9.7 C
Barcelona
Diumenge 16 gener, 2022

Avís del Tribunal de Justícia de la UE a Espanya

Les euroordres contra Puigdemont, Comin i Ponsatí estan suspeses

Relacionats

El retorn de l’emèrit Juan Carlos a Espanya

Molt s’està parlant últimament del futur retorn de l’emèrit a Espanya, depenent de les notícies que ens arriben llegim i/o escoltem, no...

Illa: “La decisió del Suprem no és un atac al català”

Salvador Illa, líder de l'oposició i del PSC, es reafirma al costat del Suprem. Després de la decisió del Tribunal en què...

Catalunya, problema eliminat?

Història tibetana. Com a consultor, l'aplico sovint. En un monestir s'havia d'escollir a un monjo per a un càrrec important. Reunits tots,...

Qui provoca un conflicte civil a Catalunya?

La resposta a la pregunta és molt senzilla i el seu nom és l'Estat espanyol. No s'ha de confondre Espanya amb l'estat, aquest és...

El Tribunal General de la Unió Europea (TJUE) insisteix que les euro ordres contra Carles Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsatí estan suspeses arran de la qüestió prejudicial que el jutge instructor Pablo Llarena va presentar a Luxemburg.

El vicepresident del TJUE assegura que el procés penal està suspès fins que el Tribunal de Justícia de la UE es pronunciï sobre la petició de les qüestions prejudicials, que això és conseqüència directa del plantejament de la citada petició i no necessita una decisió específica del Tribunal Suprem al respecte.

El TJUE diu que el Suprem coneixia la situació de suspensió i que els seus efectes són vinculants per a les autoritats nacionals, sense necessitat de decisió específica per part seva. Això no obstant, quan Puigdemont va ser detingut a l’Alguer, el Suprem va assegurar que l’euro ordre seguia vigent.

En aquest sentit, el Tribunal General de la UE adverteix que en virtut del principi de cooperació lleial, les autoritats nacionals han de tenir en compte la suspensió del procés penal i de l’execució de les euro ordres de detenció contra Puigdemont, Comín i Ponsatí.

Des que es va aprovar el suplicatori al Parlament Europeu, el TJUE havia desestimat mesures provisionals en el mateix sentit i amb el mateix argument sobre la suspensió de les euro ordres. Va assegurar que aquesta suspensió impedia que les autoritats belgues o d’un altre estat membre poguessin executar-les.

Ara es referma en aquestes afirmacions, subratllant que el desenllaç de la detenció a l’Alguer confirma que els tres eurodiputats independentistes no corren el risc de ser lliurats a les autoritats espanyoles en aquesta fase, mentre no s’ha resolt la qüestió prejudicial.

Aleshores la pregunta és clara: Si el jutge Llarena i el Suprem eren coneixedors de la situació, no és una prova més de què la justícia espanyola va a la seva ignorant sense importar-li el que diu la justícia europea a la qual han de sotmetre’s? Vegin a continuació el següent vídeo.

Si han estat al cas, hauran escoltat a la periodista Pilar Rahola preguntar-se: Ha comès prevaricació el jutge Llarena? Com ja he manifestat altres vegades, jo ni soc jurista ni expert en lleis, per la qual cosa he volgut assabentar-me del significat inqüestionable del terme prevaricació. Aquest n’és el resultat.

La prevaricació és un delicte que consisteix en el fet que una autoritat, jutge o un altre servidor públic dicta una resolució arbitrària en un assumpte administratiu o judicial sabent que aquesta resolució és injusta i contrària a la llei. És comparable a l’incompliment dels deures del servidor públic. Aquesta actuació és una manifestació d’un abús d’autoritat.

Està sancionada pel dret penal, que busca la protecció tant del ciutadà com de la pròpia Administració. Perquè aquest delicte sigui punible, ha de ser comès per un servidor públic o un jutge en l’exercici de les seves competències.

En l’article 404 del Codi Penal es castiga de 7 a 10 anys de presó pel delicte contra la protecció del bé jurídic que contempla: El correcte funcionament de l’administració pública, l’objectivitat dels interessos generals i el principi de legalitat.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Es pot considerar que el jutge Llarena ha comés prevaricació? Si ell i el Suprem eren coneixedors de la situació, que justificava la seva actuació? Tant odien a Catalunya i el procés per actuar al marge de la llei com ho han fet?

Més articles

1 COMENTARI

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Aragonès vol seguir negociant amb Espanya

L’executiu català quan va presentar el Pla de Govern per a la legislatura en el que es contemplava seguir negociant fins a...

Qui mana realment a Espanya?

És una pregunta que m'he fet molts cops i, a la vista dels esdeveniments i moltes declaracions d'una part del periodisme independent,...

El català no té adversaris, té enemics

Magnífic l'article de Xavier Roig que, malauradament, ha estat censurat pel diari Ara i m'agradaria molt saber-ne el motiu d'aquesta nefasta decisió....

Llengua catalana, pont o muralla?

Fets objectius: El parlament català i vots (52%) ofereixen majoria absoluta independentista a Catalunya. Però hi ha partits polítics clarament “dependentistes”. També,...

És Pablo Casado el líder indiscutible de la dreta?

De Pablo Casado ja he escrit altres vegades i, a la pregunta que encapçala aquest article, la meva resposta és un no rotund. No...