16.2 C
Barcelona
Dissabte 4 febrer, 2023

La justícia espanyola és una vergonya

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Fa temps que vaig començar a desconfiar de la justícia espanyola i, malauradament, el pas del temps continua donant-me arguments per seguir desconfiant. El cas del Procés és paradigmàtic des del seu inici, l’audiència va iniciar el tràmit i tot apuntava que arribat el judici aquest es duria a terme davant el TSJC, però en sorgir el delicte de rebel·lió es va traslladar al Tribunal Suprem a Madrid.

Vàrem ser testimonis d’aquell judici i estàvem segurs que acabaria de la forma com va acabar, però no amb penes tan elevades que es van imposar als condemnats. Es va celebrar un referèndum que va ser reprimit violentament. Líders exiliats, presos polítics després d’un judici que The New York Times va qualificar d’un “error” i una sentència que The Guardian va qualificar de “vergonyosa”. Avui, Catalunya no té president per haver defensat la llibertat d’expressió i desobeït a una Junta Electoral.

Va quedar demostrat la inexistència del delicte de rebel·lió i es van agafar al de sedició que, ara està en procés de modificació o anul·lació. Molts organismes internacionals, com ara les Nacions Unides o Amnistia Internacional, van criticar el judici i les penes, reclamant la seva anul·lació i la posada en llibertat dels presoners. Diversos països d’Europa no han atès les sol·licituds d’extradició dels exiliats que reclamava Espanya. La justícia espanyola li va impedir a Junqueras el seu accés al parlament europeu tot i tenir immunitat per haver resultat elegit.

Ara la justícia ens ha donat una altra prova de com actua. Els presos catalans gaudien del tercer grau penitenciari i el suprem els ho ha retirat, és massa aviat per gaudir-ne, ha declarat. A sobre els fiscals declaren que no havien d’haver sortit i que els torrons se’ls menjaran a la presó. Fantàstics també en els seus raonaments en pressionar al suprem dient que no observaven cap mena de penediment.

Sobre aquest tema voldria fer unes matisacions, la llei general penitenciaria d’Espanya, en definir els seus objectius parla de reinserció social. Parla també de rehabilitació per preparar-se a la vida que els espera quan surtin de la presó; no es fa servir gaire el terme reeducació. La paraula o terme que no es troba enlloc és penediment. Segons els textos, l’objectiu del sistema penitenciari no és que la gent es penedeixi (ho era dels tribunals inquisitorials que volien que els heretges abjuressin dels seus errors). En conseqüència, és incomprensible que ara el Suprem negui el tercer grau als presos polítics dient que no han assolit els objectius demanats.

No se’ls pot demanar penediment, perquè no és un objectiu. Reinserció en la societat? Rehabilitació per tornar-hi amb èxit? Ho tenen de sobres, perquè mai no han deixat d’estar inserits en la seva societat: Són a la presó per això. Els objectius teòrics proclamats es compleixen amb escreix. Si se’ls demana una cosa que no consta en els objectius serà perquè, alguns pensen que les presons no són per rehabilitar i reinserir, sinó per castigar, humiliar i forçar la rendició.

El problema és que a Espanya la justícia no ha canviat gaire i que moltes lleis són antigues, no s’han modificat i algunes són del temps de la dictadura. Com a mostra, els que tenim alguns anys recordem l’existència del Tribunal d’Ordre Públic (TOP) i l’any 1977 quan es va dissoldre, dels setze jutges que el formaven, l’endemà mateix, deu van passar a l’Audiència Nacional i sis al Suprem. Mostra evident de la “modernització” de la judicatura espanyola.

Setmana moguda, pressupostos aprovats, tuit de la justícia europea i manifestacions, amb carta al rei inclosa, de militars enyorats del dictador que proposen afusellar 26 milions de ciutadans de l’estat per salvar la pàtria. El tema està en mans del tribunal superior de justícia de Madrid, el que sobta, però, és el silenci de Felipe VI davant aquesta arenga militar, no vull ni pensar que li ha agradat.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? A canvi de què ERC i PDeCAT han donat el seu suport als pressupostos de l’estat? Que els sembla la decisió del Suprem sobre el tercer grau? Aquest no es dóna per al·ludit del que diu la justícia europea, tal com ha fet sempre. I del silenci del rei que es pot pensar? Setmana moguda que ve a reafirmar els meus dubtes sobre la justícia espanyola.

Més articles

1 COMENTARI

  1. ERC de ERràtiCa. En teoría un bon partit i hi podem estar d’acord en quasi tota la seva ideología, a la pràctica però erren excessivament. Una pena.
    En quant al TS rès em ve de nou, rès. I rès justifica el que fant. Ni la dichosa(pejoratiu) “Raó d’Estat”. Doncs aquest Estat no en té de Raó, no té Raó, en el bon sentit, de ser tal qual és. Quan me’ls miro veig uns facinerosos, en castellà perquè ho entengui tothom, sería facineroso, malhechor, bandido, maleante, delincuente, desalmado, forajido, malvado, rufián, tot i més per ignorància del que és essencial. Ignoren lo essencial. També una pena.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (IV)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg), publicat originalment a Blickpunkt Katalonien per Axel Schönberger.

Reaccions a la sentència de la justícia europea

Tant l’independentisme com el govern espanyol diuen que el tribunal els dóna la raó El Tribunal de Justícia...

Puigdemont pregunta si ERC sabia que volien extradir-lo amb el nou Codi Penal

L’expresident qüestiona els motius darrere la reforma del Codi Penal que ara se li aplicarà El president a...

Deixem sola la gent gran que lluita, i ha lluitat, per la independència de Catalunya?

19/01/2023, Barcelona, cimera Espanya-França Matí gèlid. Molta sensació de fred pel vent. Zona entre les fonts i plaça...

Comencen les batalles preelectorals

Collboni deixa l'Ajuntament de Barcelona i Feijóo fa una nova proposta electoral. Quan un any arrenca políticament com a...