18.6 C
Barcelona
Dilluns 25 setembre, 2023

És Europa solidària o insolidària?

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Aquesta és la pregunta que es fa molta gent; si llegim la premsa de Madrid, no tota però si una major part, Europa no sembla estar disposada a donar un cop de mà als països del sud del continent, Espanya entre ells, a més d’Itàlia, Portugal i Grècia.

Si llegim la premsa estrangera, el tractament és prou diferent. Fa molts anys i amb governs diferents, l’estat espanyol no ha complert els acords i directrius en matèria de dèficit i altres. La seva credibilitat és escassa tirant a nul·la. Ha tingut un creixement molt per sobre de la mitjana europea i no ha aprofitat per redreçar i millorar la seva economia.

Els governs europeus saben que a Espanya hi ha més polítics que Alemanya, França i Itàlia juntes, com també saben que té més cotxes oficials que els EUA. Si afegim la xarxa ferroviària d’alta velocitat, la més extensa d’Europa i la segona de tot el planeta darrere la Xina, resulta normal la desconfiança d’algun país a donar diners per la seva mala administració publica.

Existeixen altres motius que, sens dubte, han erosionat la credibilitat espanyola; la justícia és un d’ells però no l’única, la corrupció i la malversació de fons n’és un altre i molt elevada, el volum de l’administració central és immens (ministres vicepresidents, assessors…). I cal que no oblidem el rescat que es va fer a la banca espanyola.

El primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, en bicicleta de camí a la feina

A l’hora d’escriure aquestes línies no s’ha arribat a un acord sobre l’ajut que rebrà Espanya per superar la crisi provocada pel coronavirus, la majoria de països europeus estan d’acord a col·laborar però no volen que sigui a fons perdut —una petita part sí— però la resta a base de crèdits amb interessos baixos.

La desconfiança, de la que abans ja parlàvem, farà que els diners que arribin a Espanya han de tenir una destinació i objectius concrets que, suposadament, haurien de ser consensuats pel govern i la comissió europea i que deuran ser revisats en els seus compliments. No aportaran diners sense condicions i que Espanya faci el que vulgui amb ells.

El problema pot recaure sobre la ciutadania que sempre acaba pagant els plats trencats per culpa de la mala administració i la classe política. Les nomines i les pensions es poden veure retallades perjudicant els que menys culpa tenen de la situació. Si això succeís i el govern no modifiqués, a la baixa, l’elevat cost de l’administració pot haver-hi una revolta social al país, més encara, en la situació en què es troba la monarquia actualment.

Confiem que s’arribi a un acord, acceptable per totes dues parts, i que es duguin a terme, escrupolosament, les condicions que s’hagin arribat a pactar.

Més articles

1 COMENTARI

  1. Ja sembla s’arrivat a un acord.
    Però si és un escàndol tot plegat lo de l’Estat Ñ i tot a major glòria d’un tipus d’Unidad, per resumir-ho, molt més que estúpuda.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Amnistia o eleccions altra vegada?

En una entrevista a la Cope, Aznar va tornar a cridar, com va fer dies enrere, a la mobilització de la societat...

L’expresident Aznar insisteix que Espanya es trenca

Aznar ha parlat, un altre cop, del perill de la destrucció d'Espanya. Sempre parla qui menys autoritat té per fer-ho. A algú...

De Diada submisa a dia de la independència?

Per què celebrem la Diada? 11 de setembre. No es commemora una victòria sinó una derrota davant el...

Les condicions de Puigdemont i les seves repercussions

Com era d'esperar, les condicions que Carles Puigdemont va detallar a Brussel·les el passat dimarts, ha aixecat un munt de comentaris de...

El TC rebutja el recurs de Puigdemont contra l’ordre d’arrest

El fiscal en cap davant el Tribunal Constitucional, Pedro Crespo, ha recorregut en súplica la decisió de la sala de vacances del...