20.6 C
Barcelona
Divendres 24 setembre, 2021

Autono… què?

Relacionats

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Renuncien els joves catalans a un millor futur?

L'Enquesta a la Joventut de Barcelona revela una caiguda en el suport dels joves a la independència de Catalunya. En concret, suposa...

Catalunya independent, nou error d’Espanya?

Per què es van independitzar les colònies espanyoles a Amèrica? España, para llegar a una etapa verdaderamente constructiva, de...

Autonomia: “Facultat d’una persona o entitat que pot governar segons el seu criteri, amb independència de l’opinió o el desig d’uns altres”. “Facultat o poder d’una entitat territorial, integrada en una altra superior, per governar-se d’acord amb les seves pròpies lleis i organismes”.

Quina és la realitat de Catalunya?

La constitució espanyola va reconèixer a Catalunya com “nacionalitat”. Concepte deliberadament ambigu. Els fets demostren que els qui la interpreten i apliquen la consideren una “regió”. O “subregió”. Diferents dirigents regionals autonòmics opinen, decideixen, sobre Catalunya.

54665987 (1)

Té Catalunya, el seu Parlament, els seus dirigents, la seva societat, facultat per obrar segons el seu criteri al marge de l’opinió dels partits espanyols, els seus mitjans de comunicació, els seus estaments com a sistema judicial, empresarial, sindical? Els fets demostren que no.

Tota nació “seriosa” té uns objectius, uns valors, a materialitzar. Els més importants…

Benestar, qualitat de vida. Catalunya sofreix un espoli anual de 15.000-16.000 milions d’euros? Això castiga severament sanitat, educació, treball, infraestructures… The Wall Street Journal va publicar que Catalunya està obligada a aportar més del 9% del seu PIB a l’Estat espanyol. És el major percentatge de tota Europa i Amèrica del Nord. Segons economistes internacionals, la societat catalana podria viure com Bèlgica, Àustria, Dinamarca o Finlàndia segons dades macroeconòmiques. L’estat no només no modifica el sistema de finançament sinó que tampoc aporta el que li correspondria legalment. Més encara: Tot i que el govern català ha complert l’ordenat, el govern la té “intervinguda financerament”. És digne? Catalunya té autonomia perquè els seus habitants visquin amb el nivell que poden i mereixen?

Justícia social. El parlament català aprova lleis perquè famílies en situació de pobresa mantinguin subministraments bàsics; per facilitar habitatge social. L’estat ho prohibeix. Aquest, no compleix les seves obligacions per a aplicacions socials. És digne? Catalunya té autonomia per aplicar les seves pròpies lleis a favor dels més necessitats?

Democràcia real. El 80% de la societat catalana vol un referèndum. L’Estat no només ho prohibeix sinó que empresona als seus promotors, imputa a molts participants i la seva policia agredeix físicament als pacífics votants. El parlament català aprova lleis per afavorir la cultura, el medi ambient, etc. però l’estat ho prohibeix. Pot el parlament, el govern català, la seva societat expressar-se lliurement, d’acord amb ser i considerar-se “subjecte polític” amb història i identitat, pròpia? No! És digne? Catalunya té autonomia per governar-se segons els seus propis organismes, lleis?

na19fo01_0

En quina situació es troba Catalunya?

La constitució espanyola “obliga” al fet que l’Estatut de Catalunya estigui confirmat per la seva societat. El text que es va salvar de la retallada del TC no ha estat sotmès a votació. Què és ara? Nacionalitat, autonomia, regió, territori intervingut, colònia? Segons la definició, ni autonomia! És digne que no pugui obrar segons el seu criteri, que no pugui governar-se d’acord amb les seves pròpies lleis o organismes? 

Autonomia és dependència. Només la independència és veritable autonomia. Des de la democràcia, la llibertat, la justícia social, el benestar, què és digne?

perladignitat4 500px

Més articles

4 COMENTARIS

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja...

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Què en pensem de la justícia espanyola?

Aquesta pregunta me l’he plantejat molts cops i no sabria exactament trobar una resposta del tot coherent que reflectís la realitat i el perquè...