17.4 C
Barcelona
Dilluns 10 maig, 2021

Els 1.000 dies de presó per als joves d’Alsasu

Relacionats

Carta oberta a la vicepresidenta Carmen Calvo

Observo que té el mateix tarannà que Pedro Sánchez, el seu president i per desgràcia el de molta gent. M'he fixat en...

Carta oberta al president Pedro Sánchez

Són tantes les coses que voldria dir-te que no sé per on començar, d'entrada i a nivell personal, crec que no ets una...

Catalunya, a hores d’ara, no té govern

Han passat més de dos mesos i mig de les passades eleccions i encara no tenim govern, sembla que es manté la mena de...

La justícia espanyola es queixa davant d’Europa

Un del problema evident dels fets esdevinguts a la tardor del 2017 a Catalunya ha estat el protagonisme que ha adquirit el...

Doncs sí, tres joves d’Alsasu (Navarra) ja han sobrepassat els 1.000 dies d’estada a la presó. Com ja sap tothom uns joves navarresos han estat jutjats per una picabaralla a altes hores de la matinada per una discussió i posterior baralla en un bar de la localitat d’Alsasu.

Aquesta baralla a altes hores i després de, suposadament, haver ingerit més d’una copa, se sol produir sovint, especialment en un dia festiu però, la diferència d’aquesta amb totes les altres és que dos dels partícips, acompanyats de les seves parelles, eren guàrdies civils, cosa que canvia el seu tractament com hem pogut veure.

Altsasu, pel que més d’un cop s’ha publicat, té una llarga memòria d’abusos policíacs, tortures i enfrontaments, especialment de la Guàrdia Civil. Segons deien alguns testimonis, la baralla es va iniciar per una provocació dels agents de la benemèrita. Els van fer fora del bar dient-los fora d’aquí però en basc “alde hemendik“.

Els agents de la policia foral que intervingueren qualificaven el fet de baralla entre borratxos, la guàrdia civil en el seu informe negava que s’hagués produït la baralla per raons polítiques però, no s’ho perdin, la fiscalia va dir que “Alde Hemendik” era una organització d’ETA (?). Quin va ser el resultat? Vuit joves d’Alsasu varen ser detinguts i jutjats per terrorisme.

El mot terrorisme s’utilitza per definir la utilització de la violència de forma sistemàtica, sovint i indiscriminada per aconseguir objectius polítics, condicionar el comportament de la societat civil o aclarir comptes per decisions preses i irreversibles. Les accions terroristes podien consistir en atemptats contra béns o persones, segrestos, repressió, tortura…

S’han publicat bastants altercats entre les forces d’ordre i la població civil a Espanya, en algun cas incloent-hi intercanvi de trets, així i tot, només s’ha considerat terrorisme la baralla de la localitat navarresa. Per què? Aquesta és la pregunta que tothom es planteja i que ningú, fins ara, ens hagi donat cap explicació coherent.

Els acusats, en el seu dia pel cas Gal, no van arribar a estar tants dies a la presó com els tres joves navarresos d’Alsasu encausats en aquest afer i que ningú, a hores d’ara, no troba cap explicació per considerar-lo un acte de terrorisme com defensa la fiscalia.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Consideren aquest fet com un acte de terrorisme? Quina dèria li ha agafat a la fiscalia per considerar-ho així? O quan passa a Navarra i/o al país basc, el manual dels fiscals així ho determina? Què opinen que el tribunal que els va jutjar fos presidit per l’esposa d’un coronel de la pròpia guàrdia civil? No els sembla que un cop passats deu anys de la desaparició d’ETA, dóna la impressió que la troben a faltar?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

El dret d’autodeterminació dels pobles

Benvolguts lectors, avui no publico cap article escrit per mi. Avui, arran d'algunes preguntes i comentaris que he rebut, em permeto fer-vos...

Carta oberta a la vicepresidenta Carmen Calvo

Observo que té el mateix tarannà que Pedro Sánchez, el seu president i per desgràcia el de molta gent. M'he fixat en...

Carta oberta al president Pedro Sánchez

Són tantes les coses que voldria dir-te que no sé per on començar, d'entrada i a nivell personal, crec que no ets una...

Catalunya, a hores d’ara, no té govern

Han passat més de dos mesos i mig de les passades eleccions i encara no tenim govern, sembla que es manté la mena de...

A Madrid, tot just ara, estan descobrint a VOX?

A la capital del regne d’Espanya no presten gaire interès a segons quins nous partits fins que s’adonen que els hi agraden...