21.1 C
Barcelona
Dimarts 3 octubre, 2023

Juan Carlos I, “aforat” però no “inviolable”

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

El monarca emèrit va perdre la inviolabilitat amb la seva abdicació en el 2014, però manté l’aforament.

La Constitució atorga tres figures jurídiques per “protegir” i “garantir” l’acompliment adequat de la funció pública: La inviolabilitat, la immunitat i l’aforament. Aquestes prerrogatives es van perfilar per causes que impedien el lliure desenvolupament de tasques parlamentàries, com el dret a la llibertat d’expressió en les cambres parlamentàries, però la seva vigència es veu qüestionada i es posa en dubte l’extensió que es fa d’elles fins a convertir-les en privilegis.

La immunitat resideix en els parlamentaris i, encara que no impedeix l’aplicació del Codi Penal, obliga a canalitzar un procediment especial per arribar a asseure’s en banqueta. Segons l’article 71.2 de la Constitució els parlamentaris no poden ser jutjats si la seva Càmera no autoritza la imputació, a petició del Tribunal Suprem i després de desenvolupar un debat parlamentari que l’avali. Això sí, poden ser detinguts i llocs a disposició judicial en cas de delicte “flagrant

La inviolabilitat suposa l’exempció de responsabilitat penal per qui exerceix un càrrec concret, principalment els parlamentaris i el cap de l’Estat. En el cas dels membres d’una Cambra s’estableix que no han de donar explicacions per les seves opinions i actes en l’exercici de les seves funcions. Això sí, poden adonar-se quan es consideri que han estat efectuats en qualitat de ciutadà i no en funció com a parlamentari”.

Molt més blindatge facilita al rei la constitució espanyola, que assegura que aquest és “inviolable” i que “no està subjecte a responsabilitat” mentre ostenti el càrrec. Això es tradueix que tots els seus actes estaran protegits. En el cas de Juan Carlos I, amb la seva abdicació va perdre la inviolabilitat però solament podria ser jutjat per aquells delictes comesos després del 19 de juny del 2014, quan va passar la corona al seu fill Felipe VI.

maxresdefault-6

S’han publicat fins i tot llibres sobre les amants del rei emèrit, en aquelles ocasions era clar que no actuava com a cap d’estat, la pregunta és: Quants diners van costar les aventures, el seguiment per la seva seguretat o els possibles xantatges com és el cas de la coneguda Bàrbara Rey a l’erari públic? I en la famosa casera d’elefants actuava com a cap d’estat?

Les discrepàncies entre juristes esclaten en preguntar si pot ser enjudiciat per les seves activitats durant el càrrec. Cal esmicolar en aquest punt si la irregularitat s’ha donat en l’exercici de la seva funció institucional, confirmada pel president del Govern i els ministres com estableix la Constitució, o en l’àmbit privat.

4-A-efectos-de-imagen-la-pantomima-actual-es-casi-peor-que-lo-del-elefante.

El New York Times va publicar que la fortuna del rei emèrit era d’uns 2.000 milions d’euros  i que amb la seva assignació això no era factible. S’ha parlat de testaferros del rei i la seva “amiga” Corina va fer alguna declaració al respecte després d’acabar la relació amb ell. La seva amistat amb la família reial saudita, ha desfermat sospites de comissions per la venda d’armes per part d’Espanya i, sobre tot, per la construcció de l’AVE a l’Aràbia Saudita.

Actualidad_346729384_102137007_1024x576

El privilegi que manté Juan Carlos I com a rei emèrit és el de l’aforament. Aquest estableix que en el cas de ser jutjat seria posat a la disposició d’un tribunal jurídicament superior a l’ordinari, un avantatge processal de la qual gaudeixen diputats, senadors, membres del Govern i fins a la cúpula del poder judicial. D’aquesta forma la instrucció i el judici no es duen a terme segons les regles generals (Jutjat d’Instrucció, mixt o l’Audiència Provincial).

Què en pensen vostès, benvolguts lectors? Ha estat el rei emèrit un gran cap d’estat o la seva vida ha estat la de un bon vivent, amant de les dones o un gigoló?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

La investidura d’Alberto Nuñez Feijóo

S’ha produït la primera sessió del debat d’investidura per a Nuñez Feijóo, polític a qui el rei va designar, en la meva...

Amnistia o eleccions altra vegada?

En una entrevista a la Cope, Aznar va tornar a cridar, com va fer dies enrere, a la mobilització de la societat...

L’expresident Aznar insisteix que Espanya es trenca

Aznar ha parlat, un altre cop, del perill de la destrucció d'Espanya. Sempre parla qui menys autoritat té per fer-ho. A algú...

De Diada submisa a dia de la independència?

Per què celebrem la Diada? 11 de setembre. No es commemora una victòria sinó una derrota davant el...

Les condicions de Puigdemont i les seves repercussions

Com era d'esperar, les condicions que Carles Puigdemont va detallar a Brussel·les el passat dimarts, ha aixecat un munt de comentaris de...