Una infermera de l'Hospital de la Vall d'Hebron ha criticat en un vídeo que es demani el requisit de català per fer...

Què significa? És un estat profund, també conegut com un estat dins d’un estat (sovint mencionat amb la forma anglesa Deep State) és una forma de govern clandestina, formada per xarxes de poder ocultes que operen al marge del lideratge polític d’un país, per tal de satisfer els seus propis objectius

Com a exemples d’aquesta estructura se citen generalment òrgans d’estat com les forces armades o organismes públics (serveis d’intel·ligència, policia, policia secreta, agències administratives o buròcrates). Un estat profund pot estar també format per alts funcionaris que actuïn sense conspirar però de manera coordinada a favor dels seus propis interessos.

Els objectius d’un estat profund poden incloure la continuïtat del propi estat, la seguretat laboral dels seus membres, incrementar el seu propi poder i l’autoritat o la consecució d’objectius ideològics. L’estat profund sol operar en oposició a l’agenda dels funcionaris i càrrecs electes (i, per tant, del propi sistema democràtic), tot obstruint, resistint i subvertint les seves polítiques, condicions i directives.

Una de les referències històriques més cèlebres d’aquest concepte va exposar-la el 1961, en el seu discurs de comiat, com a president dels Estats Units, Dwight Eisenhower, quan va alertar sobre la influència del “complex militar-industrial” com a poder ocult al seu país en el context de la Guerra Freda.

Ho podríem definir com una estructura paraestatal, situada fora de la legalitat, que té per objectiu la defensa de la raó d’estat d’acord amb els silencis o angles morts de la Constitució de 1978: unitat de l’Estat, monarquia com a símbol i garantia d’aquesta unitat, i sobirania indissoluble.

Segons manifesta Damià del Clot, advocat, politòleg i alcalde de Vilassar de Mar que ha analitzat al seu darrer llibre les clavegueres de l’Estat. Anatomia del Deep State espanyol (Pòrtic Edicions) en un estudi rigorós del “costat fosc de la política” a l’Estat espanyol. L’actual deep state endinsa les seves arrels en les antigues estructures franquistes i aplega al seu voltant estaments polítics, judicials, militars i judicials, amb la Corona com un vèrtex destacat.

Un servidor, només he volgut fer una introducció sobre el cas que ens ocupa, però els aconsello la lectura del magnífic article del periodista i director de Vila Web, Vicent Partal, on veuran tot el que cal saber sobre el tema.

https://www.vilaweb.cat/noticies/despullar-i-documentar-el-deep-state-espanyol/

D’altra banda, un Estat profund també pot prendre forma a través de funcionaris atrinxerats que actuïn de manera no conspirativa, per a promoure els seus propis interessos. La finalitat d’un Estat profund és poder incloure la continuïtat de l’Estat mateix, la seguretat de l’ocupació per als seus membres, un major poder i autoritat, i la cerca d’objectius ideològics. Pot operar per mitjà de la burocràcia, en oposició a l’agenda dels funcionaris electes, obstruint, resistint i subvertint les seves polítiques, condicions i directives. També pot prendre forma mitjançant empreses públiques o companyies privades que actuen independentment del control regulador o estatal.Si ens fixem en els cognoms de persones que ocupen càrrecs dins de l’entramat militar, judicial, policial, així com de grans companyies (construcció, petrolieres, elèctriques, banca, etc.) trobarem que ara són els fills, nets i altres familiars dels que les dirigien en l’època franquista, els que ara les estan dirigint actualment.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Creien que el franquisme s’havia acabat a la mort del dictador? Està ben viu entre nosaltres i en tenim per una bona estona. No ho pensen vostès així?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Com l’estat afavoreix grans empreses com Ferrovial en detriment de les classes treballadores

Davant aquesta responsabilitat administrativa —desconeguda per la gran majoria de la gent—, un es pregunta: L'estat afavoreix a les classes treballadores en general...

Fernández Díaz i la corrupció de l’Estat (cas Kitchen)

Després de Rodrigo Rato i Jaume Matas, condemnats a presó, i Eduardo Zaplana, que va estar en preventiva, Jorge Fernández Díaz podria...

Ferrovial fuig per pagar menys impostos

Sembla impossible que això pugui estar passant. Ferrovial és una de les empreses constructores mes importants de l’estat i, li deu l’èxit...

La infermera i el “puto C1 de catalán”

Una infermera de l'Hospital de la Vall d'Hebron ha criticat en un vídeo que es demani el requisit de català per fer...

Podem parlar sense embuts de la guerra?

En complir-se l'aniversari de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i l'enfrontament que segueix sense solució, tot i la proposta de la Xina. Tots...