20.8 C
Barcelona
Dissabte 10 juny, 2023

Diàleg, negociació i pacte amb el PP?

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Abans d’iniciar d’aquest article m’he pres la molèstia d’anar a consultar el diccionari i veure, exactament, el que signifiquen aquestes paraules, a les que en té acostumats Miquel Iceta, i que serien determinants en la mesa de negociació —la qual no es durà a terme— entre el Govern del PP i la Generalitat.

Diàleg: Col·loqui, conversa, discussió, intercanvi d’opinions entre dues o més persones.

Negociació: Tractar, comerciar, discutir, per alguna cosa per tal d’aconseguir-la, obtenir-la per arribar a un acord que satisfaci a les parts implicades i/o interessades.

Pacte: Convenció solemne entre dues o més persones, siguin naturals o jurídiques, en la que signen i es comprometen a complir l’acord a què han arribat.

Per què crec que no hi haurà cap mesa de negociacions? D’entrada cal només fer memòria recordant els intents que hi han existit i la resposta ha estat sempre un cop de porta. Per poder establir un diàleg és necessari que els actors es reconeguin la mútua capacitat de dialogar en igualtat de condicions i sense negatives ni condicions prèvies.

En tota negociació les parts defensaran, cadascuna d’elles, les seves propostes que, ja d’entrada seran rebutjades. En tota negociació uns i altres han de ser conscients que han de rebaixar o cedir si realment volen arribar a un acord, ni que sigui de mínims i que aquest sigui assumible per ambdues parts.

Un cop arribat a un acord, se sol signar un pacte en què ambdues parts es comprometen a complir-lo en el temps i les condicions establertes. En el mateix s’estableixen clàusules a fi de garantir el que s’ha pactat, així com la possible penalització, en el cas d’incompliment per alguna de les parts signants.

757z468_au_acquisition_4_358_572fe746570bd

Arribat aquí val cal fer algunes matisacions. Rajoy es nega a tractar d’igual a la Generalitat i posa condicions prèvies. Declara no poder dialogar amb els delinqüents o amb l’arma sobre la taula. Dit això, es nega a qualsevol pacte que reconegui el dret de Catalunya a convocar un referèndum ni que sigui pactat.

Tota negociació ha d’estar dins del marc de la Constitució i la llei. No acceptarà qualsevol norma o llei catalana que hagi estat suspesa pel Constitucional. No acceptarà cap tipus de pacte fiscal encara que contempli una quota de solidaritat interterritorial. Negarà la condició de nació a Catalunya i no la reconeixerà com a tal. Serà del tot contrari al reconeixement de les seleccions esportives catalanes, a què el català sigui idioma en la Unió Europea…

Seria llarguíssima la relació de tot el que Rajoy estaria en contra però, el més important i perillós per Catalunya, al meu mode de veure, seria l’incompliment de la majoria de pactes a què s’hagués compromès. Quantes promeses ha incomplert? Quants pressupostos no ha dut a terme en infraestructures? Quants atacs a la llengua i la cultura? Quantes sentències del “seu” Constitucional, favorables a Catalunya, ha ignorat. Quants…

No cal seguir, no es durà a terme cap negociació si no és imposada per la UE i, ara per ara, ja sabem quina és la seva posició. Si no sorgeix cap novetat en la qual no hi confio, val més tirar pel dret, declarar la independència i actuar com un sol poble en la seva defensa, cosa que hem fet fins ara i que la comunitat internacional, no pas la política, ens ha reconegut.

Més articles

8 COMENTARIS

 1. Inclus encara que Rajoy hagués de negociar per imposició europea, no seria el primer cop que les pròpies lleis europees se les pasa pel forro, per dir-ho suaument.

 2. Aquest senyor, la seva companya vicepresidenta i tots els seus amics qu surten a la pantalla o no estan imbuit de posseir la veritat absoluta i tot el que hi ha al seu voltant no existeix, com poden entendre que cal parlar? cal seure en igualtat de condicons i veure com s’aconsegueix recuperar la tranquilitat i la convivència sense cops de porra?
  El senyor Rajoy no ésa de fiar, no compleix ni les seves pròpies lleis, no compleix els seus compromisos, ja diria que ni escollta els del seu partit, diuen mentires a tord i a dret i ells li és indiferent. No ha arribat a pensar que tota aquesta situació se li, pot girar en contra.
  No és ell i la seva circumstància. És ell sense cap circumstància

 3. Aquest senyor, la seva companya vicepresidenta i tots els seus amics qu surten a la pantalla o no estan imbuit de posseir la veritat absoluta i tot el que hi ha al seu voltant no existeix, com poden entendre que cal parlar? cal seure en igualtat de condicons i veure com s’aconsegueix recuperar la tranquilitat i la convivència sense cops de porra?
  El senyor Rajoy no ésa de fiar, no compleix ni les seves pròpies lleis, no compleix els seus compromisos, ja diria que ni escollta els del seu partit, diuen mentires a tord i a dret i ells li és indiferent. No ha arribat a pensar que tota aquesta situació se li, pot girar en contra.
  No és ell i la seva circumstància. És ell sense cap circumstància

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Ciutadans hibernació i Arrimadas dimissió

En menys de 48 hores, les dues notícies van ser capçalera en moltíssims mitjans de comunicació i, evidentment vaig escriure dos articles...

Inés Arrimadas (Cs) abandona la política

Inés Arrimadas García és una advocada i expolítica espanyola. Va ser presidenta de Ciudadanos de 2020 a 2023, i diputada en el Congrés dels Diputats per Barcelona des...

Es prega una oració per l’ànima de Ciudadanos

Si donem un cop d'ull a la història de Ciudadanos, en poc més de quatre anys, observarem que de ser tercera força del Congrés de diputats...

El racisme i el cas de Vinícius Júnior

La lluita contra el racisme no admet excepcions. Ni la mala educació ni el comportament provocador d'algú són eximents, ni tampoc atenuants....

La independència, un punt de vista diferent

Des que vaig accedir a la jubilació, un dels meus entreteniments ha estat la lectura i sobretot escriure, cosa que sempre m'ha agradat. La...