24.4 C
Barcelona
Dijous 23 setembre, 2021

Espanya no signa un protocol sobre drets humans

Relacionats

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Què en pensem de la justícia espanyola?

Aquesta pregunta me l’he plantejat molts cops i no sabria exactament trobar una resposta del tot coherent que reflectís la realitat i el perquè...

Renuncien els joves catalans a un millor futur?

L'Enquesta a la Joventut de Barcelona revela una caiguda en el suport dels joves a la independència de Catalunya. En concret, suposa...

A hores d’ara, qualsevol notícia negativa de la justícia espanyola ja no ens pot sorprendre. Espanya es nega a signar un protocol sobre drets humans del Tribunal d’Estrasburg. Es tracta d’un sistema opcional de consulta al tribunal abans d’emetre una sentència.

Fa referència al protocol número 16 de la Convenció Europea de Drets Humans. Aquest protocol, en vigor des del passat estiu, estableix la possibilitat que els alts tribunals dels estats membres puguin sol·licitar una opinió al Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, abans no emetin una sentència en ferm que pogués entrar en conflicte amb els drets fonamentals protegits pel conveni europeu.

El govern de Pedro Sánchez ha dit que no ho pensa signar. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ja havia demanat a l’executiu aquesta ratificació, que sí que han signat fins ara una desena d’estats, entre ells el francès. Segons ha dit l’executiu espanyol: A Espanya hi ha mecanismes que garanteixen un alt grau de compliment d’aquest principi. De fet s’intueix que la fiscalia pot rebaixar les acusacions i fer el “paripé” per dissimular.

Aquesta negativa (quina casualitat) arriba just quan està previst l’obertura del judici oral contra els presos polítics pels fets d’octubre passat i, sobre el qual hi ha nombroses denúncies i recursos d’empara presentats al Tribunal Constitucional per vulneracions de drets fonamentals en la fase d’instrucció. Els advocats de les defenses, que ja preveuen la marxa del judici, ja han anunciat que les sentències, previsiblement condemnatòries, seran recorregudes al Tribunal d’Estrasburg.

Sembla que el govern i la justícia espanyola no estan disposades a presentar, davant el tribunal europeu, les previsibles sentències i les proves i motius en què aquestes es basen. A la vista de les reaccions de les justícies de Bèlgica. Suïssa, Alemanya i el Regne Unit, davant les sol·licituds d’extradició del jutge Llarena, no volen córrer cap risc i, encara menys, exposar-se a què a Estrasburg els digui que el judici és una pura comèdia.

Juristes, catedràtics, advocats, experts en dret constitucional, així com associacions de jutges i fiscals, han declarat que la rebel·lió i la sedició no existeixen. Ho manifesten, fins i tot expresidents del Suprem i exlletrats del Constitucional. No resulta estrany, doncs, que Espanya no vulgui subscriure el protocol. Aquest serà un judici polític i no hi ha drets humans que valguin.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors. Creuen que serà un judici just o a hores d’ara, intueixen que la sentència ja està decidida?

Més articles

6 COMENTARIS

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja...

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Què en pensem de la justícia espanyola?

Aquesta pregunta me l’he plantejat molts cops i no sabria exactament trobar una resposta del tot coherent que reflectís la realitat i el perquè...