15.8 C
Barcelona
Dimarts 11 maig, 2021

El llibre d’Alfred Zayas que el Constitucional ignorarà

Relacionats

El dret d’autodeterminació dels pobles

Benvolguts lectors, avui no publico cap article escrit per mi. Avui, arran d'algunes preguntes i comentaris que he rebut, em permeto fer-vos...

Catalunya, a hores d’ara, no té govern

Han passat més de dos mesos i mig de les passades eleccions i encara no tenim govern, sembla que es manté la mena de...

La justícia a Espanya continua fent diferències

Fa dues setmanes vaig publicar en aquest mitjà l'article titulat "La Justícia no és igual per a tothom". El mateix el vaig publicar a Diario16,...

L’ONU, el Tribunal de la Haia i l’autodeterminació

Després de l'aplicació del 155 a Catalunya, l'ONU va emetre un comunicat a la web de l'Oficina de l'Alt Comissionat pels Drets...

El seu autor és el conegut Alfred-Maurice de Zayas. Zayas és un advocat suís i estatunidenc, escriptor, historiador, expert en el camp dels drets humans. El 23 de març de 2012 va ser nomenat pel Consell de Drets Humans de les Nacions Unides expert independent per a la promoció d’un ordre internacional democràtic i igualitari. Va presentar el seu primer informe al Consell el 12 de setembre de 2012, i el seu informe a l’Assemblea General el 2 de novembre de 2012. Va créixer a Chicago, va estudiar història i dret en la Universitat de Harvard.

Ha estat Secretari del Comitè de Drets Humans de Nacions Unides i cap del Departament de Queixes en l’Oficina de l’Alt Comissionat de Drets Humans.

Autor de varis llibres i informes sobre Dret d’autodeterminació dels pobles. El 29 de setembre de 2017 de Zayas, com a expert de l’ONU, al costat del també comissionat independent de les Nacions Unides, David Kaye, va emetre un comunicat en el qual valoraven l’actitud del govern espanyol com a violadora de drets individuals fonamentals, limitant el flux d’informació pública en un moment tan crític per a la democràcia espanyola enfront del referèndum sobre la independència de Catalunya.

Ara acaba de publicar un nou llibre dedicat exclusivament al cas de Catalunya i la seva situació després del referèndum de l’1 d’octubre, la resposta de la justícia espanyola i la critica a la Comissió Europea, que té obligacions de defensar a tots els ciutadans Europeus, fins i tot els Catalans i, corrompi el dret, aplicant-lo arbitràriament, à la carte.

A continuació reprodueixo la carta que el propi de Zayas ha enviat a un professor d’alemanya indicant-li la novetat i el contingut del llibre acabat d’editar.

El bell projecte Europeu, basat en la dignitat humana i el respecte a la cultura dels pobles, ha estat traït pels polítics i buròcrates de Brussel·les, molts dels quals vaig tenir l’oportunitat de conèixer quan vaig ser Relator de les Nacions Unides per a l’Ordre Internacional (2012-2018), i les meves funcions em van portar sovint a Brussel·les i Estrasburg.

És lamentable abandonar aquells principis fonamentals de la defensa dels drets individuals i col·lectius, i quan les normes s’ignoren o s’apliquen selectivament ignorant abusos en alguns estats i pressionant a uns altres per a imposar valors que no corresponen a la Convenció Europea dels Drets Humans.

És incomprensible i inacceptable que a Europa hi hagi presos polítics, i que es toleri que polítics catalans enterament dedicats a la pau i a la democràcia siguin obligats a exiliar-se per la persecució de consciència a Espanya. És trist constatar que l’estat de dret a Espanya ha estat corromput i el mateix Tribunal Suprem ignora la pròpia Constitució Espanyola, no respectant els articles 10 (2) i 96 de la Constitució, els quals incorporen el dret internacional dels drets humans, fins i tot el dret de l’autodeterminació dels pobles.

És preocupant que mentre que la Comissió Europea tolera la flagrant violació de l’articulo 2 del Tractat de Lisboa per Espanya, comença recerques sota l’article 7 del Tractat de Lisboa contra Polònia i Hongria, dos països on es tem que l’estat de dret estigui en perill, i fins es tracta de fer xantatge econòmicament a aquests països perquè obeeixin el despotisme de Brussel·les. No obstant, a cap d’aquests països s’empresonen als polítics d’oposició o als dissidents de consciència.

Jo vaig ser Secretari del Comitè de Drets Humans de Nacions Unides i cap del Departament de Queixes en l’Oficina de l’Alt Comissionat de Drets Humans. No hi ha dubte que Espanya viola els articles 1, 9, 14, 17, 21, 22, 25, i 27. del Pacte Internacional relatiu als Drets Civils i Polítics. Al setembre, octubre i novembre de 2017, jo i altres Experts Independents de Nacions Unides apel·lem a Espanya al fet que respectés el dret dels Catalans a pronunciar-se en un referèndum, també condemnem la violació de l’estatut autònom de Catalunya. Però Espanya ens va ignorar, i aquest rebuig de l’advertiment de Nacions Unides no va tenir cap conseqüència a Brussel·les. La credibilitat de la Unió Europea i de la Comissió han sofert, però ni a Espanya, ni en el món es reflecteix aquesta situació. Estem en el mitjà de la censura i de la mentida mediàtica.

Vivim en un món Orwel·lià on paraules com la «democràcia» o el «dret» han perdut la seva significació. Com deia la meva àvia: «La vergonya era verda i se la cabra de la va menjar».

El capítol 5 del meu llibre Building a Just World Order enfoca la teoria i la pràctica del dret d’autodeterminació, examina les implicacions de no actuar, i proposa solucions pragmàtiques.

El llibre conté un llarg assaig dedicat en la seva totalitat als drets del poble català.

Més articles

1 COMENTARI

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

El dret d’autodeterminació dels pobles

Benvolguts lectors, avui no publico cap article escrit per mi. Avui, arran d'algunes preguntes i comentaris que he rebut, em permeto fer-vos...

Carta oberta a la vicepresidenta Carmen Calvo

Observo que té el mateix tarannà que Pedro Sánchez, el seu president i per desgràcia el de molta gent. M'he fixat en...

Carta oberta al president Pedro Sánchez

Són tantes les coses que voldria dir-te que no sé per on començar, d'entrada i a nivell personal, crec que no ets una...

Catalunya, a hores d’ara, no té govern

Han passat més de dos mesos i mig de les passades eleccions i encara no tenim govern, sembla que es manté la mena de...

A Madrid, tot just ara, estan descobrint a VOX?

A la capital del regne d’Espanya no presten gaire interès a segons quins nous partits fins que s’adonen que els hi agraden...