22.9 C
Barcelona
Dilluns 29 maig, 2023

Què és la Llei de Seguretat Nacional?

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Està sent tramitada la nova llei de seguretat nacional i la pregunta que en ve al cap és: Era necessària? De debò feia falta? Existeix un perill que els ciutadans desconeixem i que l’estat ens amaga? Per les poques notícies de què disposem el govern podrà, si així ho estima necessari, disposar dels béns, propietats i diners privats dels ciutadans en casos d’emergència nacional.

A l’edat mitjana, els senyors feudals podien disposar de les persones i els béns dels seus vassalls segons una sèrie d’usos i costums; aquest fet va generar algunes pràctiques que en la mateixa època es consideraven del tot abusives. Els estats moderns han heretat la possibilitat de disposar, en certes situacions, dels béns i les persones dels seus súbdits, les lleves militars obligatòries, en part ja eren això.

Aquesta disponibilitat s’ha retallat, però es pot mantenir en alguns aspectes i s’activa en el cas d’una greu crisi, quan l’estat disposa al seu criteri de vides i hisendes. Aquesta setmana passada l’estat espanyol ho ha recordat plantejant la reforma de la llei de seguretat nacional. Això implicarà la possible suspensió de drets fonamentals en cas de greu crisi i poder així disposar l’estat de persones i béns.

No s’especifica, almenys fis ara, quins seien els límits d’aquesta llei ni el tipus de crisi a la qual s’hauria de fer front que ho justifiqués. En l’actual Constitució ja és tan regulats els estats d’alarma, de setge i d’excepció i sembla que aquests haurien de ser més que suficients, sigui quina sigui la crisi en qüestió.

Aquesta possible suspensió de la llibertat i la propietat individual, és vista com a mal ús, quasi com un abús. Cert que només passaria excepcionalment, però qui decideix quan s’aplica? El mateix estat que n’és el beneficiari. Aquí probablement hi ha la clau del problema. No ens agrada que disposin de nosaltres ni dels nostres béns. Però sobretot no ens en refiem de l’estat que s’atorga el dret a fer-ho.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Cal una llei que li permeti a l’estat arribar a aquest extrem? No són suficients les actuals prerrogatives per fer front a una crisi? Podríem refiar-nos del govern de torn que adoptés tan dràstica mesura? Convido a cada lector a respondre aquesta pregunta.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

El racisme i el cas de Vinícius Júnior

La lluita contra el racisme no admet excepcions. Ni la mala educació ni el comportament provocador d'algú són eximents, ni tampoc atenuants....

La independència, un punt de vista diferent

Des que vaig accedir a la jubilació, un dels meus entreteniments ha estat la lectura i sobretot escriure, cosa que sempre m'ha agradat. La...

Fomentar l’ús del català és de nazis i supremacistes?

Compara Plataforma per la Llengua amb la Gestapo i l'acusa d'espiar els nens als patis de les escoles, es tracta de Rosa...

Tercera carta oberta al president Pere Aragonès

Bon dia president, estava convençut que no tornaria a dirigir-me a vostè, però les notícies i circumstàncies diria que m'han convidat a...

L’actitud d’Isabel Díaz Ayuso, calculada al mil·límetre

L‘enfrontament entre el PSOE i el PP va pujant de decibels a mesura que s'estreny el calendari electoral. Encara cueja el xoc...