31.5 C
Barcelona
Dissabte 13 agost, 2022

Parlem de nou de les “fake news”?

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Les notícies falses, conegudes també amb l’anglicisme fake news, són un tipus d’expressions que consisteixen a donar a conèixer un contingut de notícies pseudoperiodístiques difoses mitjançant els portals de notícies, premsa, ràdio, televisió i xarxes socials l’objectiu de les quals és la desinformació.

Es dissenyen i emeten amb la intenció d’enganyar, induir a error, manipular decisions personals, desprestigiar o enaltir a una institució, entitat o persona i obtenir guanys econòmics o rèdits polítics. En presentar fets falsos com a reals, són considerades una amenaça a la credibilitat dels mitjans i dels periodistes professionals, alhora que un desafiament per al públic receptor.

La difusió de notícies falses a fi d’influir en les conductes d’una comunitat té antecedents des de l’antiguitat, però el desenvolupament de les noves tecnologies de la informació i la comunicació han permès que la dispersió de notícies falses, i la seva utilització per a fins polítics, es transformés en una preocupació global a tots nivells.

En el meu anterior article titulat “El govern vol combatre les ‘fake news’” feia referència a una sèrie de notícies que devien considerar-se fake news, com ara les declaracions falses o tergiversades al davant un tribunal o expressades en tertúlies de ràdio i televisió i/o pàgines web. A continuació els convido a veure un vídeo, on la diputada catalana Míriam Nogueras fa esment i denuncia casos com els que he detallat anteriorment.

El passat 5 de maig, a poc d’iniciar la meva col·laboració amb Diario16, vaig publicar, en castellà, un article titulat “¿Porqué en España se odia tanto a Cataluña?“. Inusitadament va tenir un gran èxit amb més de 11.000 persones que declaraven que els havia agradat, però aquells que van fer comentaris van dir-me mentider acusant-me d’utilitzar dades falses (29 d’un total de 32) responien, segons els comentaris, a les informacions que molts d’ells rebien de l’Espanya profunda, fake news a dojo que fa temps circulen per la península.

La història ens revela que aquesta pràctica ja era utilitzada en temps de l’imperi romà. No es perdin el vídeo que els presento a continuació, on l’escriptora i conferenciant Pilar Jericó ens en parla i ens mostra el que podríem definir com els deu manaments que donen suport a les fake news.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? No està de sobra demostrada la quantitat de falsedats i mentides que circulen per tots els mitjans espanyols respecte a Catalunya? No és cert que PSC, Podem i Cs només fan critiques al govern català i cap proposta en favor de Catalunya? Què ens proposen perquè desitgem formar part d’Espanya i quins beneficis aquest fet ens reportarà? No saben els seus votants el significat de la paraula “colònia”? Sàpiguen que aquest és el tracte que Catalunya rep d’Espanya i que en res beneficia els seus habitants.

Més articles

1 COMENTARI

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Què se n’ha fet de la coherència d’ERC?

Ja fa dies que tinc la intenció d’escriure sobre ERC perquè considero que el seu posicionament és erràtic i força contraproduent per...

Carta oberta a l’advocat general del TJUE

Benvolgut advocat general del TJUE, Jean Richard de la Tour, veig que ha fet costat al jutge Pablo Llarena en les seves conclusions davant les...

Són bons aquells que es mantenen en silenci?

Què succeeix? Moltes coses. Molt greus des de diferents enfocaments. Creix l'espoli The Wall Street Journal:...

Estem orgullosos de la justícia espanyola? (V)

A l’inici aquest article la meva intenció era posar punt i final a la pregunta sobre si estem orgullosos de la justícia...

Estem orgullosos de la justícia espanyola? (IV)

Cada dia m'escandalitzo més, en assabentar-me de com funciona la justícia a Espanya. No sé en quins paràmetres es regeix per a...