16.2 C
Barcelona
Dissabte 4 febrer, 2023

Segons Harvard, poden negociar amb èxit Catalunya i Espanya? (I)

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Negociació: “Procés pel qual es pretén arribar a un acord entre parts amb interessos i objectius oposats i, alhora comuns”. La primera exigència: “Predisposició a l’acord”. Com a consultor he aportat aquest mètode en moltes ocasions. Ajuda al compromís. Explica per què és impossible o no es compleix. Ho aporto com “referent” perquè el lector diagnostiqui. Tot el que exposo està publicat.

1978: Transició del franquisme a la democràcia

Catalunya i el rei de Castella primer, i d’Espanya després, han negociat sovint al llarg de segles. El nivell de compliment ho recull la història i mai no ha estat bo per a Catalunya. La transició va ser un nou i ambiciós acord. Ideologies distanciades i identitats històriques Catalunya-Espanya, com a subjectes polítics, van participar en aquest projecte comú. Catalunya, per defensar la seva cultura, història, identitat, lleis, llengua, benestar. Eren, són, objectius propis però podien participar en un objectiu comú: Una constitució que es considerava un “punt de partida” per a una societat moderna, democràtica, justa, europea. Es va restablir la Generalitat. Primer Estatut. Va ser indispensable: “Predisposició a l’acord”!

negociación

I fins ara què?

Què demostren els fets objectius durant aquest període? Aviat es va veure que la Constitució era més una “meta” que un inici. Va arribar la LOAPA. Els Incompliments progressius i creixents segons dades oficials i publicades. Interpretacions oposades que perjudiquen clarament els interessos d’una part, Catalunya i tots els seus habitants, en benefici de l’altra: Espanya. Els interessos “comuns” anaven desapareixent a mida que prevalien els de la part espanyola. La constitució quedava subjectivament interpretada. El model de finançament castigava de forma progressiva i severa a la societat catalana. Inversions bàsiques en infraestructures no s’executaven. Els incompliments, recollits a les  hemeroteques, anaven creixent i acumulant-se. Això va portar al segon estatut.

2010-08-08_IMG_2010-08-08_17_36_43_estatut

Nou procés de negociació

Amb “interessos i objectius oposats però també comuns”: Actualitzar un acord que permetés el normal desenvolupament i la convivència. El que va succeir és conegut: Els incompliments creixien, s’acumulaven i un estatut constitucionalment elaborat, aprovat per clara majoria pel parlament català va ser “raspallat” (així ho va qualificar Guerra, PSOE) malgrat la promesa de “respecte” del president del govern socialista. El text va ser confirmat per majoria i signat pel cap de l’estat. Va ser impugnat pel PP i un qüestionat tribunal constitucional va anul·lar parts fonamentals. Juristes i catedràtics van qualificar de “cop d’estat” a la constitució i va deixar a Catalunya sense estatut. Total incompliment de l’acord constitucional, estatutari. Ni tan sols es compleix el text que va sobreviure.

Els fets s’han precipitat. El conflicte és palès i els interessos clarament contraris. Catalunya està tàcita i expressament intervinguda però proposa recursos democràtics. Espanya es nega rotundament. La seva reacció és coneguda.

Segons Harvard, objectivament, qui demostra predisposició i qui no? Qui compleix l’acordat i qui no? Efectes…

Més articles

2 COMENTARIS

  1. Doncs cal que Catalunya defineixi el seu “BATNA” (Best Alternative to a Negotiated Agreement) i s’organitzi per entomar i guanyar el proper periode de desacord (conflicte) amb Caspanya. I aixo també ha d’incloure scenaris de “Lose – Lose”.
    Com es sabut, “You should not take your dreams for realities”. El “somni” (malson?) es creure que amb Caspanya (Castella?) es pot negociar.

  2. Doncs cal que Catalunya defineixi el seu “BATNA” (Best Alternative to a Negotiated Agreement) i s’organitzi per entomar i guanyar el proper periode de desacord (conflicte) amb Caspanya. I aixo també ha d’incloure scenaris de “Lose – Lose”.
    Com es sabut, “You should not take your dreams for realities”. El “somni” (malson?) es creure que amb Caspanya (Castella?) es pot negociar.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (IV)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg), publicat originalment a Blickpunkt Katalonien per Axel Schönberger.

Reaccions a la sentència de la justícia europea

Tant l’independentisme com el govern espanyol diuen que el tribunal els dóna la raó El Tribunal de Justícia...

Puigdemont pregunta si ERC sabia que volien extradir-lo amb el nou Codi Penal

L’expresident qüestiona els motius darrere la reforma del Codi Penal que ara se li aplicarà El president a...

Deixem sola la gent gran que lluita, i ha lluitat, per la independència de Catalunya?

19/01/2023, Barcelona, cimera Espanya-França Matí gèlid. Molta sensació de fred pel vent. Zona entre les fonts i plaça...

Comencen les batalles preelectorals

Collboni deixa l'Ajuntament de Barcelona i Feijóo fa una nova proposta electoral. Quan un any arrenca políticament com a...