Salvador Illa, líder de l’oposició i del PSC, es reafirma al costat del Suprem. Després de la decisió del Tribunal en què imposava un 25% de les hores lectives en català, els socialistes que fan temps que s’han desmarcat del projecte d’immersió, consideren que “la decisió del Suprem no és un atac al català”, segons paraules d’Illa en una entrevista a El Mundo. Serà potser una alabança?
“La resolució del Suprem, cal acatar-la i respectar-la, com totes les sentències judicials; i aquesta s’acabarà complint”, ha sentenciat el líder socialista, que durant l’entrevista ha tret ferro a l’impacte que l’ampliació de la resolució tindria en la salut del català. “Això no suposa eliminar el català com a llengua vehicular, com diuen interessadament els nacionalistes”, ha acusat.
A la primera pregunta, el líder del PSC recorda que el seu partit des de l’any 2017 ha renegat del projecte d’immersió. Assegura que en el seu moment la posició del partit va ser a la correcta, però la feina s’ha acabat i ha funcionat, garantint que els alumnes, en acabar el període formatiu, “dominin el català i el castellà”.
Són coneixedors, Salvador Illa i el PSC, del que diu l’article 3.3 de la Constitució? Els hi vull recordar ara i aquí el seu contingut: La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’un especial respecte i protecció. Vostès es declaren constitucionalistes o només ho són per allò que els interessa?
La decisió del Suprem ha aixecat polseguera. A l’hemicicle del Parlament totes les formacions han deixat clara la seva postura. El Govern no ha estat una excepció i ja ha posat en marxa la convocatòria Pacte Nacional per la Llengua per principis de 2022. Així ho va anunciar el president Aragonès.
Aragonès va remarcar que el Govern no pensa canviar el model lingüístic de les escoles, malgrat la posició del Tribunal Suprem. El president va insistir que des de la Generalitat no s’instarà als centres a canviar de model i donaran “cobertura buscant camins de blindatge jurídic” als professors per mantenir la immersió lingüística.
El PSC no s’ha mogut ni un mil·límetre de la seva posició els últims anys, ha destacat la seva portaveu, Alicia Romero, que ha demanat no polititzar el debat sobre la llengua, que els partits siguin responsables i que no ho utilitzin com una arma política, en les seves paraules. És referia potser al PP, VOX i Cs?
El primer ministre francès ha afirmat, amb orgull, que parla català i defensa la immersió lingüística. L’actitud de Jean Castex envers la diversitat lingüística contrasta amb la dèria repressiva de l’Estat espanyol.
En una entrevista a El País explicava que Castex va ser alcalde de Prada de Conflent i coneix com pocs la sala de màquines de l’Estat francès. El primer ministre defensa reconèixer les llengües regionals en un context marcat per la decisió del Consell Constitucional de vetar l’article d’una nova llei que permetés l’ensenyament en llengua autòctona a les escoles públiques de regions on es parla bretó, català o basc.

Plataforma per la Llengua valora positivament les declaracions del primer ministre francès, Jean Castex, qui, ha defensat la immersió lingüística de La Bressola, la xarxa d’escoles catalanes a la Catalunya del Nord.
Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Entenen el posicionament del PSC? És lògic fer costat als partits espanyolistes que ataquen la seva llengua? L’única explicació possible, segons el meu parer, és que a hores d’ara es tracta d’una sucursal del PSOE a Catalunya. Segons apunta el periodista, Josep Ramoneda, en el diari ara, el problema és la judicialització de la política per part dels polítics, que els du a transferir tot allò que no els agrada a la justícia o —aquest afegit és meu— tot allò que no s’han atrevit a fer.