Les notícies falses, conegudes també amb l’anglicisme fake news, són un tipus d’expressions que consisteixen a donar a conèixer un contingut de notícies pseudoperiodístiques difoses mitjançant els portals de notícies, premsa, ràdio, televisió i xarxes socials l’objectiu de les quals és la desinformació.
Es dissenyen i emeten amb la intenció d’enganyar, induir a error, manipular decisions personals, desprestigiar o enaltir a una institució, entitat o persona i obtenir guanys econòmics o rèdits polítics. En presentar fets falsos com a reals, són considerades una amenaça a la credibilitat dels mitjans i dels periodistes professionals, alhora que un desafiament per al públic receptor.
La difusió de notícies falses a fi d’influir en les conductes d’una comunitat té antecedents des de l’antiguitat, però el desenvolupament de les noves tecnologies de la informació i la comunicació han permès que la dispersió de notícies falses, i la seva utilització per a fins polítics, es transformés en una preocupació global a tots nivells.
En el meu anterior article titulat “El govern vol combatre les ‘fake news’” feia referència a una sèrie de notícies que devien considerar-se fake news, com ara les declaracions falses o tergiversades al davant un tribunal o expressades en tertúlies de ràdio i televisió i/o pàgines web. A continuació els convido a veure un vídeo, on la diputada catalana Míriam Nogueras fa esment i denuncia casos com els que he detallat anteriorment.
El passat 5 de maig, a poc d’iniciar la meva col·laboració amb Diario16, vaig publicar, en castellà, un article titulat “¿Porqué en España se odia tanto a Cataluña?“. Inusitadament va tenir un gran èxit amb més de 11.000 persones que declaraven que els havia agradat, però aquells que van fer comentaris van dir-me mentider acusant-me d’utilitzar dades falses (29 d’un total de 32) responien, segons els comentaris, a les informacions que molts d’ells rebien de l’Espanya profunda, fake news a dojo que fa temps circulen per la península.
La història ens revela que aquesta pràctica ja era utilitzada en temps de l’imperi romà. No es perdin el vídeo que els presento a continuació, on l’escriptora i conferenciant Pilar Jericó ens en parla i ens mostra el que podríem definir com els deu manaments que donen suport a les fake news.
Què en pensen vostès, benvolguts lectors? No està de sobra demostrada la quantitat de falsedats i mentides que circulen per tots els mitjans espanyols respecte a Catalunya? No és cert que PSC, Podem i Cs només fan critiques al govern català i cap proposta en favor de Catalunya? Què ens proposen perquè desitgem formar part d’Espanya i quins beneficis aquest fet ens reportarà? No saben els seus votants el significat de la paraula “colònia”? Sàpiguen que aquest és el tracte que Catalunya rep d’Espanya i que en res beneficia els seus habitants.
Felip: Les fake news serveixen per desinformar el poble entre tanta mentides i contradiccions, mantenint als votants realment desinformats.