20.6 C
Barcelona
Divendres 24 setembre, 2021

La inviolabilitat del rei segons la Constitució

Relacionats

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Què en pensem de la justícia espanyola?

Aquesta pregunta me l’he plantejat molts cops i no sabria exactament trobar una resposta del tot coherent que reflectís la realitat i el perquè...

Renuncien els joves catalans a un millor futur?

L'Enquesta a la Joventut de Barcelona revela una caiguda en el suport dels joves a la independència de Catalunya. En concret, suposa...

Aquest és un tema del qual se n’ha parlat molts cops i la divisió d’opinions s’incrementa desfavorablement en contra del seu manteniment tal com s’interpreta actualment.

Veiem que diu la carta magna en el seu títol tercer dedicat a la corona.

Article 56

  1. El rei és el cap de l’Estat, símbol de la seva unitat i permanència, arbitra i modera el funcionament regular de les institucions, assumeix la més alta representació de l’Estat espanyol en les relacions internacionals, especialment amb les nacions de la seva comunitat històrica, i exerceix les funcions que li atribueixen expressament la Constitució i les lleis.
  2. El seu títol és el de rei d’Espanya, i podrà utilitzar els altres que corresponguin a la corona.
  3. La persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat. Els seus actes seran sempre referendats en la forma establerta en l’article 64, i sense aquest referendament no tindran validesa, llevat del que disposa l’article 65.2.

Article 64

  1. Els actes del rei seran referendats pel president del Govern i, si s’escau, pels Ministres competents. La proposta i el nomenament del president del Govern i la dissolució prevista en l’article 99 seran referendats pel president del Congrés.
  2. Dels actes del rei seran responsables les persones que els referendin

Article 65

El rei nomena i relleva lliurement els membres civils i militars de la seva casa.

Els que, com un servidor, no som experts en la matèria, no entenem que la inviolabilitat li atorgui carta blanca de manera que, faci el que faci, no se li puguin demanar responsabilitats ni jutjar-lo en cas de cometre algun tipus de delicte, frau o enriquiment personal aprofitant-se del seu càrrec.

Entenc que la inviolabilitat la té en funció de la feina que té assignada com a cap d’estat, però no veig normal que el protegeixi de qualsevol acte de caràcter personal, almenys aquesta opinió la té una gran part del poble i és de domini públic.

Durant anys el rei Joan Carles, segons explica l’economista Roberto Centeno, ha estat percebent comissions per la compra de petroli d’Aràbia Saudita, aquests diners els hem pagat els ciutadans a l’hora d’omplir el dipòsit dels nostres vehicles. Ignoro si es pot considerar un delicte però si molt poc ètic per la seva part

No hi ha dubte que, a la mort del dictador, va contribuir a la transició política d’Espanya, però, i aquí no li dono tota la culpa del règim que en va sortir, però, la transició es percep del tot inacabada per les formes encara existents de l’etapa anterior, administració, forces armades, justícia, educació…

En aquest moment el tema de la inviolabilitat torna a estar sobre la taula. Segons l’opinió d’alguns polítics es devia modificar o anul·lar. No podem admetre que la justícia sigui igual per tothom i el que hauria de donar la màxima exemplaritat en quedi al marge.

Vegin un resum del qual ha estat l’actuació del rei emèrit durant la seva etapa com a cap d’estat.

Què pensen vostès, benvolguts lectors? Estan d’acord en mantenir la inviolabilitat del rei en els termes actuals o caldria modificar-la o inclús anul·lar-la? No és una vergonya que l’emèrit hagi reconegut el frau fiscal que ha comès i, per tant, ha fet una regularització per evitar ser imputat per un delicte? No resulta anecdòtic que, si ho hagués fet abans de l’any 2014, estaria molt tranquil prenent un aperitiu i rient-se de tots nosaltres?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja...

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Què en pensem de la justícia espanyola?

Aquesta pregunta me l’he plantejat molts cops i no sabria exactament trobar una resposta del tot coherent que reflectís la realitat i el perquè...