9.4 C
Barcelona
Dissabte 2 desembre, 2023

Podem parlar de la malversació (II)?

Relacionats

El jutge García Castellón segueix en els seus tretze

Malgrat que la Fiscalia està en contra de la seva decisió, el jutge ha elevat al Tribunal Suprem el cas contra Carles...

El PP i VOX no aconsegueixen regirar la Unió Europea contra l’amnistia

El debat a l'Eurocambra, que estava marcat a l'agenda del PP, ha quedat deslluït amb la presència de menys d'una setena part...

Els bisbes espanyols s’oposen a l’amnistia

Es tracta d'un clar exemple de com la dreta intensifica la seva estratègia d'oposició al govern a través de l'amnistia i per...

Què és el patriotisme i a qui representa?

Abans d'iniciar aquest article he volgut conèixer el seu significat segons la RAE i diu així: "Amor a la pàtria i el...

En l’anterior article publicat amb el mereix nom, detallava, segons el diccionari, el significat d’aquesta paraula i altres similars per detallar el malbaratament de cabals públics a l’Estat espanyol, aquest és el tercer que publico.

Trens prou grans o túnels massa petits?

La fabricació per part de la companyia CAF de la nova flota d’amplada mètrica per a Renfe patirà un retard d’entre dos i tres anys, a causa d’un error als gàlibs de la infraestructura a la declaració sobre la xarxa d’Adif, en funció dels quals s’anaven a construir els trens. De fet, s’ha detectat que, amb les mesures publicades a la declaració sobre la xarxa, els trens no cabrien en determinats trams de la infraestructura. Això va fer aturar el procés d’inici de la seva fabricació i va començar la recerca de la millor solució, segons un informe d’Adif, Renfe i l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària (AESF).

Renfe va publicar el gener del 2019 el plec per a l’adquisició de 31 trens d’amplada mètrica d’acord amb els gàlibs recollits a la declaració sobre la xarxa d’Adif i, el juny del 2020, en va adjudicar a CAF la fabricació, després d’un procés de licitació que es va veure afectat per la pandèmia. A més dels 31 trens per a les línies d’amplada mètrica de Renfe, gestionades abans per Feve a Galícia, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó i el País Basc, la comanda incloïa un segon lot de sis unitats més per renovar íntegrament la flota de la línia madrilenya Cercedilla-Cotos de la Sierra, que fa més de 40 anys que està en funcionament. El volum total de l’operació se situava per a CAF per sobre dels 250 milions d’euros.

Lògicament el preu s’encarirà, parlar d’entre dos o tres anys abans que els trens estiguin a ple funcionament, costarà diners a l’erari públic, és dir, als contribuents que ho pagarem amb els nostres impostos no tenint cap mena de culpa, com sol passar sempre.

Es de suposar que tant Renfe com Adif disposen de serveis tècnics altament qualificats per dur a terme els estudis preliminars i, posteriorment definitius, del projecte. La línia de l’antiga FEVE consta de centenars de kilòmetres per tota la cornisa cantàbrica. El reconeixement de tot el trajecte no es pot fer des de els despatxos. S’ha comprovat tot el recorregut? S’han pres les mides de tots els túnels? És una prova més del funcionament caòtic de l’obra publica a l’Estat espanyol.

Aquest dissabte la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha anunciat “cessaments imminents” tant a Renfe com a Adif per “assumir les responsabilitats” de l’error de les dimensions dels trens. En declaracions als mitjans durant una visita a l’Ajuntament de Castro Urdiales (Cantàbria), Sánchez ha demanat disculpes als ciutadans càntabres i ha assenyalat que aquest divendres va mantenir una conversa amb el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, per compartir “enuig i la seva indignació”.

Què va passar perquè s’encarreguessin uns trens de major altura que alguns túnels? És una de les preguntes a les quals haurà de respondre l’auditoria. Des de Renfe s’ha defensat aquests dies que, en el plec de licitació del concurs, va prendre com a referència de les mesures dels gàlibs de l’anomenada Declaració de la Xarxa que publica Adif. No obstant això, aquest document no concreta mesures, sinó que fa referència a una ordre ministerial de 2015 per la qual s’aprova la Instrucció Ferroviària de Gàlibs. Fonts del sector puntualitzen, no obstant això, que en aquesta instrucció es detalla que el seu àmbit d’aplicació és per a línies noves o condicionades, que no és el cas de les d’Astúries i Cantàbria.

L’antiga xarxa de FEVE (trens de via estreta de la cornisa cantàbrica) d’aquestes comunitats data del segle XIX i els seus túnels són més petits. Dels 31 combois que es van licitar en 2020, 21 eren per a Cantàbria i 10 per a Astúries amb l’objectiu de modernitzar el servei. El contracte també inclou 15 anys de manteniment. Els primers trens haurien d’haver estat llestos com tard a l’octubre de 2024 i ara el Ministeri situa la seva posada en marxa “en 2026″.

Properament es produiran aquests cessaments i, per tant, donaran les explicacions llavors, ha dit Sánchez, que ha encarregat una auditoria interna tant a Renfe com a Adif per saber i conèixer amb tot detall què és el que va passar. Que deuen pensar, més enllà del Pirineus d’aquest marró i els dos anteriors ja publicats?

Que en pensen vostès, benvolguts lectors? Tots els diners malbaratats per l’administració, son nostres, però a Espanya només els interessa el que Catalunya es va gastar en el referendem i, jutjar i empresonar el seus dirigents. Si està demostrat que no es van enriquir, no acabo d’entendre l’acusació per malversació.   

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

El jutge García Castellón segueix en els seus tretze

Malgrat que la Fiscalia està en contra de la seva decisió, el jutge ha elevat al Tribunal Suprem el cas contra Carles...

El PP i VOX no aconsegueixen regirar la Unió Europea contra l’amnistia

El debat a l'Eurocambra, que estava marcat a l'agenda del PP, ha quedat deslluït amb la presència de menys d'una setena part...

Els bisbes espanyols s’oposen a l’amnistia

Es tracta d'un clar exemple de com la dreta intensifica la seva estratègia d'oposició al govern a través de l'amnistia i per...

Què és el patriotisme i a qui representa?

Abans d'iniciar aquest article he volgut conèixer el seu significat segons la RAE i diu així: "Amor a la pàtria i el...

La llei d’amnistia encaixa perfectament en la Constitució

Davant la quantitat d'exabruptes que hem sentit en la primera sessió d'investidura de Pedro Sánchez, avui en comptes d'un article de qui...