18.7 C
Barcelona
Dimarts 26 octubre, 2021

Juan Carlos és un exiliat o un fugitiu?

Relacionats

La gran enganyifa dels pressupostos de l’Estat

Tornem a estar en època de negociació dels pressupostos generals de l'Estat. Per aprovar-los el govern central necessitarà el suport d'altres formacions...

Per què a Espanya s’odia tant a Catalunya?

Aquesta és una pregunta que em plantejo moltes vegades perquè em fa l'efecte que hi ha una part de cert i una...

És coherent la monarquia? I l’espanyola?

La monarquia castellana, espanyola, és present des de fa segles en la història de Catalunya. No fa falta recordar les seves actuacions....

És lògica la inviolabilitat del cap d’estat?

Amb la notícia de que l’Audiència Nacional arxivarà les causes obertes contra Juan Carlos I, he volgut fer un repàs sobre el...

No coneixem exactament el text de la carta que Juan Carlos li va enviar al seu fill, l’únic que ens ha arribat és el comunicat oficial de la Casa del Rei redactat, suposadament pel fill i els seus assessors. Dic això per què observo algunes incongruències sense sentit: Diu o se li fa dir que ho fa amb l’afany de servir sempre a Espanya. Més endavant explica que ho fa pel  fill, per certs esdeveniments passats en la seva vida privada, per acabar dient-li que marxa fora d’Espanya.

Marxar potser és el que més li convingui de moment, però dir-ho com una contribució a la continuïtat de la monarquia amb la figura del seu fill, ho trobo fora de lloc. El que sembla haver-li quedat clar és que s’ha convertit en una nosa per al seu fill i també institucional per al país, així el millor que podia fer era anar-se’n. Penso també que aquesta decisió l’hagués pogut prendre uns quants anys abans, fins i tot, la història parlaria d’ell molt diferent de com ho acabarà fent.

Les xarxes socials en van plenes de notícies, acudits, vídeos, enquestes i comentaris de tota mena i, la major part desqualifiquen a Juan Carlos i el seu fill, particularment, però també a la monarquia com una institució obsoleta i innecessària en ple segle XXI. Una enquesta feta pel Nacional.cat i amb la pregunta de si s’havia de detenir o no a Joan Carles, donava un resultat d’un 97% en favor del si evidenciava una caiguda en picat del seu suport actual. 

Si observem que diuen d’aquest fet els mitjans estrangers i ho comparem amb els espanyols, podrem comprendre el tancament de files de tot l’establishment espanyol per garantir que res no canviï i, amb això, l’oligarquia i els poders fàctics hi estan tots d’acord, el règim de 1978 ha de seguit pel bé d’Espanya, però sobretot pel bé dels seus interessos.

Des de la instauració de la dinastia borbònica amb Felipe V, han estat sis, d’un total de dotze els monarques que han hagut de marxar i, la majoria per temes de diners en totes les seves versions possibles. Joan Carles no haurà ficat la mà a la caixa com alguns predecessors seus però s’ha aprofitat del càrrec pels seus interessos. El que en l’àmbit personal, no li perdono, és que s’hagi aprofitat dels ciutadans, fent-nos pagar la benzina més cara, ja que el senyor havia de percebre cinc milions de dòlars de comissió per cada gran petrolier que arribava a Espanya procedent de l’Aràbia Saudita.

El que no es pot admetre, políticament parlant, és que el cap de l’executiu es negui a aclarir el que i el com s’ha produït aquesta sortida del país de l’emèrit i es negui, en roda de premsa, a respondre les preguntes d’un munt de periodistes. Ni quina va ser la seva actuació personal o del govern, qui es faria càrrec de les despeses a l’estranger, com està prevista la seguretat de l’emèrit, etcètera. Tampoc va dir a quin país s’havia traslladat entre moltes altres coses.

Ara bé, hem de quedar-nos ben tranquils i no patir per la justícia que farà el que tingui de fer en el seu moment, Joan Carles és un home de paraula i no ens decebrà quan aquesta demani la seva presència pel que calgui, almenys és el que ha assegurat el seu advocat quan se li ha fet la pregunta de rigor obre el particular.

Si algú pot respondre a aquesta pregunta, els ho agrairé. Quina mena de govern tenim? Quan un dels dos socis que el formen se n’assabenta per les notícies de la marxa de l’emèrit perquè l’altre no l’ha informat, creuen vostès que és bon senyal de cara al negre futur que ens espera amb la pandèmia i la crisi econòmica resultant? Sabran gestionar bé els 140.000 milions que arribaran d’Europa? S’admeten apostes.

Més articles

1 COMENTARI

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Pot haver-hi un govern PP-VOX a Espanya?

És possible naturalment. Si els ciutadans els atorguen els vots suficients que, sumats amb el que resta de Cs, els dóna una majoria parlamentària que...

De què es desentenen ERC i la CUP?

Publicat: "Esquerra i la CUP es desentenen del projecte 'Consell per la República'". Què és el Consell? Viquipèdia: “Organització privada que busca...

La gran enganyifa dels pressupostos de l’Estat

Tornem a estar en època de negociació dels pressupostos generals de l'Estat. Per aprovar-los el govern central necessitarà el suport d'altres formacions...

Per què a Espanya s’odia tant a Catalunya?

Aquesta és una pregunta que em plantejo moltes vegades perquè em fa l'efecte que hi ha una part de cert i una...

És coherent la monarquia? I l’espanyola?

La monarquia castellana, espanyola, és present des de fa segles en la història de Catalunya. No fa falta recordar les seves actuacions....