10.8 C
Barcelona
Dissabte 2 desembre, 2023

Catalunya, l’última colònia de l’imperi espanyol (III)

Relacionats

El jutge García Castellón segueix en els seus tretze

Malgrat que la Fiscalia està en contra de la seva decisió, el jutge ha elevat al Tribunal Suprem el cas contra Carles...

El PP i VOX no aconsegueixen regirar la Unió Europea contra l’amnistia

El debat a l'Eurocambra, que estava marcat a l'agenda del PP, ha quedat deslluït amb la presència de menys d'una setena part...

Els bisbes espanyols s’oposen a l’amnistia

Es tracta d'un clar exemple de com la dreta intensifica la seva estratègia d'oposició al govern a través de l'amnistia i per...

Què és el patriotisme i a qui representa?

Abans d'iniciar aquest article he volgut conèixer el seu significat segons la RAE i diu així: "Amor a la pàtria i el...

En el meu primer capítol sobre el tema ja vaig fer menció que, la metròpoli intenta imposar a les colònies la seva forma de ser, els seus costums i el seu idioma per sobre del que tingués aquell territori. Continuo mantenint que Catalunya ha estat i és una colònia espanyola. Si ens fixem en el papa polític que encapçala el present article, observarem que en l’any 1850, a la part mediterrània se l’anomena “Espanya incorporada o assimilada”, diferent de la resta anomenada “Espanya uniforme”.

En una paraula, el llevant peninsular va ser afegit a la corona borbònica, com un territori de segona divisió segons es pot veure. Tot i parlar diferent, el castellà es va imposar per dret de conquesta alhora que es va prohibir el català en tots els àmbits, administratiu, ensenyament, religió, justícia… Permetin que els convidi a veure un vídeo on, en clau d’humor, es repassa el tracte rebut pel català des del decret de Nova Planta.

Segons la Constitució espanyola el seu article 3.3 diu el següent: “La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”. D’entrada ni tan sols les anomena pel seu nom.

Actualment, els polítics, que no pas els lingüistes, han iniciat una batalla contra el català i la immersió lingüística que es du a terme en Catalunya, en una mostra d’insensatesa diuen que el castellà està en perill i reclamen que el castellà sigui també llengua vehicular de l’ensenyament. A sobre, alguns jutges que són més espanyolistes que no pas juristes, ha decretat que el 25% de l’ensenyament es faci en castellà.

Està demostrat que les notes de castellà a Catalunya, no sols superen la mitjana espanyola, sinó que són millors de les que es donen a Madrid. A què ve aquesta guerra, quan no hi ha en tota Catalunya cap persona que no entengui el castellà? Què és el que es pretén amb aquest nou atac contra el català?

El govern de l’estat, tant és que el presideixi el PP com el PSOE, no respecta ni protegeix les llengües minoritàries d’Espanya. Cal tenir en compte que el govern de Pedro Sánchez es va comprometre a la taula de diàleg amb la Generalitat a defensar l’ús del català al Parlament Europeu. De fet, la intenció de la formació de Junts capitanejada per Josep Lluís Cleries al Senat era la d’equiparar el català amb el castellà a la UE, però van acceptar una esmena del PNB que optava per estendre aquesta oficialitat a totes les llengües cooficials de l’estat espanyol.

El PSOE i el PP han votat en contra, d’una iniciativa de Junts per Catalunya en la qual s’insta el govern espanyol a impulsar l’oficialitat d’aquestes tres llengües a la Unió Europea. La patacada als catalans, bascos i gallecs ha tingut lloc a la Comissió d’Afers Exteriors del Senat. Es tracta d’una iniciativa que, a més dels vots de Junts, ha comptat amb el suport favorable d’Esquerra Republicana, el PNB i Bildu.

De fet, Cleries ha manifestat que l’abstenció del PSOE demostra que des d’aquesta formació ni “s’estima” ni “es respecta” la llengua catalana. “Defensar la llengua catalana no és atacar la llengua castellana”, ha recordat el senador de Junts durant la seva intervenció al Senat. Així mateix, ha convidat la resta de senadors a “passejar-se” pels barris i les escoles catalanes per tal de comprovar que a Catalunya sí que es parla castellà. “Hi ha una realitat a Catalunya, i és que les llengües conviuen” amb total normalitat, ha afegit.

Vegin el vídeo d’Antoni Bassas de l’any 2018, quan Rajoy un cop instaurat l’article 155 pretenia incrementar l’ús del castellà a les escoles catalanes.

L’atac al català ve de lluny. Francisco de Quevedo l’any 1640 deia: “El catalán es la criatura más triste y miserable que Dios crió y son el ladrón de las tres manos. En tanto en Cataluña quedase un solo catalan y piedras en los campos desiertos, hemos de tenir enemigos y guerra”.

Ja per acabar, val la pena que la gent sàpiga que Catalunya es considera una nació i que la història, desconeguda per molta gent, així ho demostra.

No són motius més que suficients, que demostren que Catalunya ha estat i és considerada una colònia propietat de l’estat espanyol? No és lògic que pretengui la seva independència com un estat lliure i democràtic?

Més articles

1 COMENTARI

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

El jutge García Castellón segueix en els seus tretze

Malgrat que la Fiscalia està en contra de la seva decisió, el jutge ha elevat al Tribunal Suprem el cas contra Carles...

El PP i VOX no aconsegueixen regirar la Unió Europea contra l’amnistia

El debat a l'Eurocambra, que estava marcat a l'agenda del PP, ha quedat deslluït amb la presència de menys d'una setena part...

Els bisbes espanyols s’oposen a l’amnistia

Es tracta d'un clar exemple de com la dreta intensifica la seva estratègia d'oposició al govern a través de l'amnistia i per...

Què és el patriotisme i a qui representa?

Abans d'iniciar aquest article he volgut conèixer el seu significat segons la RAE i diu així: "Amor a la pàtria i el...

La llei d’amnistia encaixa perfectament en la Constitució

Davant la quantitat d'exabruptes que hem sentit en la primera sessió d'investidura de Pedro Sánchez, avui en comptes d'un article de qui...