22.4 C
Barcelona
Dijous 23 setembre, 2021

S’atrevirà Pedro Sánchez a concedir els indults?

Relacionats

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja...

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Renuncien els joves catalans a un millor futur?

L'Enquesta a la Joventut de Barcelona revela una caiguda en el suport dels joves a la independència de Catalunya. En concret, suposa...

Segons ha manifestat: La decisió que prengui tindrà molt present els valors constitucionals de la concòrdia, el diàleg, l’enteniment, el retrobament i la superació d’una crisi que va estripar a la societat catalana i espanyola. El que no són principis constitucionals són la venjança o la revenja.

A l’espera que el Tribunal Suprem emeti el seu preceptiu informe —cosa que ja ha fet— el president del Govern, prepara el terreny polític per a la concessió d’un indult als líders independentistes condemnats en el judici del procés. En previsió de les crítiques de tots els partits de la dreta per la possible concessió d’aquesta mesura de gràcia, Sánchez ha recordat que, sent el líder de l’oposició, ell va fer costat a Mariano Rajoy en l’aplicació de l’article 155 que suspenia l’autonomia per a defensar la integritat territorial perquè era una qüestió d’Estat. Tant de bo jo tingués la lleialtat que va tenir Rajoy del PSOE en aquells moments.

Com ja s’ha fet públic el Suprem amb el seu informe ha desaconsellat els indults als condemnats del procés, de fet algú confiava en un altre posicionament? Pot el tribunal que els va condemnar haver canviat el seu punt de vista? No ha demostrat fins i tot el seu rebuig —en dues ocasions— al tercer grau? Haver informat de forma favorable no seria reconèixer un error de la sentència?

Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Europeu a Brussel·les, Sánchez es va referir a les seves declaracions d’octubre del 2019, en què es va comprometre al fet que els condemnats del procés complissin íntegrament les seves penes. Ha explicat que el possible canvi d’opinió que suposaria acordar ara la mesura de gràcia afirmant que la necessitat és mirar al futur, aprendre dels errors i abraçar els valors constitucionals, i no quedar-nos atrapats en la venjança i la revenja davant una crisi que va estripar al conjunt de la societat espanyola.

El compliment de la llei i de la Constitució interpel·la, segons ha dit, a les forces sobiranistes, però també a la vocació de tots els polítics per retrobar-nos i contribuir a la concòrdia i la convivència. Va eludir concretar si es planteja uns indults totals o parcials als condemnats, però va precisar que es tracta d’onze expedients diferents. Cadascun d’ells té la seva realitat, les seves circumstàncies i les analitzarem totes, va explicar. I va avançar també una reforma per a modificar el delicte de sedició afirmant que Espanya té un Codi Penal aliè al que dicten per a aquest delicte democràcies consolidades. Admet que Espanya no ho és?

El PP veuria indecent la mesura i ja ha anunciat un recurs en cas que es concedeixin els indults i ha carregat durament contra l’Executiu. La senadora popular Cristina Ayala Santamaría va avisar durant la sessió de control al Senat al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que només un «Govern indecent» naturalitza l’indult als colpistes que van abusar del seu poder per a calcigar la democràcia.

Al PP li falla la memòria, José Maria Aznar president des del maig de 1996 fins a l’abril de 2004, va concedir més indults que Felipe González president des del desembre de 1982 fins al maig de 1996. Alguns van donar molt de què parlar. Ara, si el PSOE concedeix els indults, serà un govern indecent. Vegin el següent vídeo.

En la mateixa sessió de control al Govern, en el ple del Senat, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha assegurat que, quan es prengui una decisió, ell explicarà per què s’han concedit o denegat, totalment o parcialment, cadascun dels indults. Aquest Govern dóna la cara, però després de complir els procediments, ha manifestat després d’instar el PP a respectar la llei i esperar que el Suprem es pronunciï.

El nou president català, Pere Aragonès, es va situar també en l’escenari d’un possible indult i va assegurar que qualsevol mesura que ajudi a alleujar el dolor dels presos polítics i de les seves famílies la rebrem bé i serà benvinguda. Però va afegir que la causa general contra l’independentisme va més enllà, per la qual cosa la solució a una causa general és una amnistia. Sánchez va explicar que en els pròxims dies rebrà en la Moncloa a Aragonès, manifestant que, després d’aquesta cita, es reprendrà com més aviat millor la taula de negociació política amb la Generalitat.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Els tindrà ben posats Pedro Sánchez per concedir els indults o no s’atrevirà? La dreta espanyola l’amenaça i ell només té el suport del PNB, ERC i Bildu i, les enquestes, reals o manipulades no li produeixen bones sensacions. Serà un estadista o un simple polític com fins ara?

Més articles

1 COMENTARI

  1. Pedro Sanchez no enganya ja a ningú. Tots sabem que menteix tot el que faci falta i a tots i més si cap. Els estadistes també menteixen però lo just i necessari. Lo seu és descaradament d’escàndol.
    Lo dels indults un despropòsit que quan pitjor millor. Sento molt que sigui així, però en aquest cas si ho és. Recordeu el 2010 amb l’Estatut? Recordeu la recollida de firmes?

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja...

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Què en pensem de la justícia espanyola?

Aquesta pregunta me l’he plantejat molts cops i no sabria exactament trobar una resposta del tot coherent que reflectís la realitat i el perquè...