9.4 C
Barcelona
Dissabte 2 desembre, 2023

La guerra Rússia-Ucraïna compleix nou mesos

Relacionats

El jutge García Castellón segueix en els seus tretze

Malgrat que la Fiscalia està en contra de la seva decisió, el jutge ha elevat al Tribunal Suprem el cas contra Carles...

El PP i VOX no aconsegueixen regirar la Unió Europea contra l’amnistia

El debat a l'Eurocambra, que estava marcat a l'agenda del PP, ha quedat deslluït amb la presència de menys d'una setena part...

Els bisbes espanyols s’oposen a l’amnistia

Es tracta d'un clar exemple de com la dreta intensifica la seva estratègia d'oposició al govern a través de l'amnistia i per...

Què és el patriotisme i a qui representa?

Abans d'iniciar aquest article he volgut conèixer el seu significat segons la RAE i diu així: "Amor a la pàtria i el...

He llegit un interessant article titulat: Està beneficiant-se els EUA de la guerra d’Ucraïna? En ell parlava sobre la visita del president francès Macron a la Casa Blanca per visitar al nord-americà Joe Biden. El francès li venia a dir que “els països europeus estan patint més les conseqüències de la guerra que els Estats Units”, i, per tant, és lògic que reclamin un esforç de solidaritat al gegant nord-americà.

D’entrada, els Estats Units s’han trobat que han augmentat exponencialment les seves vendes de gas liquat a Europa a causa del tancament de l’aixeta del gas rus. Països com Alemanya, per exemple, s’han vist obligats a recórrer al gas nord-americà o al noruec per omplir els seus dipòsits de cara a l’hivern. És cert que l’error inicial és dels alemanys, que no s’haurien d’haver convertit en un país tan dependent del gas rus.

D’altra banda, l’administració Biden ha posat en marxa un programa multimilionari d’ajudes per a l’energia verda que la Unió Europea considera proteccionistes i una competència deslleial. I, en efecte, com podrà competir Europa amb empreses nord-americanes que estan subsidiades pel govern de Washington? La sospita que els Estats Units volen aprofitar l’oportunitat que els brinda aquesta crisi per construir una nova hegemonia econòmica sobre l’energia verda, encara que sigui al preu de perjudicar els europeus, està cada cop més estesa a Brussel·les.

Tot el que he detallat és el resum d’un article del Diari Ara. Així i tot, crec que el president de França està al cas i és coneixedor de l’informe de Rand Corporation (EUA) on es deia, de fa temps (2019), com i de quina manera hauria de tractar occident a Rússia en el cas d’una guerra contra Ucraïna i la veritat és que el que s’ha produït fins ara segueix, fil per randa, tot el que aquell informe pronosticava. No cal dir que la resposta a qui és el major beneficiari del conflicte és, sense cap mena de dubte, els EUA. Vegin del següent vídeo.

Un exemple d’aquest programa que indigna la UE és que només es donaran subvencions per comprar un vehicle net si està fet als Estats Units. Proteccionisme en estat pur. Així el que demana UE és que les seves empreses es puguin beneficiar de les ajudes nord-americanes, és a dir, actuar com un bloc d’aliats, el bloc occidental, contra Rússia. L’altra demanda europea és que els EUA venguin el seu gas més barat, ja que els preus de l’energia són molt més elevats al vell continent que al nou, i això està castigant tant empreses com consumidors.

Biden s’ha compromès a crear un grup de treball per estudiar totes aquestes qüestions. El perill és que si no hi ha acord ens encaminem a una guerra comercial que no beneficiaria ningú. En definitiva, la relació entre la UE i els EUA passa per un moment clau, i els europeus s’han de fer valer per no quedar només com a comparses en el nou tauler geopolític mundial. Cal ajudar Ucraïna i frenar Putin, sí, però tothom ha de fer el mateix esforç.

La guerra, com deia el títol del present escrit, ja ha complert nou mesos des del seu inici i no es visualitza pas un final proper. Els beneficiaris ja sabem qui són, però els perjudicats som la resta del món, principalment els morts causats per la guerra, en especial la població civil d’Ucraïna i la totalitat del planeta, per l’encariment de la vida que aquesta barbàrie ha provocat que, a més a més, ha coincidit amb les turmentes i sequeres del canvi climàtic que estan perjudicant la fam i la salut d’una gran part de la població mundial.

Permeteu-me que avui acabi aquest article amb un vídeo del poeta José Luis García Guillermo, en què fa una referència a la Hipocresia de la Guerra, una petita poesia homenatge a totes les víctimes dels conflictes armats.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

El jutge García Castellón segueix en els seus tretze

Malgrat que la Fiscalia està en contra de la seva decisió, el jutge ha elevat al Tribunal Suprem el cas contra Carles...

El PP i VOX no aconsegueixen regirar la Unió Europea contra l’amnistia

El debat a l'Eurocambra, que estava marcat a l'agenda del PP, ha quedat deslluït amb la presència de menys d'una setena part...

Els bisbes espanyols s’oposen a l’amnistia

Es tracta d'un clar exemple de com la dreta intensifica la seva estratègia d'oposició al govern a través de l'amnistia i per...

Què és el patriotisme i a qui representa?

Abans d'iniciar aquest article he volgut conèixer el seu significat segons la RAE i diu així: "Amor a la pàtria i el...

La llei d’amnistia encaixa perfectament en la Constitució

Davant la quantitat d'exabruptes que hem sentit en la primera sessió d'investidura de Pedro Sánchez, avui en comptes d'un article de qui...