12.7 C
Barcelona
Dimecres 7 desembre, 2022

Estem orgullosos de la justícia espanyola? (III)

Relacionats

És moment de parlar de les pensions

Es torna a obrir el meló de les pensions. Tard, malament i amb presses, segurament perquè només pot anar en una direcció:...

Què és la cultura de la violació?

El que ha fet la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha sigut retreure al PP que campanyes com la que han fet a...

El 20-N, l’aniversari de la mort de Franco

Fa dos caps de setmana van haver-hi exaltacions franquistes a Madrid. Dues-centes persones es van concentrar a la plaça d'Orient per a recordar al...

La vergonya del Corredor Mediterrani

La setmana passada, a Barcelona, es va produir un clam per corredor mediterrani. Més de 1.500 empresaris es van reunir per demanar...

Europa ha tornat a renyar la justícia espanyola. El TJUE falla contra Espanya per obstruir les compensacions patrimonials als contribuents. Luxemburg obre la porta a noves reclamacions pel model 720.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha fallat contra Espanya per obstruir i entorpir els processos de reclamació patrimonial iniciats pels contribuents contra l’Estat. En concret, el tribunal amb seu a Luxemburg ha tombat part de la Llei 39/2015 i de la Llei 40/2015 de la normativa espanyola sobre responsabilitat patrimonial, que feia pràcticament impossible o excessivament ardu el rescabalament dels contribuents que s’enfrontaven a un d’aquests processos de reparació.

Les normatives en qüestió van ser redactades l’any 2015 pel llavors ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. En opinió de diversos experts consultats, l’objectiu del text no era un altre que impedir mitjançant una amalgama de condicionants i disposicions que l’Estat hagués d’abonar als ciutadans i empreses afectats per uns impostos il·lícits grans quantitats de diners.


El Tribunal d’Estrasburg condemna a Espanya per filtrar els DNI dels jutges catalans sobiranistes

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat a Espanya a pagar una indemnització de 4.200 euros en concepte de “mal moral” a cadascun dels jutges catalans que van denunciar a Estrasburg —després que el cas s’arxivés en l’Estat— la filtració al diari La Razón de dades personals —la foto del DNI— dels 33 magistrats catalans que havien signat un manifest a favor del dret a decidir al febrer del 2014, uns mesos abans de la consulta del 9-N. El diari va publicar un ampli article amb els noms i les fotos del DNI dels magistrats.

La condemna i els arguments del TEDH suposen una nova reprimenda a l’Estat i a la justícia espanyola. En la sentència recentment publicada, la cort d’Estrasburg considera que la filtració suposa una violació de la vida privada dels afectats i retreu a l’Estat que elaborés un informe policial sobre els jutges —en alguns casos l’informe recollia les seves idees polítiques— sense que aquests haguessin comès cap delicte.

“El Tribunal constata que no hi ha cap disposició jurídica interna que justifiqui l’elaboració per part de la policia d’un informe sobre els ciutadans quan no hi havia indicis que poguessin haver comès un delicte o estar implicats en els tràmits preparatoris necessaris per a la comissió d’un delicte”, afirma la sentència. De fet, la sentència recull que l’existència d’informes policials ja suposa una violació de l’Article 8 del Conveni per a la protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals, el que fa referència al dret al respecte de la vida privada i familiar.

La sentència considera “incontestable” que les fotografies que va publicar el diari dirigit per Paco Marhuenda procedien d’una base de dades policials “a la qual només tenien accés les autoritats”. Segons la cort de drets humans, “no hi ha cap altra explicació que no sigui que les autoritats van permetre que aquesta filtració fos possible, comprometent així la responsabilitat de l’Estat demandat”.

En una compareixença en el Congrés en 2014, el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va arribar a assegurar que “no entenia” els motius de queixa dels jutges que van signar un manifest a favor del dret a decidir per la publicació dels seus noms i fotografies en la premsa. El TEDH retreu a la justícia espanyola que no investigués qui va filtrar les dades personals dels magistrats catalans i posa com a exemple que no es cridés a declarar al màxim responsable de la Policia Nacional, que és qui va encarregar l’informe policial considerat “il·lícit” pel Tribunal d’Estrasburg i a qui anava dirigit.

L’Audiència Provincial de Madrid no va considerar rellevant interrogar al cap policial i va acabar arxivant el cas en 2016. A més dels 4.200 euros que l’Estat haurà de pagar a la vintena de jutges que van portar el cas a Estrasburg, el tribunal també condemna Espanya a pagar 3.993 euros al conjunt de magistrats en concepte de costes i despeses. En la mateixa sentència, el TEDH desestima que s’hagi violat la llibertat d’expressió dels demandants, atès que els jutges no van ser sancionats pel fet d’haver signat el manifest.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? No creuen que ja son moltes i continuades les reprimendes que la justícia europea li fa a l’espanyola? Com és possible que un diari com La Razón pogués accedir als informes de la policia? Qui ho va autoritzar o quins mecanismes van fallar? S’ha dut a terme una investigació per saber-ne les causes i depurar responsabilitats? Insisteixo en la pregunta: Podem estar orgullosos de la justícia espanyola?

Més articles

1 COMENTARI

  1. Son simplement uns asquerosos els jutges que s’aferren a una ideologia miserable i acaben prevaricant. Estem en front d’això, d’una ideología de despropossits ja ara meteix aberrant.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

És moment de parlar de les pensions

Es torna a obrir el meló de les pensions. Tard, malament i amb presses, segurament perquè només pot anar en una direcció:...

Què és la cultura de la violació?

El que ha fet la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha sigut retreure al PP que campanyes com la que han fet a...

El 20-N, l’aniversari de la mort de Franco

Fa dos caps de setmana van haver-hi exaltacions franquistes a Madrid. Dues-centes persones es van concentrar a la plaça d'Orient per a recordar al...

La vergonya del Corredor Mediterrani

La setmana passada, a Barcelona, es va produir un clam per corredor mediterrani. Més de 1.500 empresaris es van reunir per demanar...

Catalunya, l’última colònia de l’imperi espanyol (III)

En el meu primer capítol sobre el tema ja vaig fer menció que, la metròpoli intenta imposar a les colònies la seva...