18.7 C
Barcelona
Dimarts 26 octubre, 2021

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Relacionats

Per què a Espanya s’odia tant a Catalunya?

Aquesta és una pregunta que em plantejo moltes vegades perquè em fa l'efecte que hi ha una part de cert i una...

És coherent la monarquia? I l’espanyola?

La monarquia castellana, espanyola, és present des de fa segles en la història de Catalunya. No fa falta recordar les seves actuacions....

És lògica la inviolabilitat del cap d’estat?

Amb la notícia de que l’Audiència Nacional arxivarà les causes obertes contra Juan Carlos I, he volgut fer un repàs sobre el...

Volen que el rei emèrit torni a Espanya?

La pregunta és obligada: Qui o quins són els que volen que Juan Carlos torni a Espanya? Les institucions del país? La...

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja caducat des de fa més de mil dies, inaugurar al costat de Felipe VI l’any judicial criticant el president Pedro Sánchez pels indults parcials concedits i guardant un clamorós silenci sobre tota la corrupció que envolta el pare de l’actual monarca.

El que ha passat durant aquests anys ha anat en la direcció contrària del que Lesmes diu defensar i el Tribunal Suprem no ha defensat la democràcia: Ha actuat contra els qui la defensaven. Hauran de passar anys i arribar les sentències de la Justícia europea perquè quedi establert amb una claredat meridiana que l’alta magistratura espanyola ha conculcat llibertats, drets fonamentals i coopera en la repressió.

Resulta, si més no curiós, denunciar el que fa el poder polític elegit per la ciutadania en l’ús de les seves competències —les mesures de gràcia són potestat de l’Executiu— i passar de puntetes, sense cap rascada, per la corrupció de l’anterior cap d’estat, avui exiliat de luxe als Emirats Àrabs, i a qui el fiscal del Tribunal Suprem ha assenyalat ni més ni menys que com a comissionista internacional.

Tres mesos després dels indults als presos polítics independentistes, malgrat el nou curs polític, la qüestió no s’ha oblidat, almenys a Madrid. Avui ha estat el mateix president del Tribunal Suprem i del CGPJ que ha aprofitat el discurs d’obertura de l’any judicial per carregar —sense anomenar-lo— contra el govern espanyol, que considera que ha qüestionat la independència dels jutges quan dicten les seves sentències. 

La justícia no és, ni ha estat mai, un obstacle per a la pausinó l’instrument fonamental per salvaguardar l’ordre jurídic i la convivència pacífica entre els ciutadans, ha insistit Carlos Lesmes. Per tot això, ha volgut concloure reivindicant la tasca dels jutges espanyols, i molt especialment del Tribunal Suprem, per la seva defensa de l’ordre constitucional i la democràcia, garantint la supremacia de les lleis i del seu compliment.

S’ha parlat dels independentistes. En canvi, cap paraula sobre el rei emèrit Joan Carles I, malgrat les investigacions obertes per la Fiscalia. No s’hi han referit ni Lesmes ni la fiscal general Dolores Delgado. L’acte ha estat presidit pel rei Felipe VI, com és habitual.

La elecció del CGPJ es realitza pels nomenaments que es fan a les corts generals, la qual cosa necessita del consens els principals patits polítics, PP i PSOE, que no s’han posat d’acord, en quasi tres anys, i que han impedit la seva renovació incomplint la pròpia constitució.

L’actual consell ja caducat, es va constituir quan el PP presidit per Rajoy tenia majoria absoluta i els jutges per ells elegits —incloent-hi el president— eren de majoria conservadora. Ara, tot i no donar-se el cas, el PP es nega a consensuar els jutges per renovar-los i perdre així la seva influencia sobre l’organisme  judicial.

Hores d’ara ja han passat més de mil dies de que el CGPJ està caducat, la gent del carrer es pregunta: No són el jutges els encarregats de fer complir la llei? Si és així perquè l’incompleixen? No cal que Lesmes doni la culpa als partits per la seva irresponsabilitat, ell i tots els actuals integrants podrien haver dimitit i no ho han fet, tot i que una associació de jutges els ho ha demanat.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? No queda clar que el polítics volen el poder encara que ho facin de forma descarada com és el cas? On queda la divisió de poders de Montesquieu? No queda clar que si els polítics pretenen ficar cullerada la divisió de poders desapareixerà?

Més articles

1 COMENTARI

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Pot haver-hi un govern PP-VOX a Espanya?

És possible naturalment. Si els ciutadans els atorguen els vots suficients que, sumats amb el que resta de Cs, els dóna una majoria parlamentària que...

De què es desentenen ERC i la CUP?

Publicat: "Esquerra i la CUP es desentenen del projecte 'Consell per la República'". Què és el Consell? Viquipèdia: “Organització privada que busca...

La gran enganyifa dels pressupostos de l’Estat

Tornem a estar en època de negociació dels pressupostos generals de l'Estat. Per aprovar-los el govern central necessitarà el suport d'altres formacions...

Per què a Espanya s’odia tant a Catalunya?

Aquesta és una pregunta que em plantejo moltes vegades perquè em fa l'efecte que hi ha una part de cert i una...

És coherent la monarquia? I l’espanyola?

La monarquia castellana, espanyola, és present des de fa segles en la història de Catalunya. No fa falta recordar les seves actuacions....