20.7 C
Barcelona
Dissabte 4 juliol, 2020

Té dret Juan Carlos I a la inviolabilitat? (I)

Relacionats

Laura Borràs i el quart poder de l’estat

D'acord amb la votació que s'ha dut a terme al congrés, Laura Borràs haurà de comparèixer davant del Suprem acusada de quatre delictes que li poden...

Té dret Juan Carlos I a la inviolabilitat? (II)

Són molts els motius a exposar per creure que no té aquest dret, per molt que ho digui la llei, la constitució o els lletrats...

Normalitat a Catalunya, només amb la pandèmia?

La pandèmia declina. La “nova normalitat” exigeix l’adaptació a pautes “anormals” per supervivència personal, familiar, col·lectiva. És l'única “nova normalitat”? En Desenvolupament Organitzacional, els consultors...

Diego Pérez de los Cobos i la Guàrdia Civil

Ha esclatat la guerra en la Guàrdia Civil. Primer va ser destituït el coronel Diego Pérez dels Cobos, el que va provocar la dimissió del...

La Constitució, en el seu article 56.3, diu que “la persona del rei és inviolable i no estarà subjecta a responsabilitat; els seus actes seran sempre subjectes a referendament en la forma establerta en l’article 64, sense la qual no tindran validesa, llevat del que disposa l’article 65.2 (Casa Reial)”.

El diccionari fa aquestes dues referències.

  • Inviolabilitat parlamentària: Especial irresponsabilitat jurídica d’actes i opinions realitzats exercint llur càrrec.
  • Inviolabilitat personal: Protecció penal de què en gaudeixen persones que ocupen càrrecs públics.

Tots els que, com jo mateix, no som advocats ens costa d’entendre aquesta mena de vocabulari, el diccionari fa sempre referència a la inviolabilitat de les persones només en l’exercici del seu càrrec, però això no ho diu la carta magna, aleshores el cap d’estat serà sempre inviolable faci el que faci?

Si és així considero que es tracta d’una barbaritat i plantejo unes preguntes: Pot robar, extorsionar, fer xantatge, segrestar, violar o fins i tot assassinar, podent estar protegit i no havent de donar explicacions ni ser jutjat pels seus delictes? Si el que fa a títol personal o aprofitant-se de la seva posició i càrrec li està permès, algú m’ho haurà d’explicar per què jo no ho entenc.

Fins fa ben poc la monarquia espanyola gaudia d’un pacte de silenci per part dels mitjans espanyols que no la criticaven tot i saber-ne molts detalls. El Borbó ha seguit fidelment la forma de vida dels seus avantpassats, bona vida, amigues, luxes, fills no reconeguts, excepte un, etcètera. El New York Times el va qualificar de Playboy, a més de fer pública la seva fortuna personal.

Ignoro si els que esteu llegint aquestes línies sou coneixedors o no dels comentaris dels mitjans de fora l’estat espanyol que han aparegut en poc temps, res a veure amb el que diuen o, més ben dit, el que no diuen o amaguen els mitjans espanyols. L’article de Le Monde de París i Tribune de Ginebra són prou explícits en detalls i opinions relatius a l’emèrit Juan Carlos.

El més punyent, però, ha estat el de RTV francesa que, entre altres comentaris, qualifica a l’emèrit com un vulgar gàngster de la sèrie B, passejant-se per Ginebra amb un maletí contenint a la vora dos milions d’euros. Afegeix un comentari relatiu a què els Borbons no fan cas de la història, ja que van perdre la corona als segles XIX i XX i que, un cop més, no es tractaria d’una excepció sinó la regla.

Arribat a aquest punt em pregunto: Si Juan Carlos va perdre la inviolabilitat l’any 2014 en abdicar a favor del seu fill, perquè lletrats del congrés consideren que la seva inviolabilitat té “efectes jurídics permanents”? La qual cosa impedeix obrir una investigació, ja que no disposen, els que hi estan a favor, de majoria suficient a causa de la negativa de PSOE, VOX i Cs. Em ve a la memòria la frase de Natza Farré quan deia: Si es protegissin tan bé els drets de la ciutadania com els de la corona, estaríem parlant d’un altre país, no pas d’Espanya.

La fiscalia espanyola crec que està investigant a l’emèrit perquè s’ha vist obligada davant l’escàndol i coneixement dels moviments bancaris que Suïssa està investigant. Si afegim les denúncies i queixes de Corina Larssen i les seves declaracions a Villarejo, entendrem que, ni que sigui pel desprestigi de la justícia espanyola, hagi obert una investigació que no sabem fins on arribarà.

Avui m’ha arribat l’última notícia que desconeixia: El rei emèrit va cobrar a través de Zagatka (un fons d’inversió) una comissió de OHL de 4,2 milions d’euros, com a intermediari en la venda d’uns terrenys a la platja del Carmen (Mèxic) en favor de OHL.

A causa de la llargada d’aquest article, deixo per una segona part la resta de motius a exposar sobre aquest particular tema que, d’una forma o altra afecta a tots els ciutadans.

- Anunci -

Més articles

1 COMENTARI

  1. Si homologuem Ñ en un pais modern de veritat, s’els acabaria el xollo. Perseverar en aquest mal invent està clar que és un error. Però no en saben més o ja els va bé. O això pensen els molt burros.
    Es aquesta unívoca, específica i infame
    “Unidad de Ñ” “Unidad del CUENTO” que, en realitat és de facto, una farça i a la força bruta sense escrúpols, centrada en Madriz i que no interessa ni convé ni a Catalunya, ni a la resta perifèrica.
    Com a mi m’interesen gens ni mica els Borbons i la seva lamentable història. Avantpassats meus del Priorat van col·laborar en la vinguda a Ñ dels Saboya, dinastía respectuosa en la diversitat de la peninsula. Tot i que eren altres temps però.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

- Anunci -

Últims articles

Laura Borràs i el quart poder de l’estat

D'acord amb la votació que s'ha dut a terme al congrés, Laura Borràs haurà de comparèixer davant del Suprem acusada de quatre delictes que li poden...

Té dret Juan Carlos I a la inviolabilitat? (II)

Són molts els motius a exposar per creure que no té aquest dret, per molt que ho digui la llei, la constitució o els lletrats...

Té dret Juan Carlos I a la inviolabilitat? (I)

La Constitució, en el seu article 56.3, diu que "la persona del rei és inviolable i no estarà subjecta a responsabilitat; els seus actes...

Normalitat a Catalunya, només amb la pandèmia?

La pandèmia declina. La “nova normalitat” exigeix l’adaptació a pautes “anormals” per supervivència personal, familiar, col·lectiva. És l'única “nova normalitat”? En Desenvolupament Organitzacional, els consultors...

Diego Pérez de los Cobos i la Guàrdia Civil

Ha esclatat la guerra en la Guàrdia Civil. Primer va ser destituït el coronel Diego Pérez dels Cobos, el que va provocar la dimissió del...