29.6 C
Barcelona
Dissabte 13 agost, 2022

Avís del Tribunal de Justícia de la UE a Espanya

Les euroordres contra Puigdemont, Comin i Ponsatí estan suspeses

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

El Tribunal General de la Unió Europea (TJUE) insisteix que les euro ordres contra Carles Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsatí estan suspeses arran de la qüestió prejudicial que el jutge instructor Pablo Llarena va presentar a Luxemburg.

El vicepresident del TJUE assegura que el procés penal està suspès fins que el Tribunal de Justícia de la UE es pronunciï sobre la petició de les qüestions prejudicials, que això és conseqüència directa del plantejament de la citada petició i no necessita una decisió específica del Tribunal Suprem al respecte.

El TJUE diu que el Suprem coneixia la situació de suspensió i que els seus efectes són vinculants per a les autoritats nacionals, sense necessitat de decisió específica per part seva. Això no obstant, quan Puigdemont va ser detingut a l’Alguer, el Suprem va assegurar que l’euro ordre seguia vigent.

En aquest sentit, el Tribunal General de la UE adverteix que en virtut del principi de cooperació lleial, les autoritats nacionals han de tenir en compte la suspensió del procés penal i de l’execució de les euro ordres de detenció contra Puigdemont, Comín i Ponsatí.

Des que es va aprovar el suplicatori al Parlament Europeu, el TJUE havia desestimat mesures provisionals en el mateix sentit i amb el mateix argument sobre la suspensió de les euro ordres. Va assegurar que aquesta suspensió impedia que les autoritats belgues o d’un altre estat membre poguessin executar-les.

Ara es referma en aquestes afirmacions, subratllant que el desenllaç de la detenció a l’Alguer confirma que els tres eurodiputats independentistes no corren el risc de ser lliurats a les autoritats espanyoles en aquesta fase, mentre no s’ha resolt la qüestió prejudicial.

Aleshores la pregunta és clara: Si el jutge Llarena i el Suprem eren coneixedors de la situació, no és una prova més de què la justícia espanyola va a la seva ignorant sense importar-li el que diu la justícia europea a la qual han de sotmetre’s? Vegin a continuació el següent vídeo.

Si han estat al cas, hauran escoltat a la periodista Pilar Rahola preguntar-se: Ha comès prevaricació el jutge Llarena? Com ja he manifestat altres vegades, jo ni soc jurista ni expert en lleis, per la qual cosa he volgut assabentar-me del significat inqüestionable del terme prevaricació. Aquest n’és el resultat.

La prevaricació és un delicte que consisteix en el fet que una autoritat, jutge o un altre servidor públic dicta una resolució arbitrària en un assumpte administratiu o judicial sabent que aquesta resolució és injusta i contrària a la llei. És comparable a l’incompliment dels deures del servidor públic. Aquesta actuació és una manifestació d’un abús d’autoritat.

Està sancionada pel dret penal, que busca la protecció tant del ciutadà com de la pròpia Administració. Perquè aquest delicte sigui punible, ha de ser comès per un servidor públic o un jutge en l’exercici de les seves competències.

En l’article 404 del Codi Penal es castiga de 7 a 10 anys de presó pel delicte contra la protecció del bé jurídic que contempla: El correcte funcionament de l’administració pública, l’objectivitat dels interessos generals i el principi de legalitat.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Es pot considerar que el jutge Llarena ha comés prevaricació? Si ell i el Suprem eren coneixedors de la situació, que justificava la seva actuació? Tant odien a Catalunya i el procés per actuar al marge de la llei com ho han fet?

Més articles

1 COMENTARI

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Què se n’ha fet de la coherència d’ERC?

Ja fa dies que tinc la intenció d’escriure sobre ERC perquè considero que el seu posicionament és erràtic i força contraproduent per...

Carta oberta a l’advocat general del TJUE

Benvolgut advocat general del TJUE, Jean Richard de la Tour, veig que ha fet costat al jutge Pablo Llarena en les seves conclusions davant les...

Són bons aquells que es mantenen en silenci?

Què succeeix? Moltes coses. Molt greus des de diferents enfocaments. Creix l'espoli The Wall Street Journal:...

Estem orgullosos de la justícia espanyola? (V)

A l’inici aquest article la meva intenció era posar punt i final a la pregunta sobre si estem orgullosos de la justícia...

Estem orgullosos de la justícia espanyola? (IV)

Cada dia m'escandalitzo més, en assabentar-me de com funciona la justícia a Espanya. No sé en quins paràmetres es regeix per a...