10.8 C
Barcelona
Dissabte 2 desembre, 2023

Perquè a Espanya s’odia a Catalunya?

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Aquesta és una pregunta que em plantejo moltes vegades perquè em fa l’efecte que hi ha una part de cert i una altra que no. M’explicaré, crec que la majoria de la gent del carrer no odia a Catalunya però en l’àmbit polític, econòmic i lingüístic s’han creat estats d’opinió que indueixen a això. Si parlem de política i ens referim a l’independentisme, ens diuen insolidaris, supremacistes i coses molt pitjors. Algú odia als argentins, peruans, xilens, cubans i un llarg etcètera, per haver desitjat i obtingut la seva independència d’Espanya? Segur que no, per què a Catalunya sí?

Es parla i molt de la relació d’Espanya amb les seves antigues colònies i que l’anomenin “la madre patria”. La gent ha de saber que els qui es van aixecar en armes contra Espanya van ser els mateixos espanyols allà instal·lats i els seus descendents. Farts dels abusos de la metròpoli van buscar amb anhel la independència fins a aconseguir-la. No pot Catalunya tenir el mateix desig? Si Catalunya forma part de l’estat espanyol jacobí i borbònic és perquè les tropes borbòniques de Felipe V van derrotar a les de Carles d’Habsburg en 1714; i cada cop que Catalunya ha intentat exercir la sobirania ha estat bombardejada, reprimida o sotmesa a dictadura militar.

Si ens referim al tema econòmic, motiu pel qual s’ataca sovint a Catalunya, podrem comprovar que amb els seus 7,5 milions d’habitants, són prop de 16% de la població total espanyola i no obstant això representen el 20% del PIB espanyol i el 25% de les exportacions de l’estat. A canvi d’això Catalunya sofreix un dèficit fiscal de 16.000 milions d’euros anuals, és la diferència entre el que aporta i el que rep. No és lògica la protesta de Catalunya per tal motiu?

Si ens referim al català, no hauria de molestar a ningú, es tracta d’una llengua que es parla de tota la vida a Catalunya, excepte quan Espanya l’ha prohibit, començant pel primer Borbó amb el Decret de Nova Planta de 1715, amb ell va eliminar la moneda, les seves estructures polítiques i va prohibir l’ús de la llengua pròpia. No haurien protestat els espanyols si Napoleó hagués conquistat Espanya, hagués prohibit el castellà i forçant l’ús del francès?

Mentre Espanya s’omplia d’autovies gratuïtes, Catalunya porta pagant peatges des de 1968 sense tenir cap autovia. Ara que les autopistes de Madrid no han obtingut els beneficis esperats seran rescatades amb diners públics. El primer AVE va anar a Sevilla perquè així ho va decidir la dupla sevillana que governava Espanya. Només va trigar deu anys a arribar a Barcelona i gairebé 12 fins a la frontera gal·la. L’estació intermodal que es va projectar porta 7 anys de retard i s’ha modificat el projecte perquè resultés més econòmic. No són motius lògics perquè Catalunya protesti?

is

Els polítics i els mitjans de comunicació estatals mai han intentat convèncer la societat catalana dels beneficis de formar part de l’estat espanyol; al contrari, han menyspreat la llengua, han donat un tracte fiscal injust als catalans i han erosionat, sempre que han pogut, el govern de Catalunya. Com a reacció, el Govern català va impulsar el 2005 un nou Estatut d’Autonomia, negociat amb tots els partits, aprovat en les Corts Espanyoles i confirmat pel poble de Catalunya el 2006.

Però el PP va impugnar aquest estatut i el Tribunal Constitucional el va invalidar en la seva major part en 2010. Llavors, l’independentisme va emergir amb molta més força. En 2017 el President Puigdemont va organitzar un referèndum d’autodeterminació. Recordem que el legítim president de Catalunya i part del seu govern estan en l’exili; Puigdemont és membre del Parlament Europeu, ha estat absolt de qualsevol delicte a Europa, però no pot tornar a Espanya perquè seria detingut i empresonat com els membres del seu govern que no es van exiliar.

El PSOE, ara en el govern, quan militava en la clandestinitat sota la dictadura de Franco, demanava la lliure autodeterminació dels pobles de la península Ibèrica. Ara, rebutja el dret d’autodeterminació de Catalunya i manté a la presó als seus dissidents.

No tinc res en contra d’Espanya i li desitjo el millor, però demano respecte per als que desitgem que Catalunya pugui ser un estat independent.

Jo, personalment, prescindint d’ideologies i partidismes, pregunto als espanyols si de veritat creuen que Catalunya mereix ser odiada quan ha estat el motor d’Espanya i ha acollit a més de tres milions d’espanyols que van trobar treball aquí i millor qualitat de vida de la que tenien en origen.

El fet és que la societat catalana ha esdevingut mestissa i la gent nouvinguda desitja, amb la seva gran majoria, la independència de Catalunya, ja que són conscients del maltractament que reben per viure en la terra que els va acollir. Quina diferència amb l’opinió d’alguns “il·lustres” catalans, com ara Miquel Iceta i companyia, que la seva gran aportació per als habitants de Catalunya va ser: Defensarem, amb ungles i dents, que Catalunya no disposi d’un estatut com el d’Euskadi. “Genial” oi?

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Qui i per què, genera l’odi contra Catalunya? No hi ha raons històriques suficients per reclamar el que és legítim? De debò es viurà millor formant part de l’estat espanyol que en una Catalunya independent? Fins ara no han explicat les seves raons i jo els he reclamat en vàries ocasions el seu full de ruta. Serà que no en tenen cap?

Més articles

8 COMENTARIS

 1. Una cosa son els espanyols amb la seva idiosincràcia amb coses bones i també no tan bones, mal informats, certes enveixes, espanyols perifèrics, etc., i altra cosa son els poders amb la seva també idiosincràcia que destaca massa i molt per la seva manifesta ineficàcia en quant a pais democràtic i avançat i en canvi en la seva eficàcia en quant a fer trampes, robar i viure del “cuento”. Un aclariment: de robar n’hi ha de moltes maneres. Ells les fan servir wuasi totes.
  Els poders a Ñ son molt ineficassos en productivitat i progrés real i així doncs estan endeutats fins al coll i també roben clar, i a qui roben? doncs als que si treballen i progressen. I roben i s’endeuten per mantenir aquests status quo que desde tots els honestos punts de vista és vergonyós i vergonyant.
  Gay de Liébana els amomena a tots plegats i amb raó, xorissos.

 2. Una cosa son els espanyols amb la seva idiosincràcia amb coses bones i també no tan bones, mal informats, certes enveixes, espanyols perifèrics, etc., i altra cosa son els poders amb la seva també idiosincràcia que destaca massa i molt per la seva manifesta ineficàcia en quant a pais democràtic i avançat i en canvi en la seva eficàcia en quant a fer trampes, robar i viure del “cuento”. Un aclariment: de robar n’hi ha de moltes maneres. Ells les fan servir wuasi totes.
  Els poders a Ñ son molt ineficassos en productivitat i progrés real i així doncs estan endeutats fins al coll i també roben clar, i a qui roben? doncs als que si treballen i progressen. I roben i s’endeuten per mantenir aquests status quo que desde tots els honestos punts de vista és vergonyós i vergonyant.
  Gay de Liébana els amomena a tots plegats i amb raó, xorissos.

 3. ***Aquest dèficit fiscal de 16.000.000.000 €(setze mil milions anuals) afecta a TOTS ELS HABITANTS DE CATALUNYA, A TOTS. Cal ser molt intel.ligent per entendre, que a tu, et sentis o no català, també t’estant fotent ?
  ***Este déficit fiscal de 16.000.000.000 € de (dieciseis mil millones anuales) afecta a TODOS LOS HABITANTES DE CATALUNYA, A TODOS. Es preciso ser muy inteligente para entender que a ti, te sientas o no catalán, también te están jodiendo ?

 4. ***Aquest dèficit fiscal de 16.000.000.000 €(setze mil milions anuals) afecta a TOTS ELS HABITANTS DE CATALUNYA, A TOTS. Cal ser molt intel.ligent per entendre, que a tu, et sentis o no català, també t’estant fotent ?
  ***Este déficit fiscal de 16.000.000.000 € de (dieciseis mil millones anuales) afecta a TODOS LOS HABITANTES DE CATALUNYA, A TODOS. Es preciso ser muy inteligente para entender que a ti, te sientas o no catalán, también te están jodiendo ?

 5. Bon dia Dr. Foguet, crec que vosté mateix ha dit el perqué, Catalunya és un pilar massa fort per ser independent, quedaria molt coixe España, i per altre bande són massa orgullossos per acceptar.ho, i opten pel despreci i per sotmetrens..tenen por.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

El jutge García Castellón segueix en els seus tretze

Malgrat que la Fiscalia està en contra de la seva decisió, el jutge ha elevat al Tribunal Suprem el cas contra Carles...

El PP i VOX no aconsegueixen regirar la Unió Europea contra l’amnistia

El debat a l'Eurocambra, que estava marcat a l'agenda del PP, ha quedat deslluït amb la presència de menys d'una setena part...

Els bisbes espanyols s’oposen a l’amnistia

Es tracta d'un clar exemple de com la dreta intensifica la seva estratègia d'oposició al govern a través de l'amnistia i per...

Què és el patriotisme i a qui representa?

Abans d'iniciar aquest article he volgut conèixer el seu significat segons la RAE i diu així: "Amor a la pàtria i el...

La llei d’amnistia encaixa perfectament en la Constitució

Davant la quantitat d'exabruptes que hem sentit en la primera sessió d'investidura de Pedro Sánchez, avui en comptes d'un article de qui...