22.6 C
Barcelona
Dimarts 3 octubre, 2023

La justícia, el cas Kitchen i la policia patriòtica

Relacionats

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

El mite de la transició espanyola: “Va ser el silenci”

La televisió alemanya ha desmuntat el mite de la transició espanyola amb un reportatge que assegura que "en lloc d'enfrontar-s'hi, va haver-hi...

La resposta del Suprem a la justícia europea

En l'últim article que vaig publicar en aquest mitjà titulat "Avís del Tribunal de Justícia de la UE a Espanya" explicava l'avís...

Té Espanya els millors tribunals d’Europa?

Sembla una contradicció la pregunta, per les notícies que ens arriben diàriament no ho semblen. Estan especialitzats en un munt de matèries...

Els òrgans superiors de l’Administració General de l’Estat van crear un operatiu parapolicial. Que va actuar, al marge de la llei, entre els anys 2013 i 2015. El seu objectiu era aconseguir material comprometedor d’alts dirigents i així neutralitzar totes les amenaces polítiques al govern del PP. El jutge de l’Audiència Nacional, García Castellón, així ho ha manifestat en aixecar el secret de sumari del cas Kitchen, peça del cas Villarejo. En aquest cas, el govern estava presidit per Mariano Rajoy i l’alt dirigent perseguit i espiat, l’extresorer del partit, Luis Bárcenas.

Una plantilla de fins a 71 agents de policia només dedicats a espiar a Luis Bárcenas i la seva família. L’objectiu era trobar i destruir les proves que pogués tenir l’extresorer entorn de la caixa B del PP i dels seus dirigents, i d’aquesta manera impedir que poguessin acabar en mans de la justícia. Se li van realitzar fins a 55 seguiments sense ordre judicial, segons la informació publicada del sumari. El principal objectiu va ser el seu xofer, Sergio Ríos, que hauria cobrat 53.000 euros per a robar-li documentació, entre la qual àudios compromesos. Els diners van sortir dels fons reservats de l’Estat que se’n van sortir amb la seva i al xofer, com a premi, el van col·locar dins la policia.

La fiscalia demana imputar els exministres Jorge Fernández Díaz, com a màxim responsable polític, i María Dolores de Cospedal, en aquell moment secretària general dels populars. L’ombra de les clavegueres amenaça a Mariano Rajoy. Al capdavant de l’operatiu també apareixen noms coneguts, com els comissaris José Manuel Villarejo i  Enrique García Castaño. Segons el jutge, el coordinador de l’operatiu era Francisco Martínez, número dos de Fernández Díaz al Ministeri, amb coneixement de l’Asturià, en referència a l’expresident espanyol.

Va ser una pràctica estesa durant aquells anys amb Fernández Díaz al capdavant. Pràcticament els protagonistes són els que apareixen en un altre cas, l’Operació Catalunya. La trama, ordida des de les clavegueres de l’Estat contra l’independentisme, que va incloure la creació de proves falses, manipulació de dades, redacció d’informes irregulars, agents secrets i filtracions interessades en la premsa. L’objectiu, decapitar dirigents independentistes com Artur Mas, Oriol Junqueras o Xavier Trias. Això la fiscalia t’ho afina, presumia el ministre en conversa amb el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya. L’entramat parapolicial va funcionar entre els anys 2012 i 2015.

Per la seva part, la comissió de recerca de l’Operació Catalunya del Parlament, sentenciava que l’any 2017 instruments de l’Estat al seu abast s’havien posat al servei d’una conjura i que era un exercici de guerra bruta. Denunciava pràctiques il·legals i il·legítimes dutes a terme per estructures de l’Estat amb objectius incompatibles amb els pilars bàsics de la democràcia i l’estat de dret.

No està de més recordar les converses gravades al despatx d’Hernández Díaz que van ser fetes publiques pel diari Publico. La primera: Esto la fiscalia te lo afina. Amb aquestes paraules el ministre volia tranquil·litzar Daniel de Alfonso, cap de l’oficina antifrau de Catalunya. La segona deia: “Nos hemos cargado su sanidad”. Que pensar d’aquell ministre, catòlic, de l’Opus i missa diària?

Per aquesta operació, l’excomissari Villarejo va cobrar diners de fons reservats de l’Estat, una partida del Ministeri de l’Interior dedicada a combatre el terrorisme i el narcotràfic. En un dels seus famosos enregistraments l’expolicia, avui empresonat, assegurava que gràcies a l’operació Catalunya el tema català no se’ls havia escapat de les mans. A més de Fernández Díaz, com a màxim responsable d’Interior, Villarejo assenyalava a l’exministra María Dolores de Cospedal i la llavors líder del PPC Alícia Sánchez Camacho.

Ara el Congrés de Diputats, amb el vistiplau del PSOE i Podem, impulsarà una comissió de recerca per seguir el rastre de l’Operació Kitchen. En 2017, una comissió de la cambra baixa ja va concloure l’existència d’aquesta policia patriòtica al servei del PP. En el Ministeri de l’Interior, sota el mandat de Fernández Díaz i, utilitzant de forma fraudulenta els de llocs de treball, es va crear una estructura policial destinada a obstaculitzar la recerca dels escàndols de corrupció que afectaven el PP i al seguiment, recerca i persecució d’adversaris polítics.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Algú pensa que Mariano Rajoy no n’estava al corrent de què pretenia el seu ministre contra polítics catalans? Amb el senzill que haguera estat si el PP no hagués denunciat l’Estatut davant el Constitucional! Tot el que ha passat després té l’inici amb aquesta ficada de pota. Encara hi ha habitants a Catalunya que prefereixen pertànyer a un país com Espanya, abans  que viure en una república democràtica independent?

Més articles

1 COMENTARI

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

La investidura d’Alberto Nuñez Feijóo

S’ha produït la primera sessió del debat d’investidura per a Nuñez Feijóo, polític a qui el rei va designar, en la meva...

Amnistia o eleccions altra vegada?

En una entrevista a la Cope, Aznar va tornar a cridar, com va fer dies enrere, a la mobilització de la societat...

L’expresident Aznar insisteix que Espanya es trenca

Aznar ha parlat, un altre cop, del perill de la destrucció d'Espanya. Sempre parla qui menys autoritat té per fer-ho. A algú...

De Diada submisa a dia de la independència?

Per què celebrem la Diada? 11 de setembre. No es commemora una victòria sinó una derrota davant el...

Les condicions de Puigdemont i les seves repercussions

Com era d'esperar, les condicions que Carles Puigdemont va detallar a Brussel·les el passat dimarts, ha aixecat un munt de comentaris de...