21.1 C
Barcelona
Dimarts 3 octubre, 2023

Parlem del Catalangate?

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Juan Carlos I comunica a Felipe VI que es queda a Abu Dhabi

El rei emèrit diu que viatjarà "amb freqüència" a Espanya de visita i que s'allotjarà en una "residència privada".

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l’Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa madrilenya no hagi intentat minimitzar-lo o convertir-lo en una cosa sense importància fins i tot sense dedicar-los n’hi una sola portada durant uns dies. Els mitjans del Principat en feien referència, ja que els catalans sabien que eren espiats des de fa molt de temps.

Aquestes coses, que eren previsibles, ja han passat i, tanmateix, el CNI ha admès que va espiar independentistes, i el simple fet que ho reconegui dona idea que l’afer ha causat preocupació dins les clavegueres de l’Estat. Abans, el govern d’Espanya ja s’havia vist pressionat per sentir la necessitat d’enviar el número dos de la Moncloa, Fèlix Bolaños, a donar la cara mentre el seu cap, Pedro Sánchez, mirava d’atansar-se a Zelenski o a Macron, per obtenir fotos, o piulades, més afavoridores a favor seu.

D’altra banda, la revista The New Yorker no tan sols no ha afluixat el seu interès pel tema sinó que hi ha seguit incidint, amb més material del reporter Ronan Farrow i fins i tot amb un podcast prou contundent a càrrec de l’editor de la revista, David Remnick. Que una altra publicació de referència global com és The Washington Post s’hagi afegit a les crítiques al govern d’Espanya pel Catalangate també és un fet rellevant. I cal no oblidar en el fet que, no fa gaire, el setmanari The Economist va rebaixar la qualificació d’Espanya en el seu índex de democràcies (passant-la de democràcia plena a la categoria de democràcia defectuosa), precisament per les actuacions de l’Estat contra els independentistes catalans.

Vegin el vídeo publicat per Octubre, quan va esclatar l’escàndol de l’espionatge.

El CNI matisa que va espiar algunes persones, de manera individual i sota mandat judicial. Aquestes coses s’haurien de confirmar o desmentir: Pel que fa al mandat judicial, malauradament l’estat espanyol ha demostrat no tenir credibilitat, si es tracta de l’independentisme (que no considera una ideologia legítima, sinó una amenaça contra la seguretat nacional). Mentrestant, la premsa madrilenya, amb molts dels seus opinadors i lectors, s’han lliurat a desqualificar The New Yorker i, la premsa estrangera a l’engròs, com una colla de pocavergonyes venuts a l’or independentista. Reaccions vergonyoses que indiquen que el Catalangate, si més no, els cou.

La mateixa ministra de defensa, Margarita Robles, responsable del CNI, no li ha donat cap mena de credibilitat a la revista The New Yorker, al The Washington Post ni, per descomptat, a la plataforma d’investigació canadenca Citizen Lab, que ha estat l’autora d’aquest descobriment i li ha donat del nom de Catalangate, havent arribat a declarar que ignorava fins i tot la seva existència. Allò que pugui suposar un cost reputacional per a l’estat espanyol vingut de l’estranger ho ignora.

El ministre Bolaños, en la seva visita a Barcelona, ha insistit que Espanya és una democràcia avançada (les democràcies avançades es reconeixen, entre altres coses, perquè no tenen la necessitat de repetir a cada dos per tres que ho són), ni amb el reconeixement de l’espionatge per part del CNI. Cal, com ha reconegut la ministra, Ione Belarra, que s’assumeixin les responsabilitats polítiques que calguin. És a dir, que Pedro Sánchez doni explicacions al Congrés. I que rodin caps, al CNI i o allà on convingui.

Vegin les declaracions de l’exvicepresident del govern, Pablo Iglesias, sobre la investigació del Catalangate.

El que Pablo Iglesias manifesta està molt clar, l’Espanya profunda impedirà, per tots els mitjans possibles, que se sàpiga la veritat del cas. A hores d’ara, mentre escrivia aquestes línies, m’ha arribat la notícia que el PSOE, Cs, PP i VOX s’han negat a què es constituís una comissió per l’esclariment, no ja per al Catalangate, sinó per l’espionatge en general.

El que Pablo Iglesias manifesta està molt clar, l’Espanya profunda impedirà, per tots els mitjans possibles, que se sàpiga la veritat del cas. A hores d’ara, mentre escrivia aquestes línies, m’ha arribat la notícia que el PSOE, Cs, PP i VOX s’han negat a què es constituís una comissió per l’esclariment, no ja per al Catalangate, sinó per l’espionatge en general.

És el que plantejàvem abans. És Espanya una democràcia plena o defectuosa? Què en pensen vostès sobre aquest tema, benvolguts lectors?

Més articles

1 COMENTARI

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

La investidura d’Alberto Nuñez Feijóo

S’ha produït la primera sessió del debat d’investidura per a Nuñez Feijóo, polític a qui el rei va designar, en la meva...

Amnistia o eleccions altra vegada?

En una entrevista a la Cope, Aznar va tornar a cridar, com va fer dies enrere, a la mobilització de la societat...

L’expresident Aznar insisteix que Espanya es trenca

Aznar ha parlat, un altre cop, del perill de la destrucció d'Espanya. Sempre parla qui menys autoritat té per fer-ho. A algú...

De Diada submisa a dia de la independència?

Per què celebrem la Diada? 11 de setembre. No es commemora una victòria sinó una derrota davant el...

Les condicions de Puigdemont i les seves repercussions

Com era d'esperar, les condicions que Carles Puigdemont va detallar a Brussel·les el passat dimarts, ha aixecat un munt de comentaris de...