11.9 C
Barcelona
Dilluns 28 novembre, 2022

Com privatitzar el sector elèctric no ha reduït el preu de la llum

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

L’explicació que se’ns va donar en aquell moment va ser que a l’haver-hi més companyies s’establiria la competència entre elles la qual cosa redundaria en un abaratiment del preu als consumidors.

L’any 1996. El recentment designat ministre d’Indústria i Energia, Josep Piqué, començava la campanya mediàtica perquè la societat acceptés la privatització del sector elèctric. La proposta del Govern d’Aznar per a obrir a la competència la generació d’energia elèctrica assegurava una reducció de tarifes entorn del 3%. Era l’inici de l’actual oligopoli elèctric. La societat va empassar, i el resultat el sofrim avui dia amb rècords diaris a l’alça en els preus de l’electricitat, empobrint a la societat i generant una enorme riquesa a les empreses que es van repartir llavors el pastís elèctric.

Un clan mafiós no es construeix d’un dia per a un altre. I amb la màfia del sector elèctric espanyol succeeix el mateix. El seu actual monopoli s’ha construït des de fa molt temps, i els responsables són múltiples. Una de les cares visibles en la fonamentació de l’entramat que constitueix l’oligopoli elèctric actual va ser Josep Piqué, que com a ministre d’Indústria i Energia durant el govern d’Aznar va ser qui més partidari es va mostrar en públic d’aprofundir el desenvolupament de la Llei d’Ordenació del Sistema Elèctric Nacional i separar, des d’un punt de vista jurídic i de gestió les companyies de generació de les de distribució.

Amb l’aprovació de la Llei 54/1997 del Sector Elèctric això va representar un canvi en la concepció del subministrament elèctric. Aquest canvi suposava, essencialment, passar d’un mecanisme de determinació administrativa del cost de generació d’electricitat a un procediment de mercat en què el preu de l’electricitat es fixa sobre la base de l’oferta d’energia, però també sobre la base de la demanda d’aquesta. Vegin com es fixa el preu de l’electricitat actualment.

No obstant això, el camí es va emprendre en 1986, moment en el qual es va produir un dels primers canvis quan el govern de Felipe González va introduir l’IVA, que des de llavors carrega la factura elèctrica. Durant els deu anys següents, el preu es fixava anualment en el Bolletí Oficial de l’Estat. El Govern pagava a les empreses privades per la producció, transport i distribució, amb l’excepció de l’empresa pública Endesa.

El procés de liberalització del mercat elèctric espanyol va començar en 1997 amb la promulgació de la Llei del Sector Elèctric 54/1997, reformulada per la Llei 24/2013. Brussel·les exigia introduir competència en una activitat econòmica estratègica que fins llavors havia romàs fortament intervinguda per l’Estat. D’aquesta manera se seguia la tendència intel·lectual, llavors vigent a escala mundial, de liberalitzar la més possible el sector i augmentar la seva “eficiència” passant al sector privat la presa de decisions i assumpció de riscos.

L’objectiu de l’alliberament del mercat elèctric era “minimitzar el cost l’energia per a tot tipus d’usuaris, assegurar el subministrament i millorar l’aire que respirem”. Avui, el preu de l’electricitat a l’Estat espanyol és el més elevat de la UE, i la propietat pública només genera un 5% de l’energia elèctrica produïda a l’Estat.

Fixem-nos que deia Josep Piqué en una entrevista a El País en 1998: En conclusió, continuem incrementant la liberalització del sector elèctric que permetrà la reducció de la tarifa elèctrica i dels costos energètics de les empreses com a factor de competitivitat, situant el nostre país un dels més oberts en l’àmbit comunitari.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? El que deia Piqué no s’ha produït i cada cop la cosa va a pitjor. Creuen que el govern farà alguna cosa o acabarem pagant els beneficis de les elèctriques els mateixos de sempre a través de la factura?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

La vergonya del Corredor Mediterrani

La setmana passada, a Barcelona, es va produir un clam per corredor mediterrani. Més de 1.500 empresaris es van reunir per demanar...

Catalunya, l’última colònia de l’imperi espanyol (III)

En el meu primer capítol sobre el tema ja vaig fer menció que, la metròpoli intenta imposar a les colònies la seva...

Carta oberta a Isabel Rodríguez, portaveu del Govern d’Espanya

Com molt bé diu el periodista de l’Ara, Antoni Bassas, quan érem unes criatures ens ensenyaven a fer sevir l’expressió “aquest senyor”...

La llei de memòria democràtica

Des de la fi de les guerres civils i conflictes mundials que van assolar Europa en el segle XX, i especialment des...

El Partit Popular s’acull al xantatge

Un cop més el PP ha tornat a impedir la renovació del Consell General del Poder Judicial. Semblava que amb l’arribada del...