12.7 C
Barcelona
Dimecres 7 desembre, 2022

Estem orgullosos de la justícia espanyola? (II)

Relacionats

És moment de parlar de les pensions

Es torna a obrir el meló de les pensions. Tard, malament i amb presses, segurament perquè només pot anar en una direcció:...

Què és la cultura de la violació?

El que ha fet la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha sigut retreure al PP que campanyes com la que han fet a...

El 20-N, l’aniversari de la mort de Franco

Fa dos caps de setmana van haver-hi exaltacions franquistes a Madrid. Dues-centes persones es van concentrar a la plaça d'Orient per a recordar al...

La vergonya del Corredor Mediterrani

La setmana passada, a Barcelona, es va produir un clam per corredor mediterrani. Més de 1.500 empresaris es van reunir per demanar...

Com era d’esperar, l’anterior publicació que duia el mateix títol, no ha generat les crítiques que inicialment vaig suposar. El fet és, al meu entendre, dir la veritat amb relats degudament contrastats i publicats, que tothom pot comprovar en cas de dubte. La qüestió és que la justícia espanyola no ha variat gaire, la prova la tenim amb els tocs d’atenció que li fa la justícia europea.

Avui els hi poso un parell d’exemples. A causa de la seva extensió, els hi deixo les seves referències per si estan interessats a ampliar les notícies. El primer diu que Espanya no compleix les recomanacions europees sobre la corrupció. En el segon Clara Ponsatí denuncia la vulneració de drets fonamentals acusant el jutge Marlaska, l’actual ministre d’interior de delinqüent.

Un altre tema que vaig ressenyar, i criticar, va ser el de la llei d’amnistia. Els dos casos que presento van succeir a Navarra (Vitória-Gasteiz) i Montejurra que denoten un tractament fora del que és normal.

En el primer cas l’actuació policial va ser brutal. Davant una vaga de treballadors que estaven reunits en una església, van trencar les vidrieres llençant a continuació gasos lacrimògens que va obligar la gent a sortir per poder respirar. A fora el carrer la policia els va començar a disparar amb el resultat de vàries desenes de ferits i cinc persones mortes. La vaga, cal recordar-ho, no era legal aleshores, però la resposta policial va ser criminal.

En aquest segon cas la policia, tot i estar-hi present, no va actuar. L’acte va ser un enfrontament de dues branques existent del carlisme, el resultat va ser la mort de dues persones i quatre ferits de gravetat. Els autors dels homicidis van estar només set mesos a la presó i no van ser jutjats, ja que el jutge del TOP va tancar el sumari beneficiant-se de la “justícia espanyola del moment”.

El responsable dels cossos i forces de seguretat de l’estat era Fraga Iribarne, franquista de pro que, juntament amb sis més, va fundar Alianza Popular que és l’inici del PP actual. Un partit de dreta que mai ha criticat aquells fets, ni el període de la transició ni, per descomptat, no ha condemnat mai el franquisme.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Podem estar satisfets de la justícia espanyola d’abans o d’ara? És la justícia que esperàvem després de la mort del dictador?

Més articles

1 COMENTARI

  1. T’expliques molt bé Manel i el tema és el que és. I tenim un abús de poder sense manies i sabem perqué. Estem sotmesos i sabem perquè. No disposem de drets essencials i sabem perquè. I nosaltres no fem el que tocaría i sabem bastant perquè. Manquen pebrots i sobren interessos curtplaçistes. I ha més. I

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

És moment de parlar de les pensions

Es torna a obrir el meló de les pensions. Tard, malament i amb presses, segurament perquè només pot anar en una direcció:...

Què és la cultura de la violació?

El que ha fet la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha sigut retreure al PP que campanyes com la que han fet a...

El 20-N, l’aniversari de la mort de Franco

Fa dos caps de setmana van haver-hi exaltacions franquistes a Madrid. Dues-centes persones es van concentrar a la plaça d'Orient per a recordar al...

La vergonya del Corredor Mediterrani

La setmana passada, a Barcelona, es va produir un clam per corredor mediterrani. Més de 1.500 empresaris es van reunir per demanar...

Catalunya, l’última colònia de l’imperi espanyol (III)

En el meu primer capítol sobre el tema ja vaig fer menció que, la metròpoli intenta imposar a les colònies la seva...