22.9 C
Barcelona
Dilluns 29 maig, 2023

Què volen els catalans dependentistes? (II)

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

A Catalunya coexisteixen dos grans segments: Independentistes i dependentistes. Aquest últim acull als qui volen continuar depenent de l’Estat espanyol. Analitzem-ho.

Per a què volen ser independents els catalans amb dignitat democràtica?

Per a preservar la seva identitat, cultura, llengua, avui atacades. Hi ha una llarga llista de fets objectius des de Felipe V a Felipe VI, passant per les dictadures de Primo de Rivera després la de Franco. Espanya ha pretès anul·lar constantment la seva identitat! Com pot haver-hi votants catalans que triïn als qui volen anul·lar la seva història, identitat, llengua? És coherent?

Per a ser un estat modern, pròsper, lliure, i deixar de ser una Nació sense Estat a la qual Espanya vol convertir en regió sotmesa. “Ser-ho” és la “raó de ser” de qualsevol societat amb consciència de la seva identitat, dignitat democràtica objectiva i subjectiva; que desitgi el millor per a “tots” els seus habitants. És el més “natural”! Per què els dependentistes volen viure en un Estat antiquat, en fallida, cada vegada més endeutat, menys lliure?

Per què volen ser “dependents” polítics i votants a Catalunya? Per evitar que la seva família visqui amb molta més qualitat de vida? Per impedir una justícia social que podria afectar-los molt directament, encara que es declarin d’esquerres? Viure en una pseudodemocràcia tot i que es considerin demòcrates? Ser colonitzats, explotats, espoliats, menyspreats? Ser súbdits, vassalls, d’una monarquia corrupta, incoherent, hostil, incompetent? Viure en un Estat progressivament judicial, policial, que qualifica de terrorisme el que és un exercici de la més pura democràcia? Per a fer costat als qui volen eliminar la seva identitat, llengua, història, valors? Seguir vivint, com a regió “fora” de la Constitució, en un Estat obsolet, fracció, decadent?

Això demostren els fets objectius, la cronologia d’aquests. Què justifica voler ser “dependents” i rebutjar els clars, evidents, beneficis econòmics, polítics, socials, democràtics de la independència? Potser per la identitat del seu origen espanyol? Es van veure obligats a marxar de les seves terres, però continuen sent explotats pels dirigents d’aquestes. Justifica el seu sentit de pertinença l’alt preu que paguen?

Castella primer, Espanya després, porten segles intentant “assumir, dominar”, Catalunya. No és un “ens abstracte” a dominar. Són 7.500.000 de persones a les quals intenten “castellanitzar”, colonitzar, explotar. Es comprèn, en part, des de “la seva” perspectiva de ex potencia colonitzadora i que tracta de conservar la seva última colònia.

No s’entén la complicitat de partits polítics, dirigents, habitants i votants de Catalunya. Tots sabem quins partits, líders, generadors d’opinió, són. Tampoc s’entén que els partits polítics, dirigents, habitants i votants independentistes, semblen haver oblidat l’enorme dèficit fiscal que sofreix Catalunya i no defensin amb més rigor, compromís, les seves justes aspiracions. No s’entén que no expliquin en el seu entorn el molt que s’aporta i el poc que es recupera; com “tots”: Independentistes i dependentistes, estan igualment perjudicats per aquesta situació opressora en el pla polític i explotadora en l’econòmic.

Per què vol la independència Catalunya? Les “causes” del problema amb Espanya són evidents. Des de la coherència, la dignitat democràtica, la independència és la cosa més lògica. Per què no la desitgen els dependentistes? Les causes les saben ells, però no semblen dignes democràticament ni lògiques, per als qui hagin decidit acabar les seves vides en aquesta Nació i vulguin el millor per a les seves famílies i desitgen viure en democràcia, amb justícia social avançada i llibertat.

Conegudes les causes, la solució és més fàcil. Però l’Estat espanyol no vol solucionar-ho. Al contrari. Hi ha opcions, però ni monarquia, partits espanyols, societat espanyola, les contemplen. Llavors? Què han de fer els qui viuen, treballen, a Catalunya? Perseverar en el seu compromís amb la llibertat, la democràcia, el benestar dels seus o renunciar per continuar sent progressivament sotmesos, explotats, colonitzats?

Haurien de pensar-ho detingudament. El 14-F es tria: Beneficis de la independència o més i pitjors perjudicis de la dependència. Què votaran els dependentistes avui?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

El racisme i el cas de Vinícius Júnior

La lluita contra el racisme no admet excepcions. Ni la mala educació ni el comportament provocador d'algú són eximents, ni tampoc atenuants....

La independència, un punt de vista diferent

Des que vaig accedir a la jubilació, un dels meus entreteniments ha estat la lectura i sobretot escriure, cosa que sempre m'ha agradat. La...

Fomentar l’ús del català és de nazis i supremacistes?

Compara Plataforma per la Llengua amb la Gestapo i l'acusa d'espiar els nens als patis de les escoles, es tracta de Rosa...

Tercera carta oberta al president Pere Aragonès

Bon dia president, estava convençut que no tornaria a dirigir-me a vostè, però les notícies i circumstàncies diria que m'han convidat a...

L’actitud d’Isabel Díaz Ayuso, calculada al mil·límetre

L‘enfrontament entre el PSOE i el PP va pujant de decibels a mesura que s'estreny el calendari electoral. Encara cueja el xoc...