11.5 C
Barcelona
Dilluns 8 març, 2021

És el franquisme més viu que mai?

Relacionats

Vint-i-cinc anys de l’arribada d’Aznar al poder

El diumenge passat vaig tenir la paciència de seguir l'entrevista que Jordi Évole va fer-li a José Maria Aznar a la sexta i, he de...

La credibilitat minvant de la monarquia espanyola

El passat 23 de febrer es va celebrar un acte per rememorar el 40è aniversari del 23-F. El cop d'estat que no...

Monarquia o república? Per què? Com?

Nós, que valem tant com vós, jurem davant de vós, que no sou millor que nós, que junts valem més que vós,...

23-F: Rocambolesca setmana d’aniversari

De cap manera podia imaginar que, en complir-se aquesta setmana el quaranta aniversari del cop d’estat del 23-F, es donessin una sèrie...

Acabem de ser testimonis de l’exhumació de Franco que, del Valle de los Caídos, ha estat traslladat al cementiri del Pardo on reposen les restes de la que havia estat la seva esposa, L’exhumació, en comptes de ser un acte de caràcter reservat i familiar, s’ha convertit en un espectacle, quasi diria que un funeral d’estat, per al deliri dels franquistes que són molts més dels que pensava la gent i el propi govern.

Només s’ha permès a la família l’entrada a la basílica, juntament amb els responsables de dur a terme l’operació i la ministra de justícia en la seva qualitat de notaria major del regne, tal com estableix el protocol. Tret d’aquesta intimitat, la resta ha estat retransmesa per televisió i, en directe, ha donat la volta al món.

Recordem que ja tot just fa un any, el 4 de novembre de 2019, vaig publicar l’article titulat “L’exhumació de les restes de Franco“.

Als afores del cementiri de Mingorrubio es van aplegar centenars de persones que, en tot moment, van estar esperant l’arribada del seu cadàver proferint crits de “viva Franco” així com de “viva España, una, grande y libre“, cantant el Cara al sol i voltejant les banderes preconstitucionals i aplaudint l’arribada del fèretre.

De Franco es van dir moltes coses en vida, la propaganda del règim, la censura existent i el noticiari cinematogràfic del NO-DO, van contribuir, sens dubte, a glorificar un dictador què, en aquella situació dictatorial, ningú s’hi atrevia a criticar.

Sembla que les noves generacions ignoren que Franco va provocar una guerra civil, en realitzar un cop d’estat contra la república què, democràticament, s’havia instaurat al país, aquestes generacions no ha passat gana ni saben el que van patir els seus pares i avis en la postguerra, quan va acabar el conflicte i la repressió que va haver-hi després.

Sembla, però, que el feixisme i la intolerància està imperant novament en alguns països de l’Europa comunitària, a Espanya el fenomen VOX està adquirint una notorietat impensable anys enrere i que, ara mateix, ha permès formar govern a Andalusia i a Madrid, tant a l’Ajuntament com a la comunitat autònoma. Fomenten el litigi contra Catalunya com en el temps del franquisme i no demanen, sinó que exigeixen, la supressió de la Generalitat i la presó per Quim Torra. El tema el considero molt preocupant.

Vegin a continuació un vídeo de l’acte que es va celebrar a l’Ateneu de Madrid, on tot el personal canta el Cara al sol fent amb el braç alçat la salutació nazi que va ser adoptada per Franco i obligatòria durant molt de temps.

Què en pensen vostres, benvolguts lectors? Quants franquistes no declarats poden haver-hi a Espanya? Sabem que les elits col·laboradores amb Franco segueixen gaudint, a través dels seus fills i néts, dels avantatges obtinguts en el seu moment, però què pensar de tota aquesta gent que es manifesta? Haurem d’entendre que quaranta anys de dictadura i, sens dubte, d’adoctrinament franquista, pot tenir tanta força en aquestes persones a hores d’ara?

Més articles

2 COMENTARIS

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Vint-i-cinc anys de l’arribada d’Aznar al poder

El diumenge passat vaig tenir la paciència de seguir l'entrevista que Jordi Évole va fer-li a José Maria Aznar a la sexta i, he de...

La credibilitat minvant de la monarquia espanyola

El passat 23 de febrer es va celebrar un acte per rememorar el 40è aniversari del 23-F. El cop d'estat que no...

Monarquia o república? Per què? Com?

Nós, que valem tant com vós, jurem davant de vós, que no sou millor que nós, que junts valem més que vós,...

23-F: Rocambolesca setmana d’aniversari

De cap manera podia imaginar que, en complir-se aquesta setmana el quaranta aniversari del cop d’estat del 23-F, es donessin una sèrie...

El que sabem segur sobre el 23-F

Se n'ha parlat molt aquests dies en complir-se el quaranta aniversari del fallit cop d'estat del 23-F. Fallit de debò o exitós...