20.6 C
Barcelona
Divendres 24 setembre, 2021

Parlem de la inviolabilitat del rei?

Relacionats

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja...

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Què en pensem de la justícia espanyola?

Aquesta pregunta me l’he plantejat molts cops i no sabria exactament trobar una resposta del tot coherent que reflectís la realitat i el perquè...

Aquest és un tema del qual se n’ha parlat molts cops. La setmana passada va ser votat al congrés una proposta per eliminar-la i PP, PSOE, Cs i VOX van votar en contra, és a dir, a favor del seu manteniment.

Veiem primer el que diu la carta magna en el seu títol tercer dedicat a la corona.

Article 56

  1. El rei és el cap de l’Estat, símbol de la seva unitat i permanència, arbitra i modera el funcionament regular de les institucions, assumeix la més alta representació de l’Estat espanyol en les relacions internacionals, especialment amb les nacions de la seva comunitat històrica, i exerceix les funcions que li atribueixen expressament la Constitució i les lleis.
  2. El seu títol és el de rei d’Espanya, i podrà utilitzar els altres que corresponguin a la corona.
  3. La persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat. Els seus actes seran sempre referendats en la forma establerta en l’article 64, i sense aquest referendament no tindran validesa, llevat del que disposa l’article 65.2.

Article 64

  1. Els actes del rei seran referendats pel president del Govern i, si s’escau, pels Ministres competents. La proposta i el nomenament del president del Govern i la dissolució prevista en l’article 99 seran referendats pel president del Congrés.
  2. Dels actes del rei seran responsables les persones que els referendin.

Article 65

  1. El rei nomena i relleva lliurement els membres civils i militars de la seva casa.

Els que no som experts en la matèria, no entenem que la inviolabilitat li atorgui carta blanca de manera que, faci el que faci, no se li puguin demanar responsabilitats ni jutjar-lo en cas de cometre algun tipus de delicte, frau o enriquiment personal aprofitant-se del seu càrrec.

Entenc que la inviolabilitat la té en funció de la feina que té assignada com a cap d’estat, no que el protegeixi de qualsevol acte de caràcter personal, almenys aquesta opinió de la majoria de la gent i la meva.

Durant anys el rei Juan Carlos, segons explica l’economista Roberto Centeno, ha estat percebent comissions per la compra de petroli d’Aràbia Saudita, aquests diners els hem pagat els ciutadans a l’hora d’omplir el dipòsit dels nostres vehicles. Ignoro si es pot considerar un delicte, però si molt poc ètic per la seva part.

En aquest moment el tema de la inviolabilitat torna a estar sobre la taula. Segons l’opinió d’alguns polítics es devia modificar o anul·lar. No podem admetre que la justícia sigui igual per tothom i el que hauria de donar la màxima exemplaritat en quedi al marge.

Vegin un resum del qual ha estat l’actuació del rei emèrit durant la seva etapa com a cap d’estat.

Se sol dir que tota persona a més de ser honesta ho ha d’aparentar, doncs bé, l’actual emèrit com se l’anomena actualment, mai ho ha estat i menys s’ha esforçat a aparentar-ho. La seva vida ha estat la d’un conqueridor de senyores que, pels encants, interès crematístic o professional i per xantatge, han compartit amb ell l’alcova.

La llista de dones que han compartit històries amb l’emèrit és més llarga del que ens imaginem. L’escriptora Pilar Eyre va publicar un llibre titulat La soledad de la Reina que és prou eloqüent i detalla situacions per les quals ha hagut de passar Sofia de Grècia per culpa del seu marit i que ha suportat pels seus fills, en especial per Felipe a fi de protegir-lo de cara al seu futur com a rei d’Espanya.

Per últim fixem-nos en el següent: en pocs mesos de diferència Juan Carlos ha fet dues regularitzacions per impostos que no havia declarat ni satisfet, l’import en conjunt és de cinc milions d’euros. Què més coses no sabem? Té diners a l’estranger com va tenir el seu pare i la majoria dels Borbons? En què es basa The New York Times quan publica que la fortuna de Juan Carlos és de 2.300 milions de dòlars estatunidencs i on són?

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? On és la transparència a què tenim dret tots els ciutadans? Una persona no votada ni escollida pel poble, té el dret a ser inviolable segons la constitució? Vull recordar que Juan Carlos no va jurar ni prometre mai la constitució que és, per ironies del destí, la norma que fins ara l’ha protegit.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja...

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Què en pensem de la justícia espanyola?

Aquesta pregunta me l’he plantejat molts cops i no sabria exactament trobar una resposta del tot coherent que reflectís la realitat i el perquè...