26.9 C
Barcelona
Dijous 13 agost, 2020

Espanya no signa un protocol sobre drets humans

Relacionats

Per què vol ser independent Catalunya? (VI/XI)

Conèixer la causa d'un problema és la meitat de la seva solució! Perquè Catalunya no vol conviure sota una...

Juan Carlos I de Borbón s’acomiada i se’n va

Quin detall ha tingut la casa del rei amb el comunicat que ha fet públic fa ben poques hores i en el...

Segueixo desconfiant de la justícia espanyola

Últimament i de forma cada molt menys dissimilada, estem observant la inexistència, cada cop més acusada, de la separació de poders a...

Legalitat? Dictadura? Democràcia?

Segons el diccionari, legalitat és el principi que regula els actes jurídics de l'Estat sotmesos a l’ordenament jurídic vigent i que aquests...

A hores d’ara, qualsevol notícia negativa de la justícia espanyola ja no ens pot sorprendre. Espanya es nega a signar un protocol sobre drets humans del Tribunal d’Estrasburg. Es tracta d’un sistema opcional de consulta al tribunal abans d’emetre una sentència.

Fa referència al protocol número 16 de la Convenció Europea de Drets Humans. Aquest protocol, en vigor des del passat estiu, estableix la possibilitat que els alts tribunals dels estats membres puguin sol·licitar una opinió al Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, abans no emetin una sentència en ferm que pogués entrar en conflicte amb els drets fonamentals protegits pel conveni europeu.

El govern de Pedro Sánchez ha dit que no ho pensa signar. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ja havia demanat a l’executiu aquesta ratificació, que sí que han signat fins ara una desena d’estats, entre ells el francès. Segons ha dit l’executiu espanyol: A Espanya hi ha mecanismes que garanteixen un alt grau de compliment d’aquest principi. De fet s’intueix que la fiscalia pot rebaixar les acusacions i fer el “paripé” per dissimular.

Aquesta negativa (quina casualitat) arriba just quan està previst l’obertura del judici oral contra els presos polítics pels fets d’octubre passat i, sobre el qual hi ha nombroses denúncies i recursos d’empara presentats al Tribunal Constitucional per vulneracions de drets fonamentals en la fase d’instrucció. Els advocats de les defenses, que ja preveuen la marxa del judici, ja han anunciat que les sentències, previsiblement condemnatòries, seran recorregudes al Tribunal d’Estrasburg.

Sembla que el govern i la justícia espanyola no estan disposades a presentar, davant el tribunal europeu, les previsibles sentències i les proves i motius en què aquestes es basen. A la vista de les reaccions de les justícies de Bèlgica. Suïssa, Alemanya i el Regne Unit, davant les sol·licituds d’extradició del jutge Llarena, no volen córrer cap risc i, encara menys, exposar-se a què a Estrasburg els digui que el judici és una pura comèdia.

Juristes, catedràtics, advocats, experts en dret constitucional, així com associacions de jutges i fiscals, han declarat que la rebel·lió i la sedició no existeixen. Ho manifesten, fins i tot expresidents del Suprem i exlletrats del Constitucional. No resulta estrany, doncs, que Espanya no vulgui subscriure el protocol. Aquest serà un judici polític i no hi ha drets humans que valguin.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors. Creuen que serà un judici just o a hores d’ara, intueixen que la sentència ja està decidida?

Més articles

6 COMENTARIS

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Juan Carlos I i la seva inviolabilitat

Totes les coses que hem anat sabent en el temps, les notícies que arribaven de l'estranger i el descobriment final de les...

Juan Carlos és un exiliat o un fugitiu?

No coneixem exactament el text de la carta que Juan Carlos li va enviar al seu fill, l’únic que ens ha arribat...

Per què vol ser independent Catalunya? (VI/XI)

Conèixer la causa d'un problema és la meitat de la seva solució! Perquè Catalunya no vol conviure sota una...

Juan Carlos I de Borbón s’acomiada i se’n va

Quin detall ha tingut la casa del rei amb el comunicat que ha fet públic fa ben poques hores i en el...

Segueixo desconfiant de la justícia espanyola

Últimament i de forma cada molt menys dissimilada, estem observant la inexistència, cada cop més acusada, de la separació de poders a...