21.1 C
Barcelona
Dimarts 3 octubre, 2023

El fracàs del diàleg era del tot previsible

Relacionats

La investidura d’Alberto Nuñez Feijóo

S’ha produït la primera sessió del debat d’investidura per a Nuñez Feijóo, polític a qui el rei va designar, en la meva...

Amnistia o eleccions altra vegada?

En una entrevista a la Cope, Aznar va tornar a cridar, com va fer dies enrere, a la mobilització de la societat...

L’expresident Aznar insisteix que Espanya es trenca

Aznar ha parlat, un altre cop, del perill de la destrucció d'Espanya. Sempre parla qui menys autoritat té per fer-ho. A algú...

De Diada submisa a dia de la independència?

Per què celebrem la Diada? 11 de setembre. No es commemora una victòria sinó una derrota davant el...

Si acates la constitució, quina taula de diàleg esperes trobar?

Quan el govern català va signar al setembre l’acatament de la Constitució espanyola, la taula de diàleg va deixar de tenir sentit. Per què? Catalunya torna a ser una simple comunitat autònoma d’Espanya?

El govern espanyol ha comunicat al govern català que la taula de diàleg ja no és necessària perquè el procés català s’ha acabat i tot allò que s’havia de resoldre ja s’ha resolt.

Segons el president del govern espanyol no hi ha cap raó per a continuar dialogant, fora dels conductes regulars, amb l’independentisme català o amb el govern de Catalunya, perquè, com que el govern de Pere Aragonès ha acatat la constitució com a marc del qual no es mourà, ara Catalunya es limita a ser, novament, una autonomia més d’Espanya. Per tant, tota discussió que es vulgui vehicular entre els dos governs ja es pot dur a qualsevol de les dotzenes d’organismes o formats que de manera regular reuneixen el govern de l’estat i els governants de les autonomies.

La lògica de la decisió és impecable. Una taula de negociació —”taula de diàleg” ja era un trist eufemisme— només té trellat si les parts que hi seuen estan convençudes de la necessitat d’explorar un camí que no té cabuda en les normes legals en vigor. Només és necessari si el funcionament de les institucions vigents és insuficient per a resoldre un problema polític. Allà on hi ha un conflicte entre legalitat i voluntat política el canal de diàleg que representa una taula fora dels formats institucionals és una bona eixida. Precisament, i només, perquè se situa més enllà de la legalitat, sense trobar-se constreta per aquesta.

Aquesta era, aleshores, la presa que ERC volia donar-li al procés.

El vodevil relacionat amb aquesta taula ha estat penós, però caldria recordar que al principi fins i tot aquesta taula de diàleg semblava que podria complir la funció d’obrir un camí. Recordeu que el desembre del 2018 el comunicat signat després de la reunió pel president Torra i Pedro Sánchez deia que calia potenciar una resposta a les demandes dels ciutadans de Catalunya “en el marc de la seguretat jurídica”, no en el de la constitució. El llenguatge era críptic, però això és normal en aquestes negociacions. I, sigui com sigui, el govern espanyol no es va desmarcar d’aquesta interpretació.

Però, el mes de setembre passat, en la tercera reunió de la taula, el govern de Catalunya, en aquell moment d’ERC i Junts, per bé que Junts no hi assistia, va signar en el comunicat que l’activitat política i institucional es faria “incloent-ne també l’eventual millora sobre la base dels procediments de reforma establerts”. I, si bé la frase és críptica, és ben aclaridora pel fet que l’únic marc polític sobre el qual hi ha procediments de reforma establerts és la Constitució espanyola. I, per tant, les parts no poden parlar de res més.

Signant allò que va signar, el govern de Catalunya (ERC) renunciava a la unilateralitat i acceptava que amb Espanya qualsevol cosa s’havia de negociar dins el marc de la Constitució espanyola. Quant temps enrere ERC només reclamava la unitat de tots els independentistes, però no feia allò que pregonava. Cal recordar que no va voler a Junts dins la taula de diàleg incomplint el pacte d’investidura i que provocà el trencament del govern.

Aquesta va ser una decisió equivocada per part d’ERC, o no se’n van adonar o, realment, no donen més de si, la qual cosa equivalia a desarmar la taula de diàleg, a deixar-la sense funció possible. El fracàs de l’estratègia que Esquerra havia venut a tort i dret ja era escrit i tan sols era qüestió de temps, que hi hagués un estirabot com el que hi ha hagut per a sancionar-ho i deixar-ho ben clar públicament.

Pedro Sánchez, doncs, ha guanyat aquesta partida, la pitjor que ha jugat en tots aquests anys la classe política catalana. Però comet un error greu i que pot acabar pagant car: Identificar Catalunya amb el seu govern. O fins i tot, identificar Catalunya i l’independentisme amb Esquerra Republicana.

No acabo d’entendre el giravolt que ha donat ERC, fins i tot he arribat a sospitar d’algun possible pacte no escrit previ als indults, cosa que no puc comprovar i que, ara mateix, desitjaria que no hagués existit.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

La investidura d’Alberto Nuñez Feijóo

S’ha produït la primera sessió del debat d’investidura per a Nuñez Feijóo, polític a qui el rei va designar, en la meva...

Amnistia o eleccions altra vegada?

En una entrevista a la Cope, Aznar va tornar a cridar, com va fer dies enrere, a la mobilització de la societat...

L’expresident Aznar insisteix que Espanya es trenca

Aznar ha parlat, un altre cop, del perill de la destrucció d'Espanya. Sempre parla qui menys autoritat té per fer-ho. A algú...

De Diada submisa a dia de la independència?

Per què celebrem la Diada? 11 de setembre. No es commemora una victòria sinó una derrota davant el...

Les condicions de Puigdemont i les seves repercussions

Com era d'esperar, les condicions que Carles Puigdemont va detallar a Brussel·les el passat dimarts, ha aixecat un munt de comentaris de...