14.7 C
Barcelona
Diumenge 18 abril, 2021

Quin és el problema pendent, Catalunya o Espanya?

Relacionats

Espanya ha perjudicat Catalunya al llarg del temps

Després de la guerra dels Trenta Anys, que a Espanya li va suposar la pèrdua de Flandes, l’Alsàcia i  la Lorena, després...

La justícia a Espanya continua fent diferències

Fa dues setmanes vaig publicar en aquest mitjà l'article titulat "La Justícia no és igual per a tothom". El mateix el vaig publicar a Diario16,...

Els abusos dels drets humans a Espanya

No només el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, el Ministre d'Afers exteriors...

Pot Espanya presumir de la seva justícia?

Aquesta és una pregunta que m'he formulat molts cops atenent a diversos fronts i circumstàncies diverses segons els casos, ara bé, un...

Publicat (El País): “Catalunya, el problema pendent; la història jutjarà als líders nacionalistes”.

elpais_bbc-960x500

El que va ser un diari de referència avui manipula des del títol de l’article. A qui jutjarà la història? A quins nacionalismes fa referència? Si la història és “objectiva” jutjarà a “tots” els líders de l’evident nacionalisme castellà-espanyol. Per què no cita el Tractat de Nova Planta de Felipe V i que Felipe VI insisteix a implantar? Va castellanitzar València i Aragó però no ho ha aconseguit, el contrari, amb Catalunya. Per què no parla de la LOAPA, explicita el cop d’estat del tribunal constitucional a la pròpia constitució, els reiterats incompliments constitucionals, estatutaris? Per què no aborda la “causa crítica” de l’espectacular creixement de l’independentisme?

Segur que l’independentisme és minoria?

img_scolome_20170416-190643_imagenes_lv_propias_enquesta_ok-kfNH-U421751405001xBF-992x558@LaVanguardia-Web

Segons les regles parlamentàries, és majoria el parlament català. Segons vots, en un referèndum seria majoria: 48,5% independentisme i 37% dependentisme. Aquest no pot apropiar-se dels vots que no són ni una cosa ni l’altra. “Podem” i altres grups són partidaris d’un referèndum pactat i després que els seus votants decideixin. Proposa un federalisme autèntic. Ja és molt tard per a Catalunya. L’estat genera el problema i ho engrandeix ell mateix. Si algú és “excloent” aquest és el “castellanisme” d’Espanya. Ja ho va dir Ortega i Gasset: “España no existe, es un invento de Castilla”. On és el veritable problema pendent? Una Espanya colonitzadora, excloent, explotadora, antidemocràtica o una Catalunya que reacciona per dignitat democràtica?

Quin és el veritable problema pendent d’Espanya?

1197441_1

Frenar la seva fallida total! Ho està en la seva economia, política, sistema judicial, territorial, social. Damunt, maltracta, asfíxia, limita a Catalunya: la seva primera economia, concentració industrial, primera exportadora… Podia haver estat Suïssa amb el seu democràtic sistema confederal, multi lingüístic… Decideix ser Rússia, Veneçuela, Turquia. I ho fa no per criteris econòmics sinó pel seu “nacionalisme” excloent, dominant, colonitzador (veure definició de colonització, hi encaixa perfectament). L’autèntic problema és “Espanya”. L’Espanya castellana defensa la seva última colònia amb el que únic que sap: jutges que empresonen, policies i guàrdies civils que escandalitzen al món democràtic.

És a temps Espanya per impedir la seva fallida?

economistas_pensiones

Sí, però això exigeix l’existència de polítics amb visió estratègica que Espanya no té. Si utilitzem el criteri d’intel·lectuals com Peter Drucker, Ohmae, o la graella de la Boston Consulting Group… Espanya està en fase terminal. Segons aquests intel·lectuals, de reconegut prestigi internacional, Catalunya, està en posicions de futur. Aquí estan els indicadors objectius, les dades demoscòpiques dels votants independentistes. Els espanyols haurien de demanar molt serioses responsabilitats als qui han estat “la causa crítica” de l’independentisme català: Les estructures d’estat espanyoles i el seu nacionalisme excloent, colonitzador, pèssim gestor d’uns recursos que trobarà moltíssim a faltar, el seu aparell judicial en lo polític… Aquí està el veritable “problema pendent d’Espanya per a ella mateixa”.

Des de la dignitat democràtica, quin és el problema pendent? A quins líders haurà de jutjar la història en el futur? Als demòcrates de Catalunya que desitgen votar o als antidemocràtics espanyols que ho impedeixen?

perladignitat4 500px

Més articles

2 COMENTARIS

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Espanya ha perjudicat Catalunya al llarg del temps

Després de la guerra dels Trenta Anys, que a Espanya li va suposar la pèrdua de Flandes, l’Alsàcia i  la Lorena, després...

La justícia a Espanya continua fent diferències

Fa dues setmanes vaig publicar en aquest mitjà l'article titulat "La Justícia no és igual per a tothom". El mateix el vaig publicar a Diario16,...

Els abusos dels drets humans a Espanya

No només el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, el Ministre d'Afers exteriors...

Pot Espanya presumir de la seva justícia?

Aquesta és una pregunta que m'he formulat molts cops atenent a diversos fronts i circumstàncies diverses segons els casos, ara bé, un...

L’ONU, el Tribunal de la Haia i l’autodeterminació

Després de l'aplicació del 155 a Catalunya, l'ONU va emetre un comunicat a la web de l'Oficina de l'Alt Comissionat pels Drets...