20.8 C
Barcelona
Dissabte 10 juny, 2023

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Relacionats

Juan Carlos I comunica a Felipe VI que es queda a Abu Dhabi

El rei emèrit diu que viatjarà "amb freqüència" a Espanya de visita i que s'allotjarà en una "residència privada".

És Pablo Casado el líder indiscutible de la dreta?

De Pablo Casado ja he escrit altres vegades i, a la pregunta que encapçala aquest article, la meva resposta és un no rotund. No...

El retorn de l’emèrit Juan Carlos a Espanya

Molt s’està parlant últimament del futur retorn de l’emèrit a Espanya, depenent de les notícies que ens arriben llegim i/o escoltem, no...

El senyor Illa, la CUP i en Felipe VI

El PSC reclama al Govern que respecti la decisió del Suprem que imposa el 25% en castellà. Pura colonització! A qui defensa...

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja caducat des de fa més de mil dies, inaugurar al costat de Felipe VI l’any judicial criticant el president Pedro Sánchez pels indults parcials concedits i guardant un clamorós silenci sobre tota la corrupció que envolta el pare de l’actual monarca.

El que ha passat durant aquests anys ha anat en la direcció contrària del que Lesmes diu defensar i el Tribunal Suprem no ha defensat la democràcia: Ha actuat contra els qui la defensaven. Hauran de passar anys i arribar les sentències de la Justícia europea perquè quedi establert amb una claredat meridiana que l’alta magistratura espanyola ha conculcat llibertats, drets fonamentals i coopera en la repressió.

Resulta, si més no curiós, denunciar el que fa el poder polític elegit per la ciutadania en l’ús de les seves competències —les mesures de gràcia són potestat de l’Executiu— i passar de puntetes, sense cap rascada, per la corrupció de l’anterior cap d’estat, avui exiliat de luxe als Emirats Àrabs, i a qui el fiscal del Tribunal Suprem ha assenyalat ni més ni menys que com a comissionista internacional.

Tres mesos després dels indults als presos polítics independentistes, malgrat el nou curs polític, la qüestió no s’ha oblidat, almenys a Madrid. Avui ha estat el mateix president del Tribunal Suprem i del CGPJ que ha aprofitat el discurs d’obertura de l’any judicial per carregar —sense anomenar-lo— contra el govern espanyol, que considera que ha qüestionat la independència dels jutges quan dicten les seves sentències. 

La justícia no és, ni ha estat mai, un obstacle per a la pausinó l’instrument fonamental per salvaguardar l’ordre jurídic i la convivència pacífica entre els ciutadans, ha insistit Carlos Lesmes. Per tot això, ha volgut concloure reivindicant la tasca dels jutges espanyols, i molt especialment del Tribunal Suprem, per la seva defensa de l’ordre constitucional i la democràcia, garantint la supremacia de les lleis i del seu compliment.

S’ha parlat dels independentistes. En canvi, cap paraula sobre el rei emèrit Joan Carles I, malgrat les investigacions obertes per la Fiscalia. No s’hi han referit ni Lesmes ni la fiscal general Dolores Delgado. L’acte ha estat presidit pel rei Felipe VI, com és habitual.

La elecció del CGPJ es realitza pels nomenaments que es fan a les corts generals, la qual cosa necessita del consens els principals patits polítics, PP i PSOE, que no s’han posat d’acord, en quasi tres anys, i que han impedit la seva renovació incomplint la pròpia constitució.

L’actual consell ja caducat, es va constituir quan el PP presidit per Rajoy tenia majoria absoluta i els jutges per ells elegits —incloent-hi el president— eren de majoria conservadora. Ara, tot i no donar-se el cas, el PP es nega a consensuar els jutges per renovar-los i perdre així la seva influencia sobre l’organisme  judicial.

Hores d’ara ja han passat més de mil dies de que el CGPJ està caducat, la gent del carrer es pregunta: No són el jutges els encarregats de fer complir la llei? Si és així perquè l’incompleixen? No cal que Lesmes doni la culpa als partits per la seva irresponsabilitat, ell i tots els actuals integrants podrien haver dimitit i no ho han fet, tot i que una associació de jutges els ho ha demanat.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? No queda clar que el polítics volen el poder encara que ho facin de forma descarada com és el cas? On queda la divisió de poders de Montesquieu? No queda clar que si els polítics pretenen ficar cullerada la divisió de poders desapareixerà?

Més articles

1 COMENTARI

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Ciutadans hibernació i Arrimadas dimissió

En menys de 48 hores, les dues notícies van ser capçalera en moltíssims mitjans de comunicació i, evidentment vaig escriure dos articles...

Inés Arrimadas (Cs) abandona la política

Inés Arrimadas García és una advocada i expolítica espanyola. Va ser presidenta de Ciudadanos de 2020 a 2023, i diputada en el Congrés dels Diputats per Barcelona des...

Es prega una oració per l’ànima de Ciudadanos

Si donem un cop d'ull a la història de Ciudadanos, en poc més de quatre anys, observarem que de ser tercera força del Congrés de diputats...

El racisme i el cas de Vinícius Júnior

La lluita contra el racisme no admet excepcions. Ni la mala educació ni el comportament provocador d'algú són eximents, ni tampoc atenuants....

La independència, un punt de vista diferent

Des que vaig accedir a la jubilació, un dels meus entreteniments ha estat la lectura i sobretot escriure, cosa que sempre m'ha agradat. La...