20.7 C
Barcelona
Diumenge 20 setembre, 2020

Juan Carlos I i la seva inviolabilitat

Relacionats

El règim del 78, la mentida de la transició

Aquest no és el primer cop que parlo del règim sorgit de la transició, declarat modèlic per part de la classe política...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (I)

En pocs dies de diferència hem assistit a dos fets insòlits que, personalment considero fora de lloc, i que han estat similars...

Per què vol ser independent Catalunya? (X/XI)

Per passar de ser nació sense estat a estat lliure i pròsper! Motius comentats, per…

Va ser Juan Carlos I l’inductor del 23-F?

Aquesta és una d'aquelles preguntes sense resposta clara i rotunda, tant si és positiva com negativa i potser mai la sabrem del cert. Un...

Totes les coses que hem anat sabent en el temps, les notícies que arribaven de l’estranger i el descobriment final de les actuacions de l’anterior cap d’estat, han acabat assestant un cop molt dur pel país en general i per la monarquia en particular. Tot i els escàndols de faldilles que sempre l’havien acompanyat, la premsa nacional semblava respectar un famós pacte no escrit, però que silenciava la seva vida privada tant com li era possible.

Aquest pacte es va començar a esmicolar quan l’any 2008, en plena crisi econòmica, se’n va anar a caçar elefants a Botswana, va tenir l’accident de trencar-se el maluc i haver de ser repatriat ràpidament i intervingut en un hospital de Madrid. Però ens vam assabentar que al país africà va anar acompanyat d’una nova amiga que responia al nom de Corinna i que seria, amb el temps, la que va col·laborar en els afers que ara coneixem.

Les comissions, rebudes per intermediació, li han proporcionat a l’avui rei emèrit, un munt de diners i els problemes pels quals ara se l’investiga. La venda del Banco Zaragozano al Barklays, els tractes amb l’Aràbia Saudita perquè una empresa espanyola construís el tren de Medina a la Meca d’alta velocitat, els fons que té a Panamà, les dues fundacions on el fill figurava com a beneficiari i, per últim, la donació a Corinna de 65 milions d’euros, són els motius principals de l’actuació de les fiscalies suïsses i espanyola.

En dues ocasions s’ha denegat al Congrés la creació d’una comissió d’investigació sobre Juan Carlos I. Les votacions en contra de PSOE, PP i Cs, primer, amb l’afegit de VOX al segon intent després, ho han impedit, La justícia va negar també una querella dient que el monarca era inviolable i va arxivar la causa. Si ara ho investiga la fiscalia del Suprem, és pel fet que ho està fent al país helvètic la fiscalia de Ginebra.

Que significa que Juan Carlos sigui inviolable? Segons la Constitució, l’article 56.3 del títol 2n de la corona diu: La persona del Rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat. Els seus actes seran sempre subjectes a referendament en la forma establerta en l’article 64, sense la qual no tindran validesa. Ha tingut l’actual rei emèrit alguna referendament per tots aquells actes que ara s’investiguen? La inviolabilitat és extensiva a tots els seus actes?

Permetin-me lectors que m’esteu llegint que reprodueixi la resposta que l’exmagistrat del Suprem ja jubilat, José Antonio Martín Pallín, va donar-li al periodista de VilaWeb, Vicent Partal, a la pregunta. Com és que continua vigent la inviolabilitat? És vigent a Espanya i en altres constitucions. Però en altres monarquies, que hi ha inviolabilitat, es perd de manera retroactiva quan s’abdica. És el cas dels Països Baixos i Bèlgica, on els tribunals civils han atribuït al rei Albert II una paternitat. Aquí ha passat la cosa contrària, s’ha esgrimit la inviolabilitat de Juan Carlos I per aturar investigacions sobre possibles paternitats. Això és el súmmum del disbarat jurídic. La inviolabilitat absoluta va contra el dret internacional.

Davant la insistència del periodista va afegir: Espanya va signar la convenció de Viena sobre immunitats i privilegis dels caps d’estat i dels ambaixadors, que actuen com els seus representants a l’estranger. En aquest tractat s’estableix que la inviolabilitat té límits: les activitats pròpies de cap d’estat. És a dir, no es pot fer extensiva a tot. M’agradaria veure què passaria si Juan Carlos, en comptes de tenir afició per les dones més joves que ell, li agradessin els nens. Si fos pederasta, continuaria essent inviolable? Com ho defensarien els constitucionalistes més recalcitrants davant els ciutadans? Ho repeteixo, la inviolabilitat és per aquells actes propis del cap d’estat.

El que ha dit aquest jutge ho pensen molts altres juristes i, la pregunta és: De què se’l pot acusar? Si no ha fet declaració de renda, aquest n’és un motiu, si l’ha fet però sense declarar les comissions abans esmentades, aquest en seria un altre. Però el delicte més greu, al meu entendre, ha estat percebre comissions pel petroli saudita des de finals de la dècada dels setanta. La comissió encaria el preu i això ha anat a càrrec de la ciutadania quan omplia el dipòsit del seu vehicle. Aquesta és la ciutadania que tant diu estimar?

El tipus de delictes ja ho diran els jutges (si se’l jutja, és clar) però no declarar ingressos i tenir els diners en altres països penso que s’ha de sancionar, econòmicament parlant. Com és que un mitjà de tant prestigi internacional com el New York Times, hagi publicat que estima la seva fortuna en més de 2000 milions d’euros? La inviolabilitat a què té dret, segons diu la Constitució, pot eximir-lo de qualsevol càrrec? Una constitució, recordem-ho, que mai no va jurar ni prometre complir.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

El règim del 78, la mentida de la transició

Aquest no és el primer cop que parlo del règim sorgit de la transició, declarat modèlic per part de la classe política...

Es justa la inhabilitació de Quim Torra per una pancarta?

Com ja sabem, el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser jutjat, i condemnat, pel TSJ de Catalunya per delicte de...

És Pablo Casado el gran líder del PP?

Aquesta pregunta l'haurien de respondre els afiliats al partit en primera instància i després que fos corroborada pels votants quan siguin cridats...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (II)

Dues setmanes després del manifest de suport al rei emèrit, Rodolfo Martin Villa ha rebut el mateix per part de tots els expresidents vius, sense excepció i per...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (I)

En pocs dies de diferència hem assistit a dos fets insòlits que, personalment considero fora de lloc, i que han estat similars...