22.8 C
Barcelona
Diumenge 26 setembre, 2021

Coronavirus: Quina responsabilitat té el govern Sánchez?

Relacionats

Carta oberta a Salvador Illa

Senyor Salvador Illa, m'estalvio dir-li "benvolgut", com acostumo a fer sempre, perquè crec que no s'ho mereix. He vist que és llicenciat...

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja...

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

El president, Pedro Sánchez, ha decretat el confinament total de la població de l’estat. Fa dues setmanes va declarar l’estat d’alarma, restringint la mobilitat amb un confinament parcial. Sense restriccions en la majoria de feines (llevat de restauració i locals d’oci, entre d’altres) i sense tancar ports ni aeroports, ni tampoc els desplaçaments amb ferrocarril. No va tancar Madrid, en contra del criteri dels científics i del govern de la Generalitat, encapçalat per Quim Torra, que demanava el tancament total de Catalunya.

No haver ordenat el tancament de Madrid, segons que demostren les estadístiques, ha fet que el brot s’estengués arreu de l’estat, disparant Espanya com un dels dos estats que evolucionen pitjor del món. Molts científics han demanat repetidament al president del govern espanyol que ordenés el confinament total, i li han recordat que les mesures no eren prou dures. Tanmateix, l’executiu espanyol s’ha vantat d’haver aprovat les mesures ‘més dures i més dràstiques d’Europa i del món.

El 13 de març, just abans del decret d’estat d’alarma, hi havia més de 4.000 casos confirmats. Ara, quinze dies després, se superen els 72.000 casos confirmats i 5.690 morts, 2.757 dels quals a Madrid. Han passat quinze dies i hi ha hagut 5.570 morts, entremig. Avui, el president espanyol ha rectificat. A partir d’ara, tots els treballadors de les feines no essencials hauran de quedar-se a casa fis el dijous 9 d’abril.

En la primera reunió de Sánchez amb els presidents autonòmics, Quim Torra va ser l’únic que no va subscriure l’acord a les mesures sanitàries i “polítiques” proposades o imposades pel president espanyol (comandament únic sanitari i policial, recentralització de competències i d’altres). Torra va assegurar que amb aquelles mesures no s’aturaria la propagació del virus.

Caldria recordar que va ser tractat d’insolidari i traïdor per molts polítics i la caverna mediàtica. Poc després altres autonomies van queixar-se del mal funcionament del comandament únic, en especial per la manca de material mèdic de tota mena per atendre els malalts i protegir la salut del personal sanitari. Han hagut de morir més de 5.000 persones per donar-li la raó a Torra. Aquest, amb un gest que l’honora, ha felicitat Sánchez per la seva decisió.

El titular de Sanitat i el seu ministeri han malgastat molts diners adquirint materials defectuosos i el repartiment dels que disposava han resultat un veritable fracàs, la qual cosa ha provocat que alguns governs autonòmics s’hagin espavilat pel seu compte per aconseguir-los adreçant-se, fins i tot a la mateixa Xina com ara Catalunya i el País Valencià.

Quantes víctimes de més s’han produït a causa de la tossuderia del govern Sánchez per no haver actuat quan tocava? Quan el personal sanitari disposarà dels tests per fer proves i controls a la gent? Quina responsabilitat tenen en aquesta disbauxa els polítics que han actuat tard i malament? Vull que recordin les paraules de Pedro Sánchez, aleshores cap de l’oposició, quan l’any 2014 va reclamar responsabilitats a Rajoy i el PP quan la crisi de l’Ebola.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Aquest és el país que volem per viure? És aquesta la forma en què un govern mira més per la unitat pàtria que per la salut de la ciutadania? És el que volem per les nostres famílies, fills i néts? On es confon autoritat amb eficàcia? Que rectifica quan ja s’ha fet tard, no reconeix l’error ni es demana disculpes? Aquest és el país que els contraris a la independència de Catalunya volen per a ells i les seves famílies? Al moment d’escriure aquestes línies el total de persones que han perdut la vida sobrepassa les 7.300. No són elements suficients per a tenir-ho en compte?

Més articles

2 COMENTARIS

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Carta oberta a Salvador Illa

Senyor Salvador Illa, m'estalvio dir-li "benvolgut", com acostumo a fer sempre, perquè crec que no s'ho mereix. He vist que és llicenciat...

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja...

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?