25.1 C
Barcelona
Dissabte 10 juny, 2023

Els 1.000 dies de presó per als joves d’Alsasu

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Doncs sí, tres joves d’Alsasu (Navarra) ja han sobrepassat els 1.000 dies d’estada a la presó. Com ja sap tothom uns joves navarresos han estat jutjats per una picabaralla a altes hores de la matinada per una discussió i posterior baralla en un bar de la localitat d’Alsasu.

Aquesta baralla a altes hores i després de, suposadament, haver ingerit més d’una copa, se sol produir sovint, especialment en un dia festiu però, la diferència d’aquesta amb totes les altres és que dos dels partícips, acompanyats de les seves parelles, eren guàrdies civils, cosa que canvia el seu tractament com hem pogut veure.

Altsasu, pel que més d’un cop s’ha publicat, té una llarga memòria d’abusos policíacs, tortures i enfrontaments, especialment de la Guàrdia Civil. Segons deien alguns testimonis, la baralla es va iniciar per una provocació dels agents de la benemèrita. Els van fer fora del bar dient-los fora d’aquí però en basc “alde hemendik“.

Els agents de la policia foral que intervingueren qualificaven el fet de baralla entre borratxos, la guàrdia civil en el seu informe negava que s’hagués produït la baralla per raons polítiques però, no s’ho perdin, la fiscalia va dir que “Alde Hemendik” era una organització d’ETA (?). Quin va ser el resultat? Vuit joves d’Alsasu varen ser detinguts i jutjats per terrorisme.

El mot terrorisme s’utilitza per definir la utilització de la violència de forma sistemàtica, sovint i indiscriminada per aconseguir objectius polítics, condicionar el comportament de la societat civil o aclarir comptes per decisions preses i irreversibles. Les accions terroristes podien consistir en atemptats contra béns o persones, segrestos, repressió, tortura…

S’han publicat bastants altercats entre les forces d’ordre i la població civil a Espanya, en algun cas incloent-hi intercanvi de trets, així i tot, només s’ha considerat terrorisme la baralla de la localitat navarresa. Per què? Aquesta és la pregunta que tothom es planteja i que ningú, fins ara, ens hagi donat cap explicació coherent.

Els acusats, en el seu dia pel cas Gal, no van arribar a estar tants dies a la presó com els tres joves navarresos d’Alsasu encausats en aquest afer i que ningú, a hores d’ara, no troba cap explicació per considerar-lo un acte de terrorisme com defensa la fiscalia.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Consideren aquest fet com un acte de terrorisme? Quina dèria li ha agafat a la fiscalia per considerar-ho així? O quan passa a Navarra i/o al país basc, el manual dels fiscals així ho determina? Què opinen que el tribunal que els va jutjar fos presidit per l’esposa d’un coronel de la pròpia guàrdia civil? No els sembla que un cop passats deu anys de la desaparició d’ETA, dóna la impressió que la troben a faltar?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Ciutadans hibernació i Arrimadas dimissió

En menys de 48 hores, les dues notícies van ser capçalera en moltíssims mitjans de comunicació i, evidentment vaig escriure dos articles...

Inés Arrimadas (Cs) abandona la política

Inés Arrimadas García és una advocada i expolítica espanyola. Va ser presidenta de Ciudadanos de 2020 a 2023, i diputada en el Congrés dels Diputats per Barcelona des...

Es prega una oració per l’ànima de Ciudadanos

Si donem un cop d'ull a la història de Ciudadanos, en poc més de quatre anys, observarem que de ser tercera força del Congrés de diputats...

El racisme i el cas de Vinícius Júnior

La lluita contra el racisme no admet excepcions. Ni la mala educació ni el comportament provocador d'algú són eximents, ni tampoc atenuants....

La independència, un punt de vista diferent

Des que vaig accedir a la jubilació, un dels meus entreteniments ha estat la lectura i sobretot escriure, cosa que sempre m'ha agradat. La...