20.9 C
Barcelona
Dilluns 2 octubre, 2023

S’ha acabat la crisi de l’espionatge a l’independentisme?

Relacionats

La investidura d’Alberto Nuñez Feijóo

S’ha produït la primera sessió del debat d’investidura per a Nuñez Feijóo, polític a qui el rei va designar, en la meva...

Amnistia o eleccions altra vegada?

En una entrevista a la Cope, Aznar va tornar a cridar, com va fer dies enrere, a la mobilització de la societat...

L’expresident Aznar insisteix que Espanya es trenca

Aznar ha parlat, un altre cop, del perill de la destrucció d'Espanya. Sempre parla qui menys autoritat té per fer-ho. A algú...

De Diada submisa a dia de la independència?

Per què celebrem la Diada? 11 de setembre. No es commemora una victòria sinó una derrota davant el...

El Consell de Ministres ha acordat el cessament de la directora del CNI, Paz Esteban, després que el Centre Criptològic Nacional (CCN) certifiqués que hi ha més mòbils del Govern central infectats pel programari Pegasus, a més de Pedro Sánchez i Margarita Robles, segons assegura l’executiu. Amb l’argument de les fallades de seguretat, l’Executiu ha executat una decisió que fa setmanes que exigeix l’independentisme des que un informe de l’organització Citizen Lab, publicat per The New Yorker, va constatar que més de 65 dirigents i activistes independentistes havien sigut vigilats amb aquest programa informàtic israelià.

El govern espanyol va titubejar al principi sobre les repercussions que aquesta revelació podia tenir sobre la governabilitat —ERC és un soci parlamentari fonamental—, però amb el pas dels dies, i el vot en contra d’ERC al decret anticrisi, va ser conscient del risc que suposava per a la legislatura. Tot i que la Moncloa afirma que Sánchez pot arribar a finals del 2023, malgrat no comptar amb un suport estable d’ERC, el sacrifici de Paz Esteban era una de les seves condicions per recuperar la interlocució.

Si tirem enrere en el temps recordarem que, el govern i, la seva premsa mediàtica, no li donaven credibilitat al descobriment de Citizen Lab i, fins i tot, manifestaven no saber-ne res de l’espionatge a l’independentisme, fins que a una pregunta d’un membre de la Cup la ministre Robles es va desfermar i de forma agressiva i nerviosa es preguntava: Què ha de fer un govern? Donant a entendre que ho sabia i al temps, ho justificava.

Tanmateix, la directora del CNI estava a la corda fluixa no per l’espionatge als independentistes, sinó pel que han patit el cap de l’Executiu i la ministra de Defensa. Segons el Govern de l’estat, arran de conèixer la infecció amb Pegasus als telèfons de càrrecs separatistes, es va decidir analitzar aquests dos terminals. El 2 de maig, l’Executiu va fer públic que el Centre Criptològic Nacional confirmava que havien sigut atacats. El de Sánchez, el maig del 2021, en el pitjor moment de la crisi diplomàtica amb el Marroc. El de Robles, un mes després, al juny.

En dies successius, el Govern va començar a marcar distàncies amb Paz Esteban, a qui la Moncloa culpa d’una vigilància deficient i una falta de seguretat al telèfon del president, del qual els autors de l’espionatge van arribar a robar 2,6GB d’informació. La seva continuïtat ja no era garantida i se supeditava a veure què havia fallat i a saber el resultat de la verificació de la resta de ministres. Però qui la va defensar per tots els mitjans va ser la seva superior jeràrquica, la ministra Robles.

La situació de la directora del CNI ja era molt delicada. Així i tot, la Moncloa va fer que comparegués dijous passat en la comissió de secrets oficials, la composició de la qual va canviar expressament la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per donar entrada als portaveus independentistes. En la seva compareixença, Paz Esteban va ratificar que el CNI va vigilar 18 persones en relació amb els disturbis que hi va haver a Barcelona i la resta de Catalunya l’octubre del 2019, després de conèixer-se la sentència del procés. Però que va aconseguir autorització judicial, després de presentar al jutge del Suprem competent una petició motivada. Entre els 18 hi havia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que en aquell moment vicepresident i conseller d’Economia.

Aquesta revelació va tensar encara més la relació amb ERC. Divendres, en una trobada institucional a Barcelona entre Sánchez i Aragonès, tots dos es van emplaçar a mantenir una reunió que la Generalitat volia fer aquesta mateixa setmana i que el Govern espanyol també vol que es faci aviat. Però el Govern català no renuncia en cap moment a la reclamació que es depurin responsabilitats i a la petició que el Consell de Ministres desclassifiqui la documentació del CNI sobre l’espionatge als independentistes. Desclassificació que la Moncloa ja no descarta.

Fonts coneixedores apunten que aquella setmana era per a Sánchez absolutament clau, perquè ja havia de decidir la resposta a Aragonès. En definitiva, que si s’organitzés la trobada ja s’hauria pactat el resultat d’aquesta cita. Però el president ha optat per posar-ho encara més fàcil i sacrificar la directora del CNI com la primera mesura, tot argumentant les fallades de seguretat del seu telèfon i no en la reclamació de l’independentisme.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Podrà haver-hi alguna altra dimissió o… Amb el cap de turc de la senyora Esteban donaran per resolt el problema? Que farà ERC? Continuarà donant suport al govern de Pedro Sánchez? Quantes ocasions ha perdut fins ara tenint en compte que és necessari el seu suport? Em refereixo a l’audiovisual, al tema dels lloguers i fins i tot, a la defensa del català a l’escola.

Més articles

1 COMENTARI

  1. Quina pena tant gran lo d’ERC, proporcional als innumerables errors i desde sempre.
    Errors importants ara mateix. Rufian estret de mires, recíclat i apren de nou més i bé, la política de veritat no son només ocurrències. I al Tardà, la Clara la deixat ben en ridicul. I el “bon home” de Junqueres, un bon intelectual tant com mal polític. “La quantitat d’estupidés és independent de les virtuds o qualitats d’un”. Cipolla. Compte amb aquest atribut.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

La investidura d’Alberto Nuñez Feijóo

S’ha produït la primera sessió del debat d’investidura per a Nuñez Feijóo, polític a qui el rei va designar, en la meva...

Amnistia o eleccions altra vegada?

En una entrevista a la Cope, Aznar va tornar a cridar, com va fer dies enrere, a la mobilització de la societat...

L’expresident Aznar insisteix que Espanya es trenca

Aznar ha parlat, un altre cop, del perill de la destrucció d'Espanya. Sempre parla qui menys autoritat té per fer-ho. A algú...

De Diada submisa a dia de la independència?

Per què celebrem la Diada? 11 de setembre. No es commemora una victòria sinó una derrota davant el...

Les condicions de Puigdemont i les seves repercussions

Com era d'esperar, les condicions que Carles Puigdemont va detallar a Brussel·les el passat dimarts, ha aixecat un munt de comentaris de...