16.2 C
Barcelona
Dissabte 4 febrer, 2023

És normal l’actual posicionament d’ERC?

Relacionats

Esquerra, el PP, Ciutadans i la Colau

Míriam Nogueras convida a "defensar la independència sense anar al costat dels quals humilien a tots els que viuen a Catalunya". Parla "des...

Què se n’ha fet del 52% de l’independentisme?

Després de veure l'inici del tràmit parlamentari dels pressupostos de la Generalitat, només tinc dues paraules per expressar el que veritablement sent-ho:...

El que no saben a Madrid sobre el català

Davant de la futura llei general de comunicació audiovisual, va estar menys d'una setmana el temps que va concedir ERC al Govern...

Ada Colau a favor o en contra de Barcelona?

Abans d'entrar en matèria vull aclarir que l'alcaldessa de Barcelona no em cau bé. Afegiria també que no és de fiar segons el meu...

En el moment actual i davant la manca d’unitat de l’independentisme, en especial per part d’ERC, voldria, a tal efecte, exposar les següents reflexions.

 • S’ha de reconèixer la seva “història” i que mantenia la “flama” de la independència. Curiosament, no la va utilitzar per il·luminar a la societat catalana durant la transició. Es va acomodar, o va atrinxerar-se, en els llocs que ocupava. També curiosament, quan va poder formar govern amb CiU va preferir el tripartit. Amb intenció de pressionar al PSC? En qualsevol cas, no va aconseguir que aquest digués “cartutx” i ERC és qui va acabar pronunciant “cartxut”.
 • Va saber “apuntar-se” a la reacció de la societat catalana després de la sentència de l’estatut. “Podia” haver liderat aquesta reacció però no ho va fer encara que sí es va afegir a CiU. A partir d’aquest moment, encara que intentant mantenir un perfil propi i diferenciat de CiU i la CUP, es va comprometre amb les diferents iniciatives del procés.

fotonoticia_20190107135730_640

 • S’ha d’escriure tot el que va succeir en els dies crítics. Es publica (La Vanguardia) que quan Puigdemont intentava parar el 155 convocant eleccions ERC, o Marta Rovira, el van acusar de traïció. El que va succeir després és sobradament conegut.
 • Quan el govern català es va reunir al sud de França, Junqueras no hi va assistir. Sembla que tots, incloent-hi els membres d’ERC, van decidir que el president Puigdemont no havia d’anar a presó. La resta se sap.
 • Ara, sembla que Junqueras vol fixar full de ruta propi i separar-se de Puigdemont i les seves iniciatives. Els seus missatges són confusos. Els mediàtics Tardà i Rufián llancen missatges contradictoris amb els seus anteriors. Els seus militants i votants estan desorientats. Es percep en els seus entorns, tertúlies, contactes socials, articles llegits.

image_content_8347789_20180627174306

 • Què proposa ara Junqueras o ERC? És palès que no recolzen la unitat que sembla demana la majoria de Catalunya. Mentre els partits espanyols van molt units i gairebé decidits a un nou 155 que desitgen “indefinit”, ERC decideix anar en solitari a les europees i municipals. Això perjudica seriosament la imprescindible unitat estratègica i beneficia als qui com Lerroux, Casado o Aznar desitjarien, promoure’n, la divisió i l’enfrontament, entre les forces catalanes.
 • A qui beneficia aquesta nova actitud de Junqueras i ERC? Són coherents els seus missatges o contradictoris. Vetar a Puigdemont per a les europees o anar per lliure a l’alcaldia de Barcelona és la millor estratègia per aconseguir els molts beneficis de la independència? El que desitgen aquests milions de manifestants que tenen clara la seva meta i no pregunten, a qui voten? No sembla que beneficiï a aquest projecte estratègic que és bo per a tots els habitants de Catalunya. Sí que sembla beneficiar als qui ho impedeixen.

1511350352_606379_1511357041_noticia_fotograma

 • Com repercutiria això en les justes ànsies de llibertat, benestar, justícia social, veritable democràcia que aportaria la independència? Perjudicant-ho!
 • ERC, actua representant de debò a tots els seus militants i votants o obliga a aquests al fet que renunciïn o posposin els seus desitjos d’independència, llibertat, benestar?
 • ERC es desmarca. Han de fer-ho també els seus militants i votants? El coherent és que aquests actuïn amb perspectiva “d’estat”: Catalunya i aparquin, superin provisionalment, la seva justa posició ideològica o de partit. Ara toca “Catalunya”, no ERC, PDeCAT o la CUP. Anant separats no es fa Catalunya i s’empobreix el propi partit.
 • Rectificaran a temps els dirigents d’ERC? Ho tindran en compte els seus votants? En les pròximes eleccions, prioritzaran els beneficis de la “unitat” i votaran aquí ho proposi? Al respecte en ve a la memòria les paraules de l’Abat Escarré (vegeu-ne la fotografia).

DpKgRTPWsAA95PU

Deixar les portes obertes perquè ERC rectifiqui i és posicioni inequívocament en la unitat i que els seus votants optin per qui l’ofereix i el que més afavoreixi l’independentisme seria, al meu modo de veure, el més coherent.

No ho creuen vostès així, benvolguts lectors?

Més articles

16 COMENTARIS

 1. Penso que ERC no és comporta bé amb els seus amics dels altres partits.
  El rey d’anar en solitari demostra la poca unió que tenen entre ells.
  Aquella dita de “divide i venceràs” és i crec que l’indepèndencia està
  Lluny per desgràcia.

 2. Penso que ERC no és comporta bé amb els seus amics dels altres partits.
  El rey d’anar en solitari demostra la poca unió que tenen entre ells.
  Aquella dita de “divide i venceràs” és i crec que l’indepèndencia està
  Lluny per desgràcia.

 3. Crec que aquesta opinio es molt sesgada a favor de Ciu,PDCAT o Junts per Catalunya.Perque ningu parla del que va fer contra l’independencia negocian i pactan amb les elits espanyoles.Memoria diu que va be les cues de pances.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (IV)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg), publicat originalment a Blickpunkt Katalonien per Axel Schönberger.

Reaccions a la sentència de la justícia europea

Tant l’independentisme com el govern espanyol diuen que el tribunal els dóna la raó El Tribunal de Justícia...

Puigdemont pregunta si ERC sabia que volien extradir-lo amb el nou Codi Penal

L’expresident qüestiona els motius darrere la reforma del Codi Penal que ara se li aplicarà El president a...

Deixem sola la gent gran que lluita, i ha lluitat, per la independència de Catalunya?

19/01/2023, Barcelona, cimera Espanya-França Matí gèlid. Molta sensació de fred pel vent. Zona entre les fonts i plaça...

Comencen les batalles preelectorals

Collboni deixa l'Ajuntament de Barcelona i Feijóo fa una nova proposta electoral. Quan un any arrenca políticament com a...