21.7 C
Barcelona
Divendres 18 setembre, 2020

Per què molts catalans volem marxar d’Espanya

Relacionats

Es justa la inhabilitació de Quim Torra per una pancarta?

Com ja sabem, el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser jutjat, i condemnat, pel TSJ de Catalunya per delicte de...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (I)

En pocs dies de diferència hem assistit a dos fets insòlits que, personalment considero fora de lloc, i que han estat similars...

Per què vol ser independent Catalunya? (XI/XI)

El primer bé de les nacions resideix en la seva independència i en la seva existència política. Per als...

Per què vol ser independent Catalunya? (X/XI)

Per passar de ser nació sense estat a estat lliure i pròsper! Motius comentats, per…

Aquesta pregunta la fan molts ciutadans espanyols, estranyats alguns i emprenyats la gran majoria. Només una minoria, generalment culta i ben informada ho entenen però, com ja queda dit, es tracta d’una minoria.

Vull destacar que tinc família a Andalusia, la meva esposa, també tinc família a València, la meva mare, i jo, a la dècada dels 70, vaig residir un any i mig a Madrid on conservo bones amistats. He tingut ocasió de parlar amb tots ells i exposar-los els motius i la resposta ha estat similar: De tot el que ens parles no en teníem ni idea. Els noticiaris de televisió i la premsa nacional (?) no sols no en parlem sinó que us posen a parir.

Catalunya és la comunitat que més aporta a l’estat. El 16% de la població genera el 20% del PIB, aporta el 24% dels impostos i el 30% de les seves exportacions. Són xifres prou importants per a tenir-les en compte el govern de Madrid. Perquè faig aquest esment? Doncs perquè el govern central, ja sigui el PP com el PSOE ens tracten com una colònia.

El maltractament contra Catalunya es va iniciar el 1714 després de la guerra de secessió i la promulgació del decret de Nova Planta, no faré ara un relat històric prou conegut però del tot ignorat a Espanya. Situats al segle XX la dictadura de Primo de Rivera el va iniciar, la CEDA, durant la república el va continuar i tothom sap com va ser amb el franquisme un cop acabada la guerra civil. Mort del dictador vàrem confiar en la transició i la democràcia.

Molt aviat i, especialment, després del 23-F, l’estat va començar l’incompliment sistemàtic de l’estatut i va aplicar la LOAPA. Catalunya va donar suport a diferents governs amb el fi d’una bona governabilitat a nivell estatal. Aquest fet no ha tingut el reconeixement que es mereix per part espanyola. Es va aprovar un segon estatut que va ser retallat pel TC, cosa del tot inconstitucional, ja que Catalunya no té l’estatut aprovat pel poble en referèndum tal com especifica la Constitució.

Responen a la pregunta del títol són molts els motius, en citaré només uns quants.

 • Fa 50 anys que paguem peatges d’autopista. A Catalunya no s’han fet autovies gratuïtes.
 • Algú pot explicar-me perquè no es compleixen els pressupostos? Com és que a la mitjana de l’estat s’arriba al 75% d’execució i a Catalunya només s’executa el 64%? Si tots som iguals, perquè a Madrid s’executa el 114%? Iguals, de què?
 • Perquè cada any l’aeroport del Prat té vagues i a Madrid no? Perquè hi ha problemes de l’AVE només a Barcelona? A 6 anys que estem esperant l’estació de la Sagrera i ens diuen que l’obra està al 40%. S’acabarà abans la Sagrada Família?
 • Tant el Port com l’Aeroport de Barcelona són els que més beneficis reporten a l’estat, en el cas del Prat els beneficis són 12 cops els obtinguts per Barajas. El port Barceloní és amb els seus beneficis, el que suporta la majoria de ports d’Espanya.
 • La patronal Foment del Treball, en un recent informe, ha dit que a Catalunya li manquen 28.000 milions d’euros destinats a infraestructures diverses que l’estat no ha fet, entre les quals el corredor del Mediterrani, quart cinturó…
 • El ferrocarril, en especial rodalies, és un desastre. L’estat no ha complert el compromís que estava pactat i pressupostat.

El més curiós és que totes aquestes mancances perjudiquen a tots els ciutadans, tant si és tracta d’independentistes com unionistes però, els partits espanyols, amb representació a Catalunya no protesten, igual van fer (callant la boca) quan el Constitucional va anul·lar un total de 25 lleis del Parlament adreçades a millorar la vida dels ciutadans a Catalunya.

Desisteixo d’enumerar l’aspecte polític i judicial de l’actual situació, igual que la campanya de l’odi respecte a Catalunya però, és evident que també és un motiu més per afegir a les ganes per obtenir la independència.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Ens tracta Espanya en igualtat de condicions com a la resta del territori? Igual que Madrid, per exemple? Tant si ens sentim catalans, espanyols o les dues coses, no creuen que se’ns maltracta pitjor que a una colònia? No és lògic que molts catalans desitgem marxar d’Espanya?

Més articles

8 COMENTARIS

 1. Sempre podem afegir matisos a aquest escrit tan esquemàtic, en un sentit o altre, però les xifres són inapelables. Alguns diran, a més a més, que ens ho hem buscat, ja sigui per insolidaris o torrecollons, però no és normal que se’ns tracti així.
  La solució definitiva és la independència

 2. Sempre podem afegir matisos a aquest escrit tan esquemàtic, en un sentit o altre, però les xifres són inapelables. Alguns diran, a més a més, que ens ho hem buscat, ja sigui per insolidaris o torrecollons, però no és normal que se’ns tracti així.
  La solució definitiva és la independència

 3. El cop d’Estat aparenment fallit del 23F ha tingut des del principi i en el temps els mateixos efectes pràctics d’un cop d’Estat exitós. La “gran desentralització” es una desentralització trampa, de trilers, que és el que si saben fer.
  Ja ni ha prou de submisió devant d’aquests cretíns. Si persistim tenim, per molts motius, les de guanyar.

 4. El cop d’Estat aparenment fallit del 23F ha tingut des del principi i en el temps els mateixos efectes pràctics d’un cop d’Estat exitós. La “gran desentralització” es una desentralització trampa, de trilers, que és el que si saben fer.
  Ja ni ha prou de submisió devant d’aquests cretíns. Si persistim tenim, per molts motius, les de guanyar.

 5. Es molt senzill. Els que no es queixen son los siervos del reino de españa. Acepten el que españa és i s’empassen tota aquesta injusticia perque ells estimen españa i aixó és el més important. Et diuen coses com “los españoles son muy buena gente, pero todos los que mandan son unos hijos de puta”. Es creen una disociació mental entre l’estat, el poder i el país i la seva gent (los españoles son simpaticos y abiertos, un altre tópic) per no enfrentarse amb el que es españa, questionarse l seu amor i qui sap deixar de ser españols.
  españa es un sistema de poder basat en l’imperialisme, el totalitarisme i la oligarquia que ha adoctrinat als siervos (a partir de l’extermini dels comuneros castellans, el 1521) en l’amor a españa, perque sense la subordinació i l’obediencia aquest sistema de poder no funcionaria, i els que s’en beneficien caurien.

 6. Es molt senzill. Els que no es queixen son los siervos del reino de españa. Acepten el que españa és i s’empassen tota aquesta injusticia perque ells estimen españa i aixó és el més important. Et diuen coses com “los españoles son muy buena gente, pero todos los que mandan son unos hijos de puta”. Es creen una disociació mental entre l’estat, el poder i el país i la seva gent (los españoles son simpaticos y abiertos, un altre tópic) per no enfrentarse amb el que es españa, questionarse l seu amor i qui sap deixar de ser españols.
  españa es un sistema de poder basat en l’imperialisme, el totalitarisme i la oligarquia que ha adoctrinat als siervos (a partir de l’extermini dels comuneros castellans, el 1521) en l’amor a españa, perque sense la subordinació i l’obediencia aquest sistema de poder no funcionaria, i els que s’en beneficien caurien.

 7. Considero que -intencionadament o no- el títol formula un important engany al Poble Català i també als Pobles No-catalans que ara escric concentradament (però hi ha més material al meu blog lagotacatalana.cat):

  Jo/nosaltres no volem “marxar d’Espanya”. Jo/nosaltres volem que els invasors/ocupants/espoliadors/genocides, tant els militars com els civils, marxin ells de la nostra terra, on hi vivim des de fa més de mil anys però que ells tenen en mans seves des del 1714.

  Em sembla molt més cert, més clar i més atractiu aquest enfocament, oi? Però el problema greu és que TOTS els nostres dirigents el silencien, i és un exemple més que TOTS ens enganyen.

 8. Considero que -intencionadament o no- el títol formula un important engany al Poble Català i també als Pobles No-catalans que ara escric concentradament (però hi ha més material al meu blog lagotacatalana.cat):

  Jo/nosaltres no volem “marxar d’Espanya”. Jo/nosaltres volem que els invasors/ocupants/espoliadors/genocides, tant els militars com els civils, marxin ells de la nostra terra, on hi vivim des de fa més de mil anys però que ells tenen en mans seves des del 1714.

  Em sembla molt més cert, més clar i més atractiu aquest enfocament, oi? Però el problema greu és que TOTS els nostres dirigents el silencien, i és un exemple més que TOTS ens enganyen.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Es justa la inhabilitació de Quim Torra per una pancarta?

Com ja sabem, el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser jutjat, i condemnat, pel TSJ de Catalunya per delicte de...

És Pablo Casado el gran líder del PP?

Aquesta pregunta l'haurien de respondre els afiliats al partit en primera instància i després que fos corroborada pels votants quan siguin cridats...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (II)

Dues setmanes després del manifest de suport al rei emèrit, Rodolfo Martin Villa ha rebut el mateix per part de tots els expresidents vius, sense excepció i per...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (I)

En pocs dies de diferència hem assistit a dos fets insòlits que, personalment considero fora de lloc, i que han estat similars...

Per què vol ser independent Catalunya? (XI/XI)

El primer bé de les nacions resideix en la seva independència i en la seva existència política. Per als...