4.1 C
Barcelona
Divendres 27 gener, 2023

Per què vol ser independent Catalunya? (V/XI)

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Conèixer la causa d’un problema és la meitat de la seva solució

Per a viure en veritable democràcia. A Espanya disminueix acceleradament.

“La Constitució no és un instrument per a controlar al poble. És una eina del poble per a controlar al govern” va sentenciar Patrick Henry, figura prominent en la Revolució estatunidenca conegut i recordat principalment pel seu discurs “Doneu-me llibertat o doneu-me mort”).

Un nou motiu s’uneix als quatre ja presentats que mouen als independentistes a la independència.

 1. Defensar la pròpia història davant els qui la ignorin i volen anul·lar-la.
 2. Optimitzar el nivell de vida de “tots” els habitants de Catalunya pel que generin amb el seu treball. Depenent de l’estat espanyol no és possible.
 3. Gaudir de total llibertat individual i col·lectiva, davant els qui la impossibiliten, castiguin: Política, econòmica, judicial, policialment.
 4. Per a aplicar una “justícia social” necessària que l’Estat espanyol impedeix.

Democràcia?

Els consultors hem d’utilitzar els referents més rigorosos per a diagnosticar i, com poso en la capçalera de l’article, conèixer les causes dels problemes. Però davant l’existent: Espanya-Catalunya, hi ha posicions contràries.

Independentistes: La Constitució aplicada no és la que es va votar. Davant els reiterats incompliments constitucionals, estatutaris, pressupostaris, etc. volen un referèndum perquè és un innegable recurs democràtic. L’Estat espanyol el prohibeix. Ho reprimeix via judicial i policial. Això no és propi d’estats democràtics.

No és només el referèndum. Hi ha més fenòmens sociopolítics que permeten qüestionar el nivell de democràcia a Espanya comparada amb estats veritablement democràtics. No hi ha consens sobre això, encara, en la mateixa Catalunya. En qualsevol cas, sembla majoritari el desig de la seva societat d’un referèndum que permeti decidir a la societat catalana entre “independència” o “dependència”.

Per què vol Catalunya la seva independència per a viure en autèntica Democràcia? Motius (tots reiteradament publicats i comprovables)…

 • Le Peuple Breton (França): “Espanya s’enfonsa després del cop d’estat contra Catalunya”.
 • The Real Genda Neww (EUA): “Terrorisme polític d’Espanya contra Catalunya”.
 • Un jutjat cita a declarar a més de 300 persones que van tallar una autopista per motius polítics. No va haver-hi violència. Hi ha hagut molts talls de carreteres, autopistes, per motius laborals, sindicals, sense conseqüències. Fer-ho per motius polítics és considerat antidemocràtic encara que siguin justos.
 • Organismes i estaments claus en una democràcia estan ocupats per persones designades per criteris ideològics, partidistes, no per mèrits objectius, criteri imparcial. Així es publica sobre el Tribunal Constitucional, Estructura judicial, Tribunal de Comptes, etcètera.
 • S’ha creat una “policia patriòtica”, com en les dictadures, per a perseguir fora de la llei i de la justícia als independentistes. Així es publica en diferents mitjans i enregistraments en situació judicial.
 • Es publica l’existència d’un “estat profund” que dirigeix l’actuació i que ara ataca, fins i tot, al mateix govern de coalició sortit de les urnes.
 • Catalunya va ser considerada “nacionalitat històrica”. Tenia estatut, parlament, bandera, himne, propi “abans” de la dictadura de Franco. També “abans” de l’actual Constitució espanyola. Avui no té Estatut confirmat per la seva població. Segons la RAE, Catalunya no viu en democràcia.
 • La Constitució exigeix que l’estatut que s’apliqui a Catalunya ha d’estar votat pels seus habitants. El text supervivent no ha estat sotmès a la seva votació. És anticonstitucional. Antidemocràtic.
 • El Tribunal Constitucional va anul·lar articles, va modificar uns altres, que estan vigents en estatuts espanyols. Anticonstitucionals només per a Catalunya? Això va ser qualificat de “cop d’estat” pel catedràtic de Dret Constitucional de Sevilla, senyor Pérez Royo.
 • L’Estat retalla progressivament els drets de Catalunya, anul·la el seu parlament mitjançant interpretació partidista, molt subjectiva, d’articles de la Constitució. L’article 155 continua tàcitament aplicat i el govern català intervingut com afirmen ministres del govern espanyol.
 • L’Estat espanyol va intentar que l’expresident del govern català, parlamentaris democràticament elegits, no ocupessin els seus càrrecs en el parlament europeu. L’organisme europeu corresponent sí que va autoritzar la seva elecció. Avui exerceixen com a tals. Circulen lliurement pel món. No per Espanya. És totalment antidemocràtic.
 • En autèntica democràcia, tot investigat gaudeix de “presumpció d’innocència”. Diferents decisions demostren que qualsevol independentista, qualsevol participant en una actuació de protesta encara que sigui pacífica, té “presumpció de terrorisme, culpabilitat”.
 • Hi ha polítics, mitjans, que diuen que si hi ha un referèndum ha de votar tota Espanya. Davant un conflicte similar, el Regne Unit, el Canadà, Brexit, van votar només els afectats.

El gran segment independentista afegeix més motius. Per ells, n’hi ha un que ha deixat una profunda petjada en els veritables demòcrates i va escandalitzar al món democràtic: Votar pacíficament és motiu de brutal i desproporcionada repressió policial i d’empresonament dels líders democràtics que van promoure el referèndum.

Què diria Patrick Henry davant la situació actual? Diria que la Constitució espanyola empara, protegeix, a la democràcia, als demòcrates a Catalunya o que serveix per a controlar-los? Diria que Espanya vol donar llibertat a Catalunya o atès que no la hi dóna, vol matar-la?

Els fets objectius són aquí. Es diagnostiquen des de la democràcia veritable o des de… altres enfocaments? Quina posició adopten els partits polítics, líders, militants i votants, “dependentistes” que a Catalunya s’autoqualifiquen de demòcrates?

Em permeto recordar: “Conèixer la causa d’un problema és la meitat de la seva solució”. Ignorar-la ho agreuja.

Per què vol independitzar-se Catalunya?

Per a viure en una autèntica democràcia, davant els qui la frenen, manipulen, impedeixen. És un motiu clar per a la independència de Catalunya.

Més articles

1 COMENTARI

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Comencen les batalles preelectorals

Collboni deixa l'Ajuntament de Barcelona i Feijóo fa una nova proposta electoral. Quan un any arrenca políticament com a...

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (III)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg), publicat originalment a Blickpunkt Katalonien per Axel Schönberger.

És normal aquest odi contra Carles Puigdemont?

Llegit aquest mateix matí: Els fiscals consideren que s'han d'esprémer al màxim les possibilitats del Codi Penal per reclamar la màxima pena...

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (II)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg), publicat originalment a Blickpunkt Katalonien per Axel Schönberger.

Cursa per l’extradició de Carles Puigdemont

Extradir a Carles Puigdemont s’ha convertit en una obsessió per la judicatura espanyola, representada pel jutge Llarena que, per fi albira una...