8.3 C
Barcelona
Diumenge 6 desembre, 2020

Per què vol ser independent Catalunya? (V/XI)

Relacionats

Per què ERC dóna suport als pressupostos de l’Estat?

Aquesta és una pregunta que, ara per ara, no descobreixo la seva resposta, si més no la resposta que em deixi satisfet...

Com li correspon estar Catalunya?

Catalunya comença a estar com correspon— Carmen Calvo La vicepresidenta del govern no concreta. Fets i declaracions permeten algunes...

La politització de la llengua en la nova llei d’educació

El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous la reforma de la llei educativa, la Lomloe o "llei Celaá", després d'un bast debat i amb...

Parlem de nou de les “fake news”?

Les notícies falses, conegudes també amb l'anglicisme fake news, són un tipus d'expressions que consisteixen a donar a conèixer un contingut de notícies pseudoperiodístiques difoses mitjançant...

Conèixer la causa d’un problema és la meitat de la seva solució

Per a viure en veritable democràcia. A Espanya disminueix acceleradament.

“La Constitució no és un instrument per a controlar al poble. És una eina del poble per a controlar al govern” va sentenciar Patrick Henry, figura prominent en la Revolució estatunidenca conegut i recordat principalment pel seu discurs “Doneu-me llibertat o doneu-me mort”).

Un nou motiu s’uneix als quatre ja presentats que mouen als independentistes a la independència.

 1. Defensar la pròpia història davant els qui la ignorin i volen anul·lar-la.
 2. Optimitzar el nivell de vida de “tots” els habitants de Catalunya pel que generin amb el seu treball. Depenent de l’estat espanyol no és possible.
 3. Gaudir de total llibertat individual i col·lectiva, davant els qui la impossibiliten, castiguin: Política, econòmica, judicial, policialment.
 4. Per a aplicar una “justícia social” necessària que l’Estat espanyol impedeix.

Democràcia?

Els consultors hem d’utilitzar els referents més rigorosos per a diagnosticar i, com poso en la capçalera de l’article, conèixer les causes dels problemes. Però davant l’existent: Espanya-Catalunya, hi ha posicions contràries.

Independentistes: La Constitució aplicada no és la que es va votar. Davant els reiterats incompliments constitucionals, estatutaris, pressupostaris, etc. volen un referèndum perquè és un innegable recurs democràtic. L’Estat espanyol el prohibeix. Ho reprimeix via judicial i policial. Això no és propi d’estats democràtics.

No és només el referèndum. Hi ha més fenòmens sociopolítics que permeten qüestionar el nivell de democràcia a Espanya comparada amb estats veritablement democràtics. No hi ha consens sobre això, encara, en la mateixa Catalunya. En qualsevol cas, sembla majoritari el desig de la seva societat d’un referèndum que permeti decidir a la societat catalana entre “independència” o “dependència”.

Per què vol Catalunya la seva independència per a viure en autèntica Democràcia? Motius (tots reiteradament publicats i comprovables)…

 • Le Peuple Breton (França): “Espanya s’enfonsa després del cop d’estat contra Catalunya”.
 • The Real Genda Neww (EUA): “Terrorisme polític d’Espanya contra Catalunya”.
 • Un jutjat cita a declarar a més de 300 persones que van tallar una autopista per motius polítics. No va haver-hi violència. Hi ha hagut molts talls de carreteres, autopistes, per motius laborals, sindicals, sense conseqüències. Fer-ho per motius polítics és considerat antidemocràtic encara que siguin justos.
 • Organismes i estaments claus en una democràcia estan ocupats per persones designades per criteris ideològics, partidistes, no per mèrits objectius, criteri imparcial. Així es publica sobre el Tribunal Constitucional, Estructura judicial, Tribunal de Comptes, etcètera.
 • S’ha creat una “policia patriòtica”, com en les dictadures, per a perseguir fora de la llei i de la justícia als independentistes. Així es publica en diferents mitjans i enregistraments en situació judicial.
 • Es publica l’existència d’un “estat profund” que dirigeix l’actuació i que ara ataca, fins i tot, al mateix govern de coalició sortit de les urnes.
 • Catalunya va ser considerada “nacionalitat històrica”. Tenia estatut, parlament, bandera, himne, propi “abans” de la dictadura de Franco. També “abans” de l’actual Constitució espanyola. Avui no té Estatut confirmat per la seva població. Segons la RAE, Catalunya no viu en democràcia.
 • La Constitució exigeix que l’estatut que s’apliqui a Catalunya ha d’estar votat pels seus habitants. El text supervivent no ha estat sotmès a la seva votació. És anticonstitucional. Antidemocràtic.
 • El Tribunal Constitucional va anul·lar articles, va modificar uns altres, que estan vigents en estatuts espanyols. Anticonstitucionals només per a Catalunya? Això va ser qualificat de “cop d’estat” pel catedràtic de Dret Constitucional de Sevilla, senyor Pérez Royo.
 • L’Estat retalla progressivament els drets de Catalunya, anul·la el seu parlament mitjançant interpretació partidista, molt subjectiva, d’articles de la Constitució. L’article 155 continua tàcitament aplicat i el govern català intervingut com afirmen ministres del govern espanyol.
 • L’Estat espanyol va intentar que l’expresident del govern català, parlamentaris democràticament elegits, no ocupessin els seus càrrecs en el parlament europeu. L’organisme europeu corresponent sí que va autoritzar la seva elecció. Avui exerceixen com a tals. Circulen lliurement pel món. No per Espanya. És totalment antidemocràtic.
 • En autèntica democràcia, tot investigat gaudeix de “presumpció d’innocència”. Diferents decisions demostren que qualsevol independentista, qualsevol participant en una actuació de protesta encara que sigui pacífica, té “presumpció de terrorisme, culpabilitat”.
 • Hi ha polítics, mitjans, que diuen que si hi ha un referèndum ha de votar tota Espanya. Davant un conflicte similar, el Regne Unit, el Canadà, Brexit, van votar només els afectats.

El gran segment independentista afegeix més motius. Per ells, n’hi ha un que ha deixat una profunda petjada en els veritables demòcrates i va escandalitzar al món democràtic: Votar pacíficament és motiu de brutal i desproporcionada repressió policial i d’empresonament dels líders democràtics que van promoure el referèndum.

Què diria Patrick Henry davant la situació actual? Diria que la Constitució espanyola empara, protegeix, a la democràcia, als demòcrates a Catalunya o que serveix per a controlar-los? Diria que Espanya vol donar llibertat a Catalunya o atès que no la hi dóna, vol matar-la?

Els fets objectius són aquí. Es diagnostiquen des de la democràcia veritable o des de… altres enfocaments? Quina posició adopten els partits polítics, líders, militants i votants, “dependentistes” que a Catalunya s’autoqualifiquen de demòcrates?

Em permeto recordar: “Conèixer la causa d’un problema és la meitat de la seva solució”. Ignorar-la ho agreuja.

Per què vol independitzar-se Catalunya?

Per a viure en una autèntica democràcia, davant els qui la frenen, manipulen, impedeixen. És un motiu clar per a la independència de Catalunya.

Més articles

1 COMENTARI

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

La repressió a Espanya continua el dia d’avui

Ara, quan tot just, s’han complert quaranta-cinc anys de la mort del dictador, el franquisme continua viu en quasi totes les estructures de...

Per què ERC dóna suport als pressupostos de l’Estat?

Aquesta és una pregunta que, ara per ara, no descobreixo la seva resposta, si més no la resposta que em deixi satisfet...

Com li correspon estar Catalunya?

Catalunya comença a estar com correspon— Carmen Calvo La vicepresidenta del govern no concreta. Fets i declaracions permeten algunes...

Podria ser Miquel Iceta president de la Generalitat?

Tal com he llegit en El Nacional en dues ocasions, en cap lloc està escrit que Miquel Iceta no pugui ser el pròxim...

La politització de la llengua en la nova llei d’educació

El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous la reforma de la llei educativa, la Lomloe o "llei Celaá", després d'un bast debat i amb...