22.3 C
Barcelona
Dissabte 19 juny, 2021

El cas Junqueras vista la sentència del TJUE

Relacionats

Considero l’indult una gran estafa

En primer lloc perquè la paraula més exacta és la de Perdó, tal com diu Vicent Partal en un article a Vilaweb,...

Indultar a qui? Quin penediment i perdó?

Míriam Nogueras, portaveu de JxCat en el parlament espanyol, respon sobre els indults. Pregunta: “La ciutadania entendria que aquests...

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (III)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg). Publicat originalment a «Blickpunkt Katalonien» per Axel Schönberger.

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (II)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg). Publicat originalment a «Blickpunkt Katalonien» per Axel Schönberger.

Un cop coneguda la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, la pregunta que tothom es planteja és, quina serà l’actuació del tribunal suprem espanyol? De moment Oriol Junqueras no ha estat posat en llibertat i el suprem ha donat un marge de cinc dies perquè totes les parts diguin la seva abans de pronunciar-se. No és el primer cop que Europa esmena la justícia espanyola

Ja ha passat molts cops i és hora que algú, ja sigui en el Ministeri de Justícia, ja sigui en el mateix poder judicial, iniciï la reforma profunda de la Justícia espanyola, la revolució de la qual va quedar arraconada en la transició. En bastants àmbits, els tribunals europeus han esmenat la plana a decisions del Tribunal Suprem i del Constitucional.

No soc advocat i, lògicament, els meus coneixements sobre el tema son mínims, raó per la qual els convido a visionar el següent vídeo on el jutge Martin Pallin, antic membre del tribunal suprem, ens dona i aclareix quina és, a hores d’ara, l’actual situació provocada pel mateix tribunal.

El cas d’Oriol Junqueras i la determinació del TJUE és que va adquirir la immunitat el mateix dia en què va ser triat pel poble com el seu representant a Europa, és un nou cop al prestigi del tercer poder de la democràcia espanyola. Si havia la possibilitat que Junqueras fos immune, per què es va continuar amb el judici del procés?

Per què se’l va mantenir a la presó quan encara no havia estat condemnat? Per què se’l va incloure en la sentència? Era necessari seguir fins al límit de caure en un conflicte jurídic i que els tribunals europeus determinessin que Junqueras era immune per haver adquirit la condició d’euro-parlamentari quan es va fer públic el resultat de les eleccions?

Me permès adjuntar un altre vídeo, on el catedràtic de dret constitucional, Javier Pérez Royo, no sols manifesta la seva opinió sinó que havia anticipat, molts cops, el que podria succeir i encertant, casi bé sempre, el que podia passar i, novament ho ha clavat com se sol dir.

D’altra banda, la reacció del Suprem, en cas d’ignorar la decisió del TJUE, pot tenir conseqüències per part de la Comissió Europea. Diferents experts en dret comunitari coincideixen en què, Europa podria arribar a intervenir el Suprem si incompleix la sentència del TJUE i el Consell General del poder judicial, i des d’allí sancionar als jutges que no apliquin el dret de la Unió.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Ja no els torno a preguntar que els sembla la justícia espanyola. És evident que trontolla, que en el judici al procés no ha estat imparcial i la sentencia ja estava prevista amb anterioritat. La vista ha estat un judici polític per voler resoldre, per via penal, un problema que els polítics, començant per M. Rajoy, no han volgut o no s’han vist en cor de com solucionar-ho. No ho creuen així?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Èxit espanyolista a plaça Colón de Madrid?

La plaça Colón de Madrid s'ha posat de moda per tot allò que serveixi per atacar Catalunya, qualsevol tema que serveixi per atacar-la, sigui...

No puc entendre la justícia espanyola

Segons les Nacions Unides, Amnistia Internacional i un munt de juristes de prestigi mundial, el referèndum que es va dur a terme...

Saben idiomes al Ministeri d’Afers Exteriors?

La pregunta és pertinent a la vista de l'informe emès pel Consell d'Europa i el comunicat fet públic per part de l'esmentat...

Considero l’indult una gran estafa

En primer lloc perquè la paraula més exacta és la de Perdó, tal com diu Vicent Partal en un article a Vilaweb,...

Indultar a qui? Quin penediment i perdó?

Míriam Nogueras, portaveu de JxCat en el parlament espanyol, respon sobre els indults. Pregunta: “La ciutadania entendria que aquests...