19.7 C
Barcelona
Divendres 24 març, 2023

Parlem de la inviolabilitat del rei?

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Aquest és un tema del qual se n’ha parlat molts cops. La setmana passada va ser votat al congrés una proposta per eliminar-la i PP, PSOE, Cs i VOX van votar en contra, és a dir, a favor del seu manteniment.

Veiem primer el que diu la carta magna en el seu títol tercer dedicat a la corona.

Article 56

  1. El rei és el cap de l’Estat, símbol de la seva unitat i permanència, arbitra i modera el funcionament regular de les institucions, assumeix la més alta representació de l’Estat espanyol en les relacions internacionals, especialment amb les nacions de la seva comunitat històrica, i exerceix les funcions que li atribueixen expressament la Constitució i les lleis.
  2. El seu títol és el de rei d’Espanya, i podrà utilitzar els altres que corresponguin a la corona.
  3. La persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat. Els seus actes seran sempre referendats en la forma establerta en l’article 64, i sense aquest referendament no tindran validesa, llevat del que disposa l’article 65.2.

Article 64

  1. Els actes del rei seran referendats pel president del Govern i, si s’escau, pels Ministres competents. La proposta i el nomenament del president del Govern i la dissolució prevista en l’article 99 seran referendats pel president del Congrés.
  2. Dels actes del rei seran responsables les persones que els referendin.

Article 65

  1. El rei nomena i relleva lliurement els membres civils i militars de la seva casa.

Els que no som experts en la matèria, no entenem que la inviolabilitat li atorgui carta blanca de manera que, faci el que faci, no se li puguin demanar responsabilitats ni jutjar-lo en cas de cometre algun tipus de delicte, frau o enriquiment personal aprofitant-se del seu càrrec.

Entenc que la inviolabilitat la té en funció de la feina que té assignada com a cap d’estat, no que el protegeixi de qualsevol acte de caràcter personal, almenys aquesta opinió de la majoria de la gent i la meva.

Durant anys el rei Juan Carlos, segons explica l’economista Roberto Centeno, ha estat percebent comissions per la compra de petroli d’Aràbia Saudita, aquests diners els hem pagat els ciutadans a l’hora d’omplir el dipòsit dels nostres vehicles. Ignoro si es pot considerar un delicte, però si molt poc ètic per la seva part.

En aquest moment el tema de la inviolabilitat torna a estar sobre la taula. Segons l’opinió d’alguns polítics es devia modificar o anul·lar. No podem admetre que la justícia sigui igual per tothom i el que hauria de donar la màxima exemplaritat en quedi al marge.

Vegin un resum del qual ha estat l’actuació del rei emèrit durant la seva etapa com a cap d’estat.

Se sol dir que tota persona a més de ser honesta ho ha d’aparentar, doncs bé, l’actual emèrit com se l’anomena actualment, mai ho ha estat i menys s’ha esforçat a aparentar-ho. La seva vida ha estat la d’un conqueridor de senyores que, pels encants, interès crematístic o professional i per xantatge, han compartit amb ell l’alcova.

La llista de dones que han compartit històries amb l’emèrit és més llarga del que ens imaginem. L’escriptora Pilar Eyre va publicar un llibre titulat La soledad de la Reina que és prou eloqüent i detalla situacions per les quals ha hagut de passar Sofia de Grècia per culpa del seu marit i que ha suportat pels seus fills, en especial per Felipe a fi de protegir-lo de cara al seu futur com a rei d’Espanya.

Per últim fixem-nos en el següent: en pocs mesos de diferència Juan Carlos ha fet dues regularitzacions per impostos que no havia declarat ni satisfet, l’import en conjunt és de cinc milions d’euros. Què més coses no sabem? Té diners a l’estranger com va tenir el seu pare i la majoria dels Borbons? En què es basa The New York Times quan publica que la fortuna de Juan Carlos és de 2.300 milions de dòlars estatunidencs i on són?

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? On és la transparència a què tenim dret tots els ciutadans? Una persona no votada ni escollida pel poble, té el dret a ser inviolable segons la constitució? Vull recordar que Juan Carlos no va jurar ni prometre mai la constitució que és, per ironies del destí, la norma que fins ara l’ha protegit.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Com l’estat afavoreix grans empreses com Ferrovial en detriment de les classes treballadores

Davant aquesta responsabilitat administrativa —desconeguda per la gran majoria de la gent—, un es pregunta: L'estat afavoreix a les classes treballadores en general...

Fernández Díaz i la corrupció de l’Estat (cas Kitchen)

Després de Rodrigo Rato i Jaume Matas, condemnats a presó, i Eduardo Zaplana, que va estar en preventiva, Jorge Fernández Díaz podria...

Ferrovial fuig per pagar menys impostos

Sembla impossible que això pugui estar passant. Ferrovial és una de les empreses constructores mes importants de l’estat i, li deu l’èxit...

La infermera i el “puto C1 de catalán”

Una infermera de l'Hospital de la Vall d'Hebron ha criticat en un vídeo que es demani el requisit de català per fer...

Podem parlar sense embuts de la guerra?

En complir-se l'aniversari de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i l'enfrontament que segueix sense solució, tot i la proposta de la Xina. Tots...