21.4 C
Barcelona
Dimarts 26 octubre, 2021

Cal l’autorització del rei per modificar la Constitució?

Relacionats

Pot haver-hi un govern PP-VOX a Espanya?

És possible naturalment. Si els ciutadans els atorguen els vots suficients que, sumats amb el que resta de Cs, els dóna una majoria parlamentària que...

Per què a Espanya s’odia tant a Catalunya?

Aquesta és una pregunta que em plantejo moltes vegades perquè em fa l'efecte que hi ha una part de cert i una...

És coherent la monarquia? I l’espanyola?

La monarquia castellana, espanyola, és present des de fa segles en la història de Catalunya. No fa falta recordar les seves actuacions....

És lògica la inviolabilitat del cap d’estat?

Amb la notícia de que l’Audiència Nacional arxivarà les causes obertes contra Juan Carlos I, he volgut fer un repàs sobre el...

Segons diu l’article 2 de la carta magna: La sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del qual emanen els poders de l’Estat. Jo interpreto, erròniament o no, que el rei no pot de cap manera fer una modificació de la constitució. Ha de ser el poble, mitjançant els seus representants escollits, els que poden dur a terme qualsevol afegit o modificació.

Tenim encara al cervell la vella idea de la monarquia i el record de l’antic cap d’estat que assumia tots els poders i que, inclús, va instaurar novament la monarquia per obra i gràcia d’ell mateix sense que ningú s’hi oposés. Que en 1969 fos proclamat Juan Carlos com el seu successor a títol de rei no té, al meu entendre, gaire legitimitat. Les Corts espanyoles d’aquell moment no eren, democràticament, els veritables representants del poble i, per tant, votaven i acceptaven el que decidia el dictador.

Ignoro quin coneixement té la majoria de la població respecte a la Constitució però, si ens entretenim a llegir-la i, especialment el títol II dedicat a la Monarquia, observarem el que diuen els articles del 56 fins al 65 dedicats a les tasques que li són encomanades al rei. No n’hi ha cap, repeteixo cap, que el rei pugui prendre per ell mateix si, prèviament, no ha estat a proposta del govern legítim, a més, el que faci ha d’estar referendat pel president del govern a algun dels seus ministres.

Arribat a aquest punt em pregunto: Quins problemes tenen els polítics espanyols per no modificar el rol de la monarquia o inclús plantejar-se si és necessari el seu manteniment? Cases civil i militar, guàrdia reial, secretaria, personal, parc automobilístic, són un munt de d’espesses que ens estalviaríem i que no es tracta de quantitats irrisòries sinó tot el contrari.

Si ens fixem detingudament en l’article 56.3, i observant el seu contingut veurem que diu: La persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat. Els seus actes seran sempre subjectes a referendament en la forma establerta en l’article 64, sense la qual no tindran validesa, llevat del que disposa l’article 65.

  1. El rei percep dels pressupostos de l’Estat una quantitat global per al sosteniment de la seva família i casa, i la distribueix lliurement.
  2. El rei nomena i relleva lliurement els membres civils i militars de la seva casa.

Actualment i, fins fa ben poc, teníem quatre monarques, dos actuals i dos emèrits que, juntament amb la princesa d’Astúries, gaudeixen d’una assignació monetària, si bé Juan Carlos, l’emèrit, ha deixat de percebre-la per ordre del seu fill Felipe en haver-se descobert els seus comptes i diners en paradisos fiscals i la forma com els va aconseguir. Així i tot Espanya pot assumir tanta despesa?

Després dels comptes a Suïssa i Panamà, ara ens assabentem d’un maletí ple de diners que va anar al país helvètic amb, segons s’ha publicat, un milió vuit-cents mil euros i que la fiscalia suïssa està investigant. Com és possible que no s’investigui per part espanyola tots aquests afers? Què o qui impedeix la creació d’una comissió d’investigació? El rei no la pot impedir i que no es dugui a terme diu ben poc de la necessària transparència.

Que no sabem o, ens amaguen els polítics, que justifiqui la no investigació de la persona del rei emèrit, la seva fortuna i la forma d’aconseguir-la? És lògic el manteniment de la inviolabilitat reial? Recordo a la perfecció dos discursos dels reis, pare i fill, on parlen de l’exemplaritat a què estan obligats a observar els responsables i servidors públics així com la lluita contra la corrupció i que ningú, aprofitant el seu càrrec pugui enriquir-se. Vegin a continuació aquelles declaracions.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? És la monarquia espanyola una institució modèlica? Saben o intueixen quins són els motius pels quals PP, Cs Vox i també el PSOE, es neguen a investigar-la? No considerarien lògica la possibilitat de convocar un referèndum i que el poble decidís entre monarquia o república? No és Espanya un estat democràtic i, segons la constitució espanyola, la sobirania resideix en el poble?

Més articles

6 COMENTARIS

  1. Exacte!! La soberanía la te l’exercit i tots els poders. Tots corruptes. Tots menys el poble. Jo el que vull és que marxin de Catalunya i ens deixin fer el nostre camí. Tota aquesta gentusa ja s’ho farà.

  2. I els catalans submisos, que viuen i treballen a Cat., es sentin com es sentin de catalans, que no és preocupin ni una mica, doncs estarem units amb Ñ, encara que d’una altra manera molt diferent clar i dintre del context d’Europa que a la vegada també ha d’avançar amb la seva ‘Unió’. MÉS UNIÓ a Europa (Ñ inclosa clar) i MENYS ‘Unidad de Ñ’. Ja n’hi ha prou de tontería i de mentides i d’aprofitats. A veure si de veritat tota Europa és renova i avança d’una punyetera vegada.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Pot haver-hi un govern PP-VOX a Espanya?

És possible naturalment. Si els ciutadans els atorguen els vots suficients que, sumats amb el que resta de Cs, els dóna una majoria parlamentària que...

De què es desentenen ERC i la CUP?

Publicat: "Esquerra i la CUP es desentenen del projecte 'Consell per la República'". Què és el Consell? Viquipèdia: “Organització privada que busca...

La gran enganyifa dels pressupostos de l’Estat

Tornem a estar en època de negociació dels pressupostos generals de l'Estat. Per aprovar-los el govern central necessitarà el suport d'altres formacions...

Per què a Espanya s’odia tant a Catalunya?

Aquesta és una pregunta que em plantejo moltes vegades perquè em fa l'efecte que hi ha una part de cert i una...

És coherent la monarquia? I l’espanyola?

La monarquia castellana, espanyola, és present des de fa segles en la història de Catalunya. No fa falta recordar les seves actuacions....