20.1 C
Barcelona
Dimecres 23 setembre, 2020

Té dret Juan Carlos I a la inviolabilitat? (I)

Relacionats

Tretze preguntes a la judicatura espanyola

Vol la justícia espanyola solucionar el problema català o empitjorar-lo?Han trobat, per fi, on era la sedició condemnatòria del procés? Si...

El règim del 78, la mentida de la transició

Aquest no és el primer cop que parlo del règim sorgit de la transició, declarat modèlic per part de la classe política...

Es justa la inhabilitació de Quim Torra per una pancarta?

Com ja sabem, el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser jutjat, i condemnat, pel TSJ de Catalunya per delicte de...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (I)

En pocs dies de diferència hem assistit a dos fets insòlits que, personalment considero fora de lloc, i que han estat similars...

La Constitució, en el seu article 56.3, diu que “la persona del rei és inviolable i no estarà subjecta a responsabilitat; els seus actes seran sempre subjectes a referendament en la forma establerta en l’article 64, sense la qual no tindran validesa, llevat del que disposa l’article 65.2 (Casa Reial)”.

El diccionari fa aquestes dues referències.

  • Inviolabilitat parlamentària: Especial irresponsabilitat jurídica d’actes i opinions realitzats exercint llur càrrec.
  • Inviolabilitat personal: Protecció penal de què en gaudeixen persones que ocupen càrrecs públics.

Tots els que, com jo mateix, no som advocats ens costa d’entendre aquesta mena de vocabulari, el diccionari fa sempre referència a la inviolabilitat de les persones només en l’exercici del seu càrrec, però això no ho diu la carta magna, aleshores el cap d’estat serà sempre inviolable faci el que faci?

Si és així considero que es tracta d’una barbaritat i plantejo unes preguntes: Pot robar, extorsionar, fer xantatge, segrestar, violar o fins i tot assassinar, podent estar protegit i no havent de donar explicacions ni ser jutjat pels seus delictes? Si el que fa a títol personal o aprofitant-se de la seva posició i càrrec li està permès, algú m’ho haurà d’explicar per què jo no ho entenc.

Fins fa ben poc la monarquia espanyola gaudia d’un pacte de silenci per part dels mitjans espanyols que no la criticaven tot i saber-ne molts detalls. El Borbó ha seguit fidelment la forma de vida dels seus avantpassats, bona vida, amigues, luxes, fills no reconeguts, excepte un, etcètera. El New York Times el va qualificar de Playboy, a més de fer pública la seva fortuna personal.

Ignoro si els que esteu llegint aquestes línies sou coneixedors o no dels comentaris dels mitjans de fora l’estat espanyol que han aparegut en poc temps, res a veure amb el que diuen o, més ben dit, el que no diuen o amaguen els mitjans espanyols. L’article de Le Monde de París i Tribune de Ginebra són prou explícits en detalls i opinions relatius a l’emèrit Juan Carlos.

El més punyent, però, ha estat el de RTV francesa que, entre altres comentaris, qualifica a l’emèrit com un vulgar gàngster de la sèrie B, passejant-se per Ginebra amb un maletí contenint a la vora dos milions d’euros. Afegeix un comentari relatiu a què els Borbons no fan cas de la història, ja que van perdre la corona als segles XIX i XX i que, un cop més, no es tractaria d’una excepció sinó la regla.

Arribat a aquest punt em pregunto: Si Juan Carlos va perdre la inviolabilitat l’any 2014 en abdicar a favor del seu fill, perquè lletrats del congrés consideren que la seva inviolabilitat té “efectes jurídics permanents”? La qual cosa impedeix obrir una investigació, ja que no disposen, els que hi estan a favor, de majoria suficient a causa de la negativa de PSOE, VOX i Cs. Em ve a la memòria la frase de Natza Farré quan deia: Si es protegissin tan bé els drets de la ciutadania com els de la corona, estaríem parlant d’un altre país, no pas d’Espanya.

La fiscalia espanyola crec que està investigant a l’emèrit perquè s’ha vist obligada davant l’escàndol i coneixement dels moviments bancaris que Suïssa està investigant. Si afegim les denúncies i queixes de Corina Larssen i les seves declaracions a Villarejo, entendrem que, ni que sigui pel desprestigi de la justícia espanyola, hagi obert una investigació que no sabem fins on arribarà.

Avui m’ha arribat l’última notícia que desconeixia: El rei emèrit va cobrar a través de Zagatka (un fons d’inversió) una comissió de OHL de 4,2 milions d’euros, com a intermediari en la venda d’uns terrenys a la platja del Carmen (Mèxic) en favor de OHL.

A causa de la llargada d’aquest article, deixo per una segona part la resta de motius a exposar sobre aquest particular tema que, d’una forma o altra afecta a tots els ciutadans.

Més articles

1 COMENTARI

  1. Si homologuem Ñ en un pais modern de veritat, s’els acabaria el xollo. Perseverar en aquest mal invent està clar que és un error. Però no en saben més o ja els va bé. O això pensen els molt burros.
    Es aquesta unívoca, específica i infame
    “Unidad de Ñ” “Unidad del CUENTO” que, en realitat és de facto, una farça i a la força bruta sense escrúpols, centrada en Madriz i que no interessa ni convé ni a Catalunya, ni a la resta perifèrica.
    Com a mi m’interesen gens ni mica els Borbons i la seva lamentable història. Avantpassats meus del Priorat van col·laborar en la vinguda a Ñ dels Saboya, dinastía respectuosa en la diversitat de la peninsula. Tot i que eren altres temps però.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Tretze preguntes a la judicatura espanyola

Vol la justícia espanyola solucionar el problema català o empitjorar-lo?Han trobat, per fi, on era la sedició condemnatòria del procés? Si...

El règim del 78, la mentida de la transició

Aquest no és el primer cop que parlo del règim sorgit de la transició, declarat modèlic per part de la classe política...

Es justa la inhabilitació de Quim Torra per una pancarta?

Com ja sabem, el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser jutjat, i condemnat, pel TSJ de Catalunya per delicte de...

És Pablo Casado el gran líder del PP?

Aquesta pregunta l'haurien de respondre els afiliats al partit en primera instància i després que fos corroborada pels votants quan siguin cridats...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (II)

Dues setmanes després del manifest de suport al rei emèrit, Rodolfo Martin Villa ha rebut el mateix per part de tots els expresidents vius, sense excepció i per...