21.4 C
Barcelona
Dissabte 24 setembre, 2022

Les actuacions del monarca Felipe VI

Relacionats

El CGPJ i la separació de poders a Espanya

Sobre la desjudicialització del procés els sistemes democràtics es fonamenten en la separació de poders. Els poders legislatiu i executiu són poders...

Pere Aragonès absent a la Diada d’aquest 2022, unionisme o independència?

He llegit un article del Nacional titulat: "A qui ajuda el fracàs de la manifestació?". Que em sembla molt encertat, com ja...

Pere Aragonès no anirà a la manifestació de l’11-S

Aragonès no anirà a la manifestació perquè, segons declara, és "contra els partits" Aragonès renega de la Diada...

Carta oberta als votants d’ERC

El primer que se m’acut és fer-los unes simples preguntes: Estan orgullosos amb tot el que han fet, fins ara, els seus...

Jurídicament, el rei és un no-poder. No té voluntat pròpia, més enllà de la gestió de la seva casa i el seu patrimoni. Políticament, la seva única funció és deixar-se fer. Això és el que diu la Constitució, segons les paraules del professor Joaquín Urías, exlletrat del Tribunal Constitucional.

Sociològicament, no obstant això, el rei és la connexió amb els poders fàctics que controlaven el país a la fi del franquisme. Al rei se li fica en la Constitució com a garantia de continuïtat per a tranquil·litzar als poders econòmics tant de l’església com de l’Exèrcit. En el procés constituent, aquests poders van lluitar per atorgar-li facultats de mediació que li permetessin tenir control sobre el Govern i el Parlament. Afortunadament, es va imposar la raó i en el text final de la Constitució apareix desproveït de qualsevol facultat de decisió. No obstant això, la càrrega simbòlica com a representant de la constitució material del país mai la perd.

Tenim ja un sistema polític prou fort com perquè les normes jurídiques s’imposin per sobre dels poders fàctics? Les accions del monarca són un bon termòmetre d’això. A l’octubre de 2017 el rei Felipe va tenir la intervenció més desafortunada del seu regnat. Pressionat per aquests poders fàctics va imposar la seva voluntat a la del govern de Rajoy i va forçar un discurs bel·licós en el qual es presentava només com el monarca dels qui no voten a l’independentisme.

No se sap si aquest dia va decidir que ja s’havia llevat la careta o, després d’allò, les pressions de “els seus” han anat en augment, el que és ben cert és que des de llavors els actes del rei semblen guiats per una voluntat irredempta d’acabar amb la monarquia.

Constitucionalment, el rei no té més voluntat que la del govern democràticament triat a cada moment. És el govern, qui encarna la voluntat popular, el que té la facultat de dirigir políticament a la societat. Solament el govern sortit de les urnes pot valorar l’oportunitat o no de la presència del rei en un acte o l’altre. Per a garantir-ho, la Constitució estableix en el seu article 56 la nul·litat de qualsevol acte del rei que no compti amb la ratificació governamental. Segons això, en la seva actuació particular no devia gaudir d’immunitat.

Felipe VI sembla que no està content amb aquest sotmetiment als poders democràtics electes. Maniobra sense complexos en suport de les tesis més conservadores minant deliberadament l’autoritat del Govern. Aquest, amb Pedro Sánchez al capdavant, no fa més que enaltir l’actual monarquia, comparada amb la del seu pare, donant així el seu plàcet al monarca actual. Ell sabrà els motius per manifestar aquesta opinió

La pèssima gestió dels escàndols de corrupció del rei honorari, ara fugit al golf pèrsic, s’ha combinat amb les contínues descàrregues al Govern progressista d’una Casa Reial que se sent còmoda en mans de la ultradreta. En ocasió de l’homenatge a les víctimes de la covid, no va tenir objeccions a atacar al Govern pel seu homenatge civil i apostar amb per la cerimònia organitzada pel sector més radical de l’església.

No obstant això, algunes actuacions del monarca fan pensar, la imatge de Felipe VI assegut i sense aplaudir en l’extensa tribuna de convidats, mentre la resta s’aixecaven, en senyal de respecte, quan va arribar l’espasa de Simón Bolívar, que portaven quatre soldats amb uniforme de gala, en l’acte de presa de possessió del nou president de Colòmbia, Gustavo Petro, exemplifica més bé que cap altra explicació com està de desfasada la monarquia espanyola. Només des d’una visió retrògrada d’aquella Espanya imperial i colonialista.

Ja fa 212 anys que Colòmbia va deixar de ser una colònia i Simón Bolívar, va lluitar per la independència de Veneçuela, el Perú, l’Equador, Bolívia i també Colòmbia combatent els reis espanyols absolutistes. Temps més que suficient perquè Felipe VI hagi après a saber estar a l’altura del país que representava, més proper a una monarquia republicana com, cada que pot, apareix somrient i fotografiat amb la plana major dels diputats de VOX, com, per exemple, ha passat a Palma de Mallorca no fa gaires dies.

En una actuació inèdita en qualsevol monarquia parlamentària, el propi monarca ha atiat a la judicatura i la dreta política contra el Govern. Reivindica que el seu paper està a Catalunya, fent costat a un poder judicial cada vegada menys imparcial en la seva lluita contra l’independentisme. Així, novament, vol imposar la seva posició política conservadora sobre les decisions del Govern progressista.

És absurd pensar que ningú hagi advertit al monarca dels perills per a la seva institució que comporta aquest desafiament. En confrontar al Govern, Felipe VI no sols es tira en mans de l’Espanya més reaccionària, sinó que trenca brutalment amb el paper constitucional del rei. Si ho fa és perquè està convençut que ja s’ha trencat la baralla. L’única explicació lògica és que actua pensant ja en una ruptura constitucional en la qual l’esquerra plantegi la solució republicana.

Sembla creure que li convé més recaptar novament els suports de l’exèrcit, l’església, els jutges i la ultradreta per a imposar de nou la corona en un escenari de conflicte. S’equivoca, la monarquia parlamentària és un sistema democràticament acceptable, però només si qui l’exerceix se sotmet als poders democràticament elegits. Amb la seva supèrbia, les seves inclinacions dretanes i els seus atacs al Govern, Felipe VI està donant més motius que ningú per a acabar amb la monarquia.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

El CGPJ i la separació de poders a Espanya

Sobre la desjudicialització del procés els sistemes democràtics es fonamenten en la separació de poders. Els poders legislatiu i executiu són poders...

Pere Aragonès absent a la Diada d’aquest 2022, unionisme o independència?

He llegit un article del Nacional titulat: "A qui ajuda el fracàs de la manifestació?". Que em sembla molt encertat, com ja...

Pere Aragonès no anirà a la manifestació de l’11-S

Aragonès no anirà a la manifestació perquè, segons declara, és "contra els partits" Aragonès renega de la Diada...

Carta oberta als votants d’ERC

El primer que se m’acut és fer-los unes simples preguntes: Estan orgullosos amb tot el que han fet, fins ara, els seus...

Els Consolats de Mar, un repàs de la història de Catalunya

A partir de l’octubre, començaran a Tortosa els actes de celebració dels tres quarts de mil·lenni del Consolat de Mar. No volen...