20.8 C
Barcelona
Dissabte 10 juny, 2023

El dret d’autodeterminació dels pobles

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Benvolguts lectors, avui no publico cap article escrit per mi. Avui, arran d’algunes preguntes i comentaris que he rebut, em permeto fer-vos arribar un escrit del professor Alfred Zayas, on fa una sèrie d’anotacions i aclariments sobre l’autodeterminació dels pobles que jo no sabria respondre.

Al mateix temps Alfred de Zayas, facilita una adreça de fax, coreu postal i correu electrònic on poder-nos dirigir plantejant-li les preguntes o dubtes que sobre el particular li vulguem formular. Anotacions pràctiques per a l’apreciació d’activitats i al·legacions relatives a l’exercici pacífic i democràtic del ret de lliure determinació dels pobles.

Introducció

El “dret de lliure determinació dels pobles”, en resum el “dret d’autodeterminació”, és un dret fonamental protegit al més alt nivell per l’ordenament jurídic internacional. Està recollit en el primer article de la Carta de les Nacions Unides, tractat fundacional de l’organització, així com en altres instruments legals internacionals, fins i tot els Pactes de Nacions Unides relatius als Drets Civils i Polítics i als Drets Econòmics, Socials i Culturals. És considerat jus cogens, això és, dret imperatiu de posició jeràrquica superior, imposant-se sobre qualsevol norma contrària de dret dispositiu, automàticament nul·la segons la mateixa Carta i la Convenció de Viena sobre el Dret dels Tractats.

És per això un dret directament i jurídicament vinculant pels estats membres de les Nacions Unides. Aquest compliment vincula a tots els òrgans de l’Estat, és a dir, al poder legislatiu (que no hauria de legislar en contra), al poder executiu (que no hauria d’actuar en contra) i també al poder judicial, que no hauria d’adoptar resolucions judicials en contra. Així, el dret d’autodeterminació no és un principi abstracte i eteri en l’àmbit polític i doctrinal, sinó un generador directe de drets i obligacions reals en els ordenaments nacionals; drets i obligacions que són legalment vinculants per a totes les autoritats i institucions d’aquells Estats membres que s’hagin decidit a complir-lo.

Les presents “anotacions” condensen l’estat actual de la qüestió i són ofertes com a guia pràctica, amb l’objectiu de donar suport a la labor de funcionaris d’òrgans administratius i jurisdiccionals d’estats membres de Nacions Unides i ratificants dels Pactes. Aquests funcionaris podran així avaluar l’exercici legítim del dret d’autodeterminació en el marc d’una activitat concreta o d’una al·legació en un procediment judicial intern.

Les “anotacions” reflecteixen els criteris desenvolupats en el meu informe a l’Assemblea General el 2014 (A/69/272) en la meva capacitat com a “Expert Independent del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides sobre la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitatiu”. El meu mandat aprovat pels Estats membres de les Nacions Unides, aspira a “donar suport a l’enfortiment i la promoció del respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals a tot el món”. Aquestes anotacions no estan sotmeses al dret d’autor. Poden ser utilitzats lliurement citant la font, i fins i tot tal cita no és necessària si són utilitzats en el marc de procediments administratius o jurisdiccionals.

Comentaris i preguntes sobre les presents “anotacions” són benvinguts.


Prof. Dr. Alfred de Zayas
Fax: +41 22 917 9611
Correu electrònic: ie-internationalorder@ohchr.org
Expert Independent de les Nacions Unides sobre la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitatiu
Palais des Nations
1211 Genève 10
Suisse

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Ciutadans hibernació i Arrimadas dimissió

En menys de 48 hores, les dues notícies van ser capçalera en moltíssims mitjans de comunicació i, evidentment vaig escriure dos articles...

Inés Arrimadas (Cs) abandona la política

Inés Arrimadas García és una advocada i expolítica espanyola. Va ser presidenta de Ciudadanos de 2020 a 2023, i diputada en el Congrés dels Diputats per Barcelona des...

Es prega una oració per l’ànima de Ciudadanos

Si donem un cop d'ull a la història de Ciudadanos, en poc més de quatre anys, observarem que de ser tercera força del Congrés de diputats...

El racisme i el cas de Vinícius Júnior

La lluita contra el racisme no admet excepcions. Ni la mala educació ni el comportament provocador d'algú són eximents, ni tampoc atenuants....

La independència, un punt de vista diferent

Des que vaig accedir a la jubilació, un dels meus entreteniments ha estat la lectura i sobretot escriure, cosa que sempre m'ha agradat. La...