12.9 C
Barcelona
Dimecres 21 abril, 2021

És Europa solidària o insolidària?

Relacionats

La justícia espanyola es queixa davant d’Europa

Un del problema evident dels fets esdevinguts a la tardor del 2017 a Catalunya ha estat el protagonisme que ha adquirit el...

El Canadà i Espanya són molt diferents

Aquesta és una afirmació que ja sabíem sobradament, els dos estats es diuen demòcrates, però la democràcia es demostra caminant, val la pena mirar a...

Espanya ha perjudicat Catalunya al llarg del temps

Després de la guerra dels Trenta Anys, que a Espanya li va suposar la pèrdua de Flandes, l’Alsàcia i  la Lorena, després...

La justícia a Espanya continua fent diferències

Fa dues setmanes vaig publicar en aquest mitjà l'article titulat "La Justícia no és igual per a tothom". El mateix el vaig publicar a Diario16,...

Aquesta és la pregunta que es fa molta gent; si llegim la premsa de Madrid, no tota però si una major part, Europa no sembla estar disposada a donar un cop de mà als països del sud del continent, Espanya entre ells, a més d’Itàlia, Portugal i Grècia.

Si llegim la premsa estrangera, el tractament és prou diferent. Fa molts anys i amb governs diferents, l’estat espanyol no ha complert els acords i directrius en matèria de dèficit i altres. La seva credibilitat és escassa tirant a nul·la. Ha tingut un creixement molt per sobre de la mitjana europea i no ha aprofitat per redreçar i millorar la seva economia.

Els governs europeus saben que a Espanya hi ha més polítics que Alemanya, França i Itàlia juntes, com també saben que té més cotxes oficials que els EUA. Si afegim la xarxa ferroviària d’alta velocitat, la més extensa d’Europa i la segona de tot el planeta darrere la Xina, resulta normal la desconfiança d’algun país a donar diners per la seva mala administració publica.

Existeixen altres motius que, sens dubte, han erosionat la credibilitat espanyola; la justícia és un d’ells però no l’única, la corrupció i la malversació de fons n’és un altre i molt elevada, el volum de l’administració central és immens (ministres vicepresidents, assessors…). I cal que no oblidem el rescat que es va fer a la banca espanyola.

El primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, en bicicleta de camí a la feina

A l’hora d’escriure aquestes línies no s’ha arribat a un acord sobre l’ajut que rebrà Espanya per superar la crisi provocada pel coronavirus, la majoria de països europeus estan d’acord a col·laborar però no volen que sigui a fons perdut —una petita part sí— però la resta a base de crèdits amb interessos baixos.

La desconfiança, de la que abans ja parlàvem, farà que els diners que arribin a Espanya han de tenir una destinació i objectius concrets que, suposadament, haurien de ser consensuats pel govern i la comissió europea i que deuran ser revisats en els seus compliments. No aportaran diners sense condicions i que Espanya faci el que vulgui amb ells.

El problema pot recaure sobre la ciutadania que sempre acaba pagant els plats trencats per culpa de la mala administració i la classe política. Les nomines i les pensions es poden veure retallades perjudicant els que menys culpa tenen de la situació. Si això succeís i el govern no modifiqués, a la baixa, l’elevat cost de l’administració pot haver-hi una revolta social al país, més encara, en la situació en què es troba la monarquia actualment.

Confiem que s’arribi a un acord, acceptable per totes dues parts, i que es duguin a terme, escrupolosament, les condicions que s’hagin arribat a pactar.

Més articles

1 COMENTARI

  1. Ja sembla s’arrivat a un acord.
    Però si és un escàndol tot plegat lo de l’Estat Ñ i tot a major glòria d’un tipus d’Unidad, per resumir-ho, molt més que estúpuda.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

La justícia espanyola es queixa davant d’Europa

Un del problema evident dels fets esdevinguts a la tardor del 2017 a Catalunya ha estat el protagonisme que ha adquirit el...

El Canadà i Espanya són molt diferents

Aquesta és una afirmació que ja sabíem sobradament, els dos estats es diuen demòcrates, però la democràcia es demostra caminant, val la pena mirar a...

Espanya ha perjudicat Catalunya al llarg del temps

Després de la guerra dels Trenta Anys, que a Espanya li va suposar la pèrdua de Flandes, l’Alsàcia i  la Lorena, després...

La justícia a Espanya continua fent diferències

Fa dues setmanes vaig publicar en aquest mitjà l'article titulat "La Justícia no és igual per a tothom". El mateix el vaig publicar a Diario16,...

Els abusos dels drets humans a Espanya

No només el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, el Ministre d'Afers exteriors...