12.7 C
Barcelona
Dimecres 7 desembre, 2022

El dret d’autodeterminació dels pobles

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Benvolguts lectors, avui no publico cap article escrit per mi. Avui, arran d’algunes preguntes i comentaris que he rebut, em permeto fer-vos arribar un escrit del professor Alfred Zayas, on fa una sèrie d’anotacions i aclariments sobre l’autodeterminació dels pobles que jo no sabria respondre.

Al mateix temps Alfred de Zayas, facilita una adreça de fax, coreu postal i correu electrònic on poder-nos dirigir plantejant-li les preguntes o dubtes que sobre el particular li vulguem formular. Anotacions pràctiques per a l’apreciació d’activitats i al·legacions relatives a l’exercici pacífic i democràtic del ret de lliure determinació dels pobles.

Introducció

El “dret de lliure determinació dels pobles”, en resum el “dret d’autodeterminació”, és un dret fonamental protegit al més alt nivell per l’ordenament jurídic internacional. Està recollit en el primer article de la Carta de les Nacions Unides, tractat fundacional de l’organització, així com en altres instruments legals internacionals, fins i tot els Pactes de Nacions Unides relatius als Drets Civils i Polítics i als Drets Econòmics, Socials i Culturals. És considerat jus cogens, això és, dret imperatiu de posició jeràrquica superior, imposant-se sobre qualsevol norma contrària de dret dispositiu, automàticament nul·la segons la mateixa Carta i la Convenció de Viena sobre el Dret dels Tractats.

És per això un dret directament i jurídicament vinculant pels estats membres de les Nacions Unides. Aquest compliment vincula a tots els òrgans de l’Estat, és a dir, al poder legislatiu (que no hauria de legislar en contra), al poder executiu (que no hauria d’actuar en contra) i també al poder judicial, que no hauria d’adoptar resolucions judicials en contra. Així, el dret d’autodeterminació no és un principi abstracte i eteri en l’àmbit polític i doctrinal, sinó un generador directe de drets i obligacions reals en els ordenaments nacionals; drets i obligacions que són legalment vinculants per a totes les autoritats i institucions d’aquells Estats membres que s’hagin decidit a complir-lo.

Les presents “anotacions” condensen l’estat actual de la qüestió i són ofertes com a guia pràctica, amb l’objectiu de donar suport a la labor de funcionaris d’òrgans administratius i jurisdiccionals d’estats membres de Nacions Unides i ratificants dels Pactes. Aquests funcionaris podran així avaluar l’exercici legítim del dret d’autodeterminació en el marc d’una activitat concreta o d’una al·legació en un procediment judicial intern.

Les “anotacions” reflecteixen els criteris desenvolupats en el meu informe a l’Assemblea General el 2014 (A/69/272) en la meva capacitat com a “Expert Independent del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides sobre la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitatiu”. El meu mandat aprovat pels Estats membres de les Nacions Unides, aspira a “donar suport a l’enfortiment i la promoció del respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals a tot el món”. Aquestes anotacions no estan sotmeses al dret d’autor. Poden ser utilitzats lliurement citant la font, i fins i tot tal cita no és necessària si són utilitzats en el marc de procediments administratius o jurisdiccionals.

Comentaris i preguntes sobre les presents “anotacions” són benvinguts.


Prof. Dr. Alfred de Zayas
Fax: +41 22 917 9611
Correu electrònic: ie-internationalorder@ohchr.org
Expert Independent de les Nacions Unides sobre la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitatiu
Palais des Nations
1211 Genève 10
Suisse

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

És moment de parlar de les pensions

Es torna a obrir el meló de les pensions. Tard, malament i amb presses, segurament perquè només pot anar en una direcció:...

Què és la cultura de la violació?

El que ha fet la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha sigut retreure al PP que campanyes com la que han fet a...

El 20-N, l’aniversari de la mort de Franco

Fa dos caps de setmana van haver-hi exaltacions franquistes a Madrid. Dues-centes persones es van concentrar a la plaça d'Orient per a recordar al...

La vergonya del Corredor Mediterrani

La setmana passada, a Barcelona, es va produir un clam per corredor mediterrani. Més de 1.500 empresaris es van reunir per demanar...

Catalunya, l’última colònia de l’imperi espanyol (III)

En el meu primer capítol sobre el tema ja vaig fer menció que, la metròpoli intenta imposar a les colònies la seva...