11.8 C
Barcelona
Diumenge 5 desembre, 2021

La justícia espanyola és universal?

Relacionats

La resposta del Suprem a la justícia europea

En l'últim article que vaig publicar en aquest mitjà titulat "Avís del Tribunal de Justícia de la UE a Espanya" explicava l'avís...

Avís del Tribunal de Justícia de la UE a Espanya

El Tribunal General de la Unió Europea (TJUE) insisteix que les euro ordres contra Carles Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsatí estan suspeses arran...

Té Espanya els millors tribunals d’Europa?

Sembla una contradicció la pregunta, per les notícies que ens arriben diàriament no ho semblen. Estan especialitzats en un munt de matèries...

Parlem novament de la llei d’amnistia de 1977

Ja fa 46 anys de la mort del dictador Franco i 44 que a ser aprovada la llei d'amnistia que impedeix, a hores d'ara,...

És una pregunta que em plantejo tot sovint. Quin és el motiu poden preguntar-me els lectors, són uns quants però, especialment, dos em criden força l’atenció. El primer, els delictes jutjats i condemnats en el judici del procés i que la justícia europea ha desestimat i, entre ells el cas Junqueras que, tot i la sentència europea, continua a la presó, ja que el Suprem no n’ha fet cas.

El segon fa referència als crims, condemnes, tortures i judicis sumaríssims que el règim franquista va fer acabada la Guerra Civil (entre d’altres el que va condemnar a mort Lluís Companys). Això es deu a la llei d’amnistia de 1977. En la comissió corresponent, on no va participar l’AP de Fraga, franquistes i guanyadors de la guerra civil deien que no era necessari que els amnistiessin estimant estar protegits per les lleis de la dictadura en el moment de cometre els delictes.

Molts dels que varen patir la repressió han intentat dirigir-se, sense èxit, a la justícia espanyola sense cap resultat, ja que, els possibles inculpats estan protegits per l’esmentada llei. Una bona part s’han adreçat a la justícia argentina que, tot i atendre’ls, s’ha trobat en la negativa espanyola d’atendre les seves demandes incloses possibles extradicions.

Recordem que la pròpia Argentina, un cop recuperada la democràcia va anul·lar les lleis d’obediència deguda i la de punt final, poden jutjar la dictadura a la qual durant anys va estar sotmesa. L’antiga colònia donant lliçons a la seva antiga metròpoli?, no resulta vergonyós per a Espanya?

Tornant a la condemna del procés podríem asseverar que va estar un judici polític i les condemnes per sedició no corresponen al que realment va succeir. No és la meva opinió, és la de molts juristes i associacions d’advocats, tant espanyols com estrangers. La prova l’han donat els diversos tribunals de països europeus que es van negar a extradir els catalans exiliats.

Els casos de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, cap d’ells polític, és del tot denigrant, de què se’ls acusa? Pujar dalt d’un cotxe amb un altaveu a la mà per dissoldre pacíficament una manifestació, és delicte? Van col·laborar amb la guàrdia civil i els mossos per mantenir l’ordre de més de 40.000 manifestants i van tenir èxit. Que potser els informes de la benemèrita van dir el contrari?

Els informes d’Amnistia Internacional són ben clars i demanen al govern espanyol la seva posada en llibertat, la pregunta és: perquè no ho fa? No és prou entenedor el que diuen els informes? No els cau la cara de vergonya als governants i a la justícia espanyola?

A ells i la resta de condemnats se’ls condemna per les seves idees polítiques i democràtiques dutes a terme de forma pacífica i respectuosa, o el fet de donar la possibilitat a què la gent s’expressi es pot considerar rebel·lió o sedició? Els tribunals alemanys estaven d’acord a extradir Puigdemont per una possible causa de malversació, però no per cap altre delicte i Espanya va retirar la sol·licitud.

Pablo Iglesias deia que era vergonyós que de fora Espanya els treien sovint els colors opinant sobre la justícia espanyola. Laura Borràs va demanar explicacions al ministre del ram que va dir no poder-hi fer res, ja que, a Espanya, existeix la separació de poders i era una qüestió dels tribunals. Ho podem admetre però se’ls pot deixar en llibertat i, mentrestant, modificar el codi penal per després declarar nul·la la sentència. Ho faran? Crec no equivocar-me si penso que la resposta serà negativa.

Què pensen vostès, benvolguts lectors? Podem creuen que en Espanya existeix una veritable justícia universal? Associacions de juristes, tribunals europeus i argentins, Tribunal de Luxemburg dels drets humans i Amnistia Internacional, estan tots ells equivocats? La justícia espanyola és l’única que te la raó? En quin país vivim? No és un motiu més per desitjar la independència?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

La resposta del Suprem a la justícia europea

En l'últim article que vaig publicar en aquest mitjà titulat "Avís del Tribunal de Justícia de la UE a Espanya" explicava l'avís...

Avís del Tribunal de Justícia de la UE a Espanya

El Tribunal General de la Unió Europea (TJUE) insisteix que les euro ordres contra Carles Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsatí estan suspeses arran...

Té Espanya els millors tribunals d’Europa?

Sembla una contradicció la pregunta, per les notícies que ens arriben diàriament no ho semblen. Estan especialitzats en un munt de matèries...

Quins polítics volem a Catalunya?

Volen els electors els millors polítics? Inicialment, sí. Els trien bé? Que decideixi el lector. Per què, per a...

Què se n’ha fet del 52% de l’independentisme?

Després de veure l'inici del tràmit parlamentari dels pressupostos de la Generalitat, només tinc dues paraules per expressar el que veritablement sent-ho:...