22.8 C
Barcelona
Diumenge 26 setembre, 2021

El TSJC suspèn l’ajornament de les eleccions catalanes

Relacionats

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Renuncien els joves catalans a un millor futur?

L'Enquesta a la Joventut de Barcelona revela una caiguda en el suport dels joves a la independència de Catalunya. En concret, suposa...

Catalunya independent, nou error d’Espanya?

Per què es van independitzar les colònies espanyoles a Amèrica? España, para llegar a una etapa verdaderamente constructiva, de...

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit frenar, de forma cautelar que les eleccions del 14 de febrer passin al 30 de maig, com preveu el decret aprovat divendres pel Govern, contra el qual ja s’han presentat diversos recursos. Els magistrats n’han debatut dos, el presentat per un particular i per la formació no parlamentària Esquerra en Positiu, que han reclamat la suspensió urgent del decret de convocatòria, cosa que es denomina mesures cautelaríssimes. Per tant, amb la decisió del tribunal, queda suspès el decret que ajorna els comicis del 14 de febrer fins que s’analitzi el fons de la qüestió.

Aquesta va ser la noticia del canvi de la data electoral a través dels mitjans de comunicació.

Junt amb el particular i Esquerra en Positiu, també ha impugnat la convocatòria la Lliga Democràtica (dues vegades) i el col·lectiu Impuls Ciutadà, presidit per l’exdiputat de Cs al Parlament José Domingo.

A l’al·legat el particular la necessitat de resoldre el cas amb urgència, el tribunal s’ha pronunciat en un termini de 24 hores, abans de prendre una decisió definitiva. El TSJC donarà audiència a la Generalitat perquè en el termini de tres dies presenti les seves al·legacions, o bé convocarà les parts a una compareixença que s’hauria de celebrar dins dels tres dies següents a l’adopció de la mesura.

El lletrat del Parlament Antoni Bayona ha qüestionat el decret d’ajornament electoral aprovat pel Govern perquè «genera dubtes i introdueix un precedent perillós». En un article publicat a Eldiario.es, opina que no era necessari deixar sense efecte la convocatòria de les eleccions, perquè el conflicte es podia solucionar perfectament deixant en suspens el procés electoral en curs i ajornant la data de les eleccions.

A més, també ha assegurat que la firma del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, introdueix un element especialment delicat des del punt de vista legal i institucional perquè estant en funcions no és competent per convocar eleccions.

Els partits ja han anat movent fitxa. El PPC defensa que respectarà qualsevol decisió judicial, mentre el PDeCAT ha lamentat que les decisions polítiques tornin a caure en mans dels jutges. El PSC, per la seva banda, ha sol·licitat un informe als lletrats de la Cambra catalana per dilucidar com controlar el Govern fins a les eleccions.

La Junta electoral Central té previst emetre una nota del seu president, en la qual declara que no és competent sobre l’ajornament de les eleccions. El motiu, segons fonts de l’organisme citades per l’ACN, és que la JEC se’n fa càrrec i arbitra les decisions i els actes que han de veure amb processos electorals, i no sobre convocatòries. Segons la JEC, qualsevol resposta al decret de la Generalitat ha de venir de part dels tribunals ordinaris, en aquest cas del TSJC.

Què pensen vostès, benvolguts lectors? No sóc ningú per opinar si era correcte o no l’ajornament de les eleccions degut a la pandèmia, però si voldria destacar dues coses. Primer, que aquest va ser aprovat per totes les formacions menys el PSC, i segon, qui ha impugnat el decret és un particular i tres formacions extraparlamentàries. És normal aquesta situació? És lògic que la JEC no digui res de la situació? Sembla que només actuï quan pot fer mal a algú.

Ja per acabar, quan al País Basc i Galícia es van ajornar eleccions no va haver-hi tant rebombori, Catalunya és diferent un cop més, igual que ara, serà la justícia qui decideixi la data de les eleccions.

Més articles

1 COMENTARI

  1. S’ha de fer pública i explicant-ho bé, la necessitat perentòria, imperiosa, absoluta de deixar de dependre de l’Estat espanyol. Avui ja és una questió de ser o no ser, real.
    Estem sotmesos. I no se’ns respecta, molt al contrar, descapcen qualsevol lider nostre a la primera de canvi amb qualsevol pretext. A “la torera”. Se’ns està aniquilant. Prou de “rodeos”

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Carta oberta a Salvador Illa

Senyor Salvador Illa, m'estalvio dir-li "benvolgut", com acostumo a fer sempre, perquè crec que no s'ho mereix. He vist que és llicenciat...

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja...

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?