28.4 C
Barcelona
Diumenge 5 juliol, 2020

Espanya no signa un protocol sobre drets humans

Relacionats

Laura Borràs i el quart poder de l’estat

D'acord amb la votació que s'ha dut a terme al congrés, Laura Borràs haurà de comparèixer davant del Suprem acusada de quatre delictes que li poden...

Té dret Juan Carlos I a la inviolabilitat? (I)

La Constitució, en el seu article 56.3, diu que "la persona del rei és inviolable i no estarà subjecta a responsabilitat; els seus actes...

Normalitat a Catalunya, només amb la pandèmia?

La pandèmia declina. La “nova normalitat” exigeix l’adaptació a pautes “anormals” per supervivència personal, familiar, col·lectiva. És l'única “nova normalitat”? En Desenvolupament Organitzacional, els consultors...

Diego Pérez de los Cobos i la Guàrdia Civil

Ha esclatat la guerra en la Guàrdia Civil. Primer va ser destituït el coronel Diego Pérez dels Cobos, el que va provocar la dimissió del...

A hores d’ara, qualsevol notícia negativa de la justícia espanyola ja no ens pot sorprendre. Espanya es nega a signar un protocol sobre drets humans del Tribunal d’Estrasburg. Es tracta d’un sistema opcional de consulta al tribunal abans d’emetre una sentència.

Fa referència al protocol número 16 de la Convenció Europea de Drets Humans. Aquest protocol, en vigor des del passat estiu, estableix la possibilitat que els alts tribunals dels estats membres puguin sol·licitar una opinió al Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, abans no emetin una sentència en ferm que pogués entrar en conflicte amb els drets fonamentals protegits pel conveni europeu.

El govern de Pedro Sánchez ha dit que no ho pensa signar. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ja havia demanat a l’executiu aquesta ratificació, que sí que han signat fins ara una desena d’estats, entre ells el francès. Segons ha dit l’executiu espanyol: A Espanya hi ha mecanismes que garanteixen un alt grau de compliment d’aquest principi. De fet s’intueix que la fiscalia pot rebaixar les acusacions i fer el “paripé” per dissimular.

Aquesta negativa (quina casualitat) arriba just quan està previst l’obertura del judici oral contra els presos polítics pels fets d’octubre passat i, sobre el qual hi ha nombroses denúncies i recursos d’empara presentats al Tribunal Constitucional per vulneracions de drets fonamentals en la fase d’instrucció. Els advocats de les defenses, que ja preveuen la marxa del judici, ja han anunciat que les sentències, previsiblement condemnatòries, seran recorregudes al Tribunal d’Estrasburg.

Sembla que el govern i la justícia espanyola no estan disposades a presentar, davant el tribunal europeu, les previsibles sentències i les proves i motius en què aquestes es basen. A la vista de les reaccions de les justícies de Bèlgica. Suïssa, Alemanya i el Regne Unit, davant les sol·licituds d’extradició del jutge Llarena, no volen córrer cap risc i, encara menys, exposar-se a què a Estrasburg els digui que el judici és una pura comèdia.

Juristes, catedràtics, advocats, experts en dret constitucional, així com associacions de jutges i fiscals, han declarat que la rebel·lió i la sedició no existeixen. Ho manifesten, fins i tot expresidents del Suprem i exlletrats del Constitucional. No resulta estrany, doncs, que Espanya no vulgui subscriure el protocol. Aquest serà un judici polític i no hi ha drets humans que valguin.

Què en pensen vostès, benvolguts lectors. Creuen que serà un judici just o a hores d’ara, intueixen que la sentència ja està decidida?

- Anunci -

Més articles

6 COMENTARIS

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Laura Borràs i el quart poder de l’estat

D'acord amb la votació que s'ha dut a terme al congrés, Laura Borràs haurà de comparèixer davant del Suprem acusada de quatre delictes que li poden...

Té dret Juan Carlos I a la inviolabilitat? (II)

Són molts els motius a exposar per creure que no té aquest dret, per molt que ho digui la llei, la constitució o els lletrats...

Té dret Juan Carlos I a la inviolabilitat? (I)

La Constitució, en el seu article 56.3, diu que "la persona del rei és inviolable i no estarà subjecta a responsabilitat; els seus actes...

Normalitat a Catalunya, només amb la pandèmia?

La pandèmia declina. La “nova normalitat” exigeix l’adaptació a pautes “anormals” per supervivència personal, familiar, col·lectiva. És l'única “nova normalitat”? En Desenvolupament Organitzacional, els consultors...

Diego Pérez de los Cobos i la Guàrdia Civil

Ha esclatat la guerra en la Guàrdia Civil. Primer va ser destituït el coronel Diego Pérez dels Cobos, el que va provocar la dimissió del...