Una alerta vermella per a la humanitat.
Així és com el secretari general de les Nacions Unides, Amtonio Guterres, descriu les conclusions d’un històric informe de l’ONU que ha estat publicat recentment sobre el canvi climàtic, és el més complet fins avui.
El Panell Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès) va avaluar com l’escalfament global canviarà el món en les pròximes dècades després d’examinar més de 14.000 articles científics.
Segons els autors, les emissions continuades de gasos d’efecte d’hivernacle podrien fer fallida un límit clau de la temperatura global en poc més d’una dècada. També creuen que no es pot descartar una pujada del nivell del mar que s’acosti fins als 2 metres a la fi d’aquest segle.
Els científics declaren que “és inequívoc que la influència humana ha escalfat l’atmosfera, els oceans i la terra”.
“És una constatació de fets; és indiscutible que els humans estem escalfant el planeta, no podem estar més segurs”, va dir un dels autors de l’informe, el professor Ed Hawkins, de la Universitat de Reading, al Regne Unit.
La secretaria general de l’Organització Meteorològica Mundial va fer una analogia esportiva: “Es podria dir que l’atmosfera ha estat exposada al dopatge”.
Els autors de l’estudi diuen que, des de 1970, les temperatures de la superfície global han augmentat més ràpid que en qualsevol altre període de 50 anys durant els últims 2.000. Aquest escalfament ja està afectant molts fenòmens meteorològics i climàtics extrems en totes les regions del món, asseguren.
Incendis forestals, fortes onades de calor i grans inundacions. Què està passant al nostre planeta?
Ja siguin onades de calor com les experimentades recentment a Grècia, Turquia i l’oest d’Amèrica del Nord, o inundacions com les d’Alemanya i la Xina, “la seva atribució a la influència humana s’ha enfortit” durant l’última dècada.
El nou informe també deixa en clar que l’escalfament que hem experimentat fins avui ha generat canvis en molts dels nostres sistemes de suport planetari que són irreversibles en escales de temps de segles a mil·lennis. Els oceans continuaran escalfant-se i es tornaran més àcids. Les glaceres de muntanya i polars continuaran el seu desgel.
“Les conseqüències continuaran empitjorant amb cada escalfament”, va dir el professor Hawkins. I per a moltes d’aquestes conseqüències, “no hi ha marxa enrere”.
Segons l’informe, en tots els escenaris d’emissions considerats pels científics, tots dos objectius es trencaran aquest segle tret que es produeixin grans retallades d’emissions de diòxid de carboni.
Algunes conseqüències del canvi climàtic són irreversibles. Els autors creuen que s’aconseguirà 1,5°C en 2040 en tots els escenaris. Si les emissions no es redueixen dràsticament en els pròxims anys, pot succeir fins i tot abans si no es prenen mesures urgentment.
Això ja es va predir en un informe especial de l’IPCC en 2018 i aquest nou estudi ho confirma. “Arribarem a l’1,5°C. molt abans de 2040; ja ho aconseguirem en dos mesos durant El Niño l’any 2016”, va dir el professor Malte Meinshausen, també autor de l’informe de l’IPCC, de la Universitat de Melbourne, a Austràlia.
Si bé aquest informe incideix sobre els desavantatges de l’escalfament global, els científics tenen esperances que si podem reduir les emissions globals a la meitat per a 2030 i aconseguir zero emissions netes a mitjan aquest segle, podem detenir i possiblement revertir l’augment de temperatures.
Aconseguir el zero net implica reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle tant com sigui possible utilitzant tecnologia neta i després enterrar les emissions restants mitjançant la captura i emmagatzematge de carboni, o absorbir-les plantant arbres.
Tots pensem en canviar el mon, però ningú pensa en canviar-se a si mateix. Tolstoi
El mon que hem creat és resultat de la nostra forma de ser i pensar. No podem canviar el mon sense canviar primer nosaltres. Einstein