21.1 C
Barcelona
Dimarts 3 octubre, 2023

Catalunya, problema eliminat?

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Història tibetana. Com a consultor, l’aplico sovint. En un monestir s’havia d’escollir a un monjo per a un càrrec important. Reunits tots, el gran mestre va col·locar un gerro de ceràmica en el centre. Va comentar: “Aquí és el problema, ocuparà el càrrec qui el resolgui”. Moltes respostes, cap correcta. Un monjo es va dirigir al gerro i el va destrossar. Sorpresa general. El Superior va dir: “Aquí tenim a qui no sols ha endevinat el problema, sinó que l’ha resolt i acabat amb ell”.

Problema Catalunya-Espanya

El País: La crisi enquistada des de fa anys a Catalunya és el principal problema polític d’Espanya”. Quin és el problema? 

Per a Catalunya, segles d’intent de pèrdua de la seva identitat, història, valors, cultura, llengua. Recentment: Espoli econòmic, incompliments constitucionals i estatutaris, la catalanofòbia, castellanització, colonització. Asfíxia política, judicial, policial, econòmica. Tot publicat i verificable. No existiria conflicte si Espanya hagués complert amb els acords de la transició.

Buscant “causes crítiques”: Infrafinançament, incompliment de pressupostos, no són “el problema”. Són “indicadors, efectes, conseqüències” d’aquest. L’independentisme és una “reacció” davant l’actuació de l’Estat. Catalunya no ha generat el “problema”. Ha estat l’Estat espanyol. La cronologia dels fets ho demostra.  

Per a Espanya, es diu que “Catalunya”. Es resisteix a ser castellanitzada. No vol perdre la seva identitat i assumir l’espanyola. No vol deixar de ser “nació” per a convertir-se en una subregió. Avui, ni tan sols té Estatut. Està tàcitament intervinguda. Ha pres iniciatives democràtiques: Un referèndum, qualificat de “cop d’estat”, rebel·lió, sedició. No ho comparteix la justícia europea. Judicis i sentències internacionalment criticats. Com intenta resoldre Espanya el conflicte? Amb violència policial, judicial, econòmica i política. 

Però Catalunya “no és un gerro de ceràmica” que es trenca i s’acaba el problema. Cada vegada hi ha més persones amb dignitat democràtica. El conflicte no se soluciona amb aquesta violència. S’agreuja. Des de la inconstitucional i sectària sentència del Tribunal Constitucional no hi ha hagut ni un sol gest de distensió. Al contrari. L’Estat continua forçant perquè Catalunya sigui progressivament “dependent”. Això demostren els fets objectius, les amenaces… Einstein: “Els problemes que tens avui, no els pots solucionar pensant igual que quan els vas crear”. No es veu cap canvi de pensament. Potser el problema greu d’Espanya és “la mateixa Espanya”, no Catalunya. I això, malgrat l’evident “dependència” espanyola de l’economia catalana. 

Com solucionar el problema? 

Espanya: Per violència policial, judicial, política, econòmica. Autoritarisme colonial. Com la llegenda tibetana. Catalunya: Pacíficament, democràticament. Un referèndum i que les seves gents decideixin.

 Existeixen solucions? 

Drucker: “L’excel·lència dels líders es mesura per la seva capacitat de transformar els problemes en oportunitats”. Sí, si existissin a Espanya “líders” amb visió estratègica, amb orientació al futur, que “aprofitin” el problema que van crear per a una autèntica transformació i “europeïtzació, democratització” d’Espanya. Alhora, una proposta perquè la societat catalana decideixi “lliure i voluntàriament, satisfactòriament”, voler continuar “amb” Espanya, no “sota” Espanya. Té Espanya aquests líders? 

A Catalunya també hi ha  polítics que, incomprensiblement, donen suport a l’agressiva, regressiva, actuació de l’Estat. Tàcita o explícitament, secunden la violència, repressió, imposició. 

Però, existeixen líders que, proposen solucions com el més democràtic que existeix: un referèndum. Líders que volen el millor per a “tots” els qui viuen, treballen, tributen, a Catalunya: veritable democràcia, molt major nivell de vida, serveis socials avançats, identitat, llibertat, dignitat. 

Solució

Espanya: Consolidació de la creixent i negativa dependència.

Catalunya, intentar que “tots” gaudeixin dels beneficis de la independència.

El problema no és l’infrafinançament, no execució d’infraestructures, el port o aeroport, l’eix mediterrani, les pensions, la llengua… “Són només indicadors”. El seu problema és “la seva dependència” d’Espanya. Només eliminant aquest “problema” podrà donar el millor a les seves gents. 

Lenin: “Si no formes part de la solució, formes part del problema”. De què formen part els dirigents polítics a Catalunya? De quines grans patronals, sindicats, col·legis professionals, grans associacions? De quin els propis votants? Si tots i cadascun pensa en el millor per als qui viuen, treballen, tributen, a Catalunya; en el millor per a les seves famílies… Què és coherent? 

Unamuno: “Els pastors seran brutals mentre les ovelles siguin estúpides”. Com solucionar el problema?

Amb violència espanyola-tibetana o pacífica i democràticament?  

Pensant en el millor per a les famílies, què triar? Beneficis de la independència o perjudicis de la dependència?  

Més articles

1 COMENTARI

  1. Està més que clar, manca al cap davant ossadia, coratge, talent. El gerro no és Cataluna efectivament, el gerro és Espanya.

    Pep Termens
    En resposta a
    @jordana_joan
    A veure. Som idiotes O què ? España ens roba des de fa 80 anys. Més d’una generació. Primer dictadura. Fa quaranta anys que incompleixen constitució i estatut de misèria. España no ha invertit cap any la petita part d’impostos que tocaria segons les seves lleis! Agafeu un tren a Catalunya. Aneu a Vic, Puigcerdà O Reus en tren. Passegeu per la Sagrera. On és la biblioteca central de Catalunya ?

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

La investidura d’Alberto Nuñez Feijóo

S’ha produït la primera sessió del debat d’investidura per a Nuñez Feijóo, polític a qui el rei va designar, en la meva...

Amnistia o eleccions altra vegada?

En una entrevista a la Cope, Aznar va tornar a cridar, com va fer dies enrere, a la mobilització de la societat...

L’expresident Aznar insisteix que Espanya es trenca

Aznar ha parlat, un altre cop, del perill de la destrucció d'Espanya. Sempre parla qui menys autoritat té per fer-ho. A algú...

De Diada submisa a dia de la independència?

Per què celebrem la Diada? 11 de setembre. No es commemora una victòria sinó una derrota davant el...

Les condicions de Puigdemont i les seves repercussions

Com era d'esperar, les condicions que Carles Puigdemont va detallar a Brussel·les el passat dimarts, ha aixecat un munt de comentaris de...