19.7 C
Barcelona
Divendres 24 març, 2023

Per què vol ser independent Catalunya? (VII/XI)

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Perquè Espanya tracta a Catalunya com una colònia.

Merecemos perder Cataluña. Esta cochina prensa madrileña está haciendo la misma labor que hizo con Cuba. No se entera. Es la bárbara mentalidad castellana, su mente cojonuda (tiene testículos en lugar de cerebro en la cabeza).

Miguel de Unamuno

Unamuno associa Catalunya a Cuba, una excolònia! Aplicaria el seu diagnòstic també a la monarquia, el Congrés, el Senat, els partits polítics i la societat espanyola?

“Veritat és el que entén el receptor”. És dogma en comunicació. Unamuno diu colònia a Catalunya. Així ho interpreta l’independentisme. El llibre “Adéu, mare pàtria” recull actes d’independència d’excolònies espanyoles. Fragment de la de Cuba: “Ningú ignora que Espanya governa l’illa de Cuba amb un braç de ferro ensangonat. No sols no la deixa seguretat en les seves propietats, arrogant-se la facultat d’imposar-la tributs i contribucions al seu antull, sinó que tenint-la privada de tota llibertat política […] no pot demanar el remei als seus mals, sense que se li tracti com a rebel, i no se li concedeix un altre recurs que callar i obeir”.

El mateix que pensa el parlament català de majoria absoluta independentista. És “causa crítica” per a independitzar-se. Realitat o l’Estat espanyol es comunica molt malament.

Per què vol ser independent Catalunya? Per…

 1. Defensar la seva històrica davant els qui la ignoren, volen anul·lar-la.
 2. Optimitzar el nivell de vida de “tots” els habitants de Catalunya pel que generen amb el seu treball. Depenent de l’Estat espanyol no és possible.
 3. Gaudir de total llibertat individual i col·lectiva davant els qui la impossibiliten, castiguen, política, econòmica, judicial, policialment.
 4. Aplicar una justícia social necessària que l’Estat espanyol impedeix.
 5. Viure en una veritable democràcia. A Espanya disminueix acceleradament.
 6. No ser tractats com una colònia.

Colonització, què és una colònia?

Diccionari: “Imposar, per llei o per les armes, la política pròpia, lleis, llengua […] al territori conquerit i explotar-lo econòmicament”. Aplicable al crònic conflicte Espanya-Catalunya? Alguns fets publicats, comprovables.

Imposició per polítiques

 • Catalunya, amb consciència de subjecte polític, fa segles que depèn de les polítiques emanades primer de la corona Castellana, després de l’Estat espanyol.
  No pot generar polítiques pròpies. Sempre, en tot, supeditada a les de l’Estat.
 • Felipe IV: “Cal imposar a Catalunya els usos i costums castellans”.

Imposició per les lleis

 • Des del Tractat de Nova Planta fins avui. El Constitucional anul·la un Estatut “constitucionalment” elaborat, confirmat. Lleis catalanes anul·lades pel Constitucional. Suprem espanyol, jutjats, s’imposen al Parlament, President català.
 • Presos polítics condemnats; càrrecs i centenars de manifestants imputats. Uns altres, acusats de terrorisme.

Imposició per les armes, demostrat històricament

 • Fraga: “Catalunya va ser ocupada per Felipe IV, va ser bombardejada per Espartero, l’ocupem el 1939 i estem disposats a tornar-la a ocupar tants cops com calgui”.
 • Actuació policial l’1-O davant pacífics votants “armats” de paperetes de vot. Més de 1.000 ferits. Amenaça de l’exèrcit.

Imposició de la llengua

 • Felipe IV: “Cal imposar a Catalunya els usos i costums castellans”.
 • Felipe V: Tractat de nova Planta. Substitueix funcionaris catalans per castellans. Prohibeix el català.
 • Calvo Sotelo: “Cal omplir Catalunya de gent de parla castellana”.
 • Llei Wert (Rajoy, PP): “Cal espanyolitzar als nens catalans”.

Explotació econòmica

 • Financial Times, tercer any consecutiu: “Catalunya, la millor zona del sud d’Europa per a invertir”. Ho fan grans multinacionals. L’Estat espanyol espolia.
 • Es legisla perquè empreses catalanes marxin a Espanya. El rei l’intenta. Pressió directa i indirectament.
 • La UE la considera “motor econòmic d’Europa”. Espanya ho frena.
 • Catalunya forma part d’una “banana europea” amb present i futur econòmic. L’Estat espanyol no figura. Espanya l’afebleix. No materialitza inversions en infraestructures, etcètera.

The Wall Street Journal: “Catalunya, obligada a aportar més del 9% del seu PIB anual (240.000 milions d’euros), el percentatge més gran d’Europa”. Disminueix recursos per a sanitat, educació, infraestructures, desenvolupament integral.

Colonialisme perifèric. Experts mundials (Ohmae, Drucker) qualifiquen així a “zones que generen molta riquesa dominades pels qui produeixen molt menys”. Cita a Catalunya.

 • Catalunya és a Espanya com Alemanya per a Europa: potencial industrial, econòmic, exportador. Diferències: Alemanya fixa quant aporta i decideix sobre Europa. A Catalunya se li imposa aportació. No decideix ni sobre si mateixa. És dirigida.
 • L’Aeroport de Barcelona depèn de l’Estat. Companyies aèries volen connexió directa. S’obliga a escala a Madrid.
 • Port de Barcelona triat per multinacionals navilieres com a punt d’entrada a Europa. Exigeix connexió ferroviària d’ample europeu. L’Estat no executa. Primer d’Europa en creuers. Molt important en mercaderies. Depèn de Madrid. Obligat a finançar a ports competidors.
 • Europa aporta fons per a l’“eix mediterrani”. L’Estat els desvia per a autovies, línies buides, a Espanya. Catalunya no decideix sobre les infraestructures de connexió amb Europa.
 • Catalunya: Primera en revolució industrial. Té cultura productiva, D+I. Barcelona: 5a ciutat del món en atractiu i de talent segons principals tecnològiques. Dependent d’Espanya. Això limita poderosament el seu potencial.

Com qualificaria avui Unamuno la “mentalitat castellana”?

Què va dir Cuba: “[…] no pot demanar el remei als seus mals, sense que sigui tractada com a rebel, i no se li concedeix cap altre recurs que callar i obeir”. Als independentistes els sona molt això…

 Com qualificar la mentalitat de polítics, militants, votants, a Catalunya que volen seguir… colonitzats? Què pot justificar que vulguin continuar depenent i colonitzats per Espanya quan poden viure lliures, amb molt major nivell de vida, autèntica democràcia, justícia social avançada, desenvolupant la seva pròpia identitat?

Per què vol ser independent Catalunya?

Per deixar de ser tractada com una colònia per Espanya que l’explota política, legal, cultural, econòmicament .

Més articles

1 COMENTARI

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Com l’estat afavoreix grans empreses com Ferrovial en detriment de les classes treballadores

Davant aquesta responsabilitat administrativa —desconeguda per la gran majoria de la gent—, un es pregunta: L'estat afavoreix a les classes treballadores en general...

Fernández Díaz i la corrupció de l’Estat (cas Kitchen)

Després de Rodrigo Rato i Jaume Matas, condemnats a presó, i Eduardo Zaplana, que va estar en preventiva, Jorge Fernández Díaz podria...

Ferrovial fuig per pagar menys impostos

Sembla impossible que això pugui estar passant. Ferrovial és una de les empreses constructores mes importants de l’estat i, li deu l’èxit...

La infermera i el “puto C1 de catalán”

Una infermera de l'Hospital de la Vall d'Hebron ha criticat en un vídeo que es demani el requisit de català per fer...

Podem parlar sense embuts de la guerra?

En complir-se l'aniversari de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i l'enfrontament que segueix sense solució, tot i la proposta de la Xina. Tots...