25.4 C
Barcelona
Divendres 14 agost, 2020

El cas Junqueras vista la sentència del TJUE

Relacionats

Quin poder de l’estat està fent trampes?

Llegeixo a la premsa: El tribunal suprem amenaça de suspendre el tercer grau dels presos polítics; un recurs de la fiscalia sembla...

Sobre l’entrevista de TV3 a Oriol Junqueras

Diumenge al vespre vaig seure davant el televisor per veure l'entrevista que li feien a l'Oriol Junqueras a TV3 i de la...

La justícia espanyola és universal?

És una pregunta que em plantejo tot sovint. Quin és el motiu poden preguntar-me els lectors, són uns quants però, especialment, dos em criden força l'atenció. El...

Existeix realment l’esquerra política a Espanya?

L'esquerra espanyola està composta per actors que interpreten un paper al servei de la dreta de tota la vida a canvi, això sí, d'un...

Un cop coneguda la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, la pregunta que tothom es planteja és, quina serà l’actuació del tribunal suprem espanyol? De moment Oriol Junqueras no ha estat posat en llibertat i el suprem ha donat un marge de cinc dies perquè totes les parts diguin la seva abans de pronunciar-se. No és el primer cop que Europa esmena la justícia espanyola

Ja ha passat molts cops i és hora que algú, ja sigui en el Ministeri de Justícia, ja sigui en el mateix poder judicial, iniciï la reforma profunda de la Justícia espanyola, la revolució de la qual va quedar arraconada en la transició. En bastants àmbits, els tribunals europeus han esmenat la plana a decisions del Tribunal Suprem i del Constitucional.

No soc advocat i, lògicament, els meus coneixements sobre el tema son mínims, raó per la qual els convido a visionar el següent vídeo on el jutge Martin Pallin, antic membre del tribunal suprem, ens dona i aclareix quina és, a hores d’ara, l’actual situació provocada pel mateix tribunal.

El cas d’Oriol Junqueras i la determinació del TJUE és que va adquirir la immunitat el mateix dia en què va ser triat pel poble com el seu representant a Europa, és un nou cop al prestigi del tercer poder de la democràcia espanyola. Si havia la possibilitat que Junqueras fos immune, per què es va continuar amb el judici del procés?

Per què se’l va mantenir a la presó quan encara no havia estat condemnat? Per què se’l va incloure en la sentència? Era necessari seguir fins al límit de caure en un conflicte jurídic i que els tribunals europeus determinessin que Junqueras era immune per haver adquirit la condició d’euro-parlamentari quan es va fer públic el resultat de les eleccions?

Me permès adjuntar un altre vídeo, on el catedràtic de dret constitucional, Javier Pérez Royo, no sols manifesta la seva opinió sinó que havia anticipat, molts cops, el que podria succeir i encertant, casi bé sempre, el que podia passar i, novament ho ha clavat com se sol dir.

D’altra banda, la reacció del Suprem, en cas d’ignorar la decisió del TJUE, pot tenir conseqüències per part de la Comissió Europea. Diferents experts en dret comunitari coincideixen en què, Europa podria arribar a intervenir el Suprem si incompleix la sentència del TJUE i el Consell General del poder judicial, i des d’allí sancionar als jutges que no apliquin el dret de la Unió.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Ja no els torno a preguntar que els sembla la justícia espanyola. És evident que trontolla, que en el judici al procés no ha estat imparcial i la sentencia ja estava prevista amb anterioritat. La vista ha estat un judici polític per voler resoldre, per via penal, un problema que els polítics, començant per M. Rajoy, no han volgut o no s’han vist en cor de com solucionar-ho. No ho creuen així?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Per què vol ser independent Catalunya? (VII/XI)

Perquè Espanya tracta a Catalunya com una colònia. Merecemos perder Cataluña. Esta cochina prensa madrileña está haciendo la misma...

Juan Carlos I i la seva inviolabilitat

Totes les coses que hem anat sabent en el temps, les notícies que arribaven de l'estranger i el descobriment final de les...

Juan Carlos és un exiliat o un fugitiu?

No coneixem exactament el text de la carta que Juan Carlos li va enviar al seu fill, l’únic que ens ha arribat...

Per què vol ser independent Catalunya? (VI/XI)

Conèixer la causa d'un problema és la meitat de la seva solució! Perquè Catalunya no vol conviure sota una...

Juan Carlos I de Borbón s’acomiada i se’n va

Quin detall ha tingut la casa del rei amb el comunicat que ha fet públic fa ben poques hores i en el...